Eşek, at ve zebrayla akrabadır.

* Eşeğin ana vatanı Kuzey Afrikadır. Buradan Yunanistan, İtalya, İspanya ve Kuzey Avrupa'ya yayılmıştır. İspanyollar tarafından Amerika'ya götürülmüştür.

* Eşek günümüzden 12.000 yıl önce evcilleştirilmiş tir. Mısır piramitlerinin yapımında yük taşımada kullanılmışlardı r. Günümüzde lüks otomobillerde olduğu gibi eski zamanlarda da eşek, sahibinin zenginliğini gösteren bir semboldü.

Harika dostlardır. Sahibi yanında ölürse asla onu bırakmaz.. At bile eşek yanında nankör kalır...yaaa

* Günümüzde dünyanın pek çok bölgesinde yabani eşekler yaşamaktadır. Bu bölgeler arasında Afrika, Asya kıtasında Nepal, Moğolistan, Türkmenistan ve Suriye yer almaktadır.

* Yaban eşekleri atlar gibi sürüler halinde değil, yiyeceğin pek kıt olduğu çöllerde tek başlarına yaşarlar. Bu yüzden oldukça güçlü bir sese sahiptirler. Yaban eşeklerinin sesleri üç kilometre öteden duyulabilir. Güçlü sesleri yardıma ihtiyaç duyduklarında başka eşeklere haber vermelerini kolaylaştırır.

* Uzun kulakları sayesinde güçlü bir işitme duyuları vardır.

* Sindirim sistemleri çok güçlüdür. Neredeyse yenilemeyecek kadar sert olan bitkileri bile kolayca parçalayabilirler. Çölde suya ihtiyaçları olduğu için, bitkilerden en fazla miktarda suyu alma ve vücutlarında saklama kapasitesine sahiptir. Çok uzun mesafeleri su içmeden gidebilirler.


* Bedenlerinin küçük olması çölün sıcak ve soğuğundan daha az etkilenmelerini sağlar.

* Eşekler yüksek bir hayatta kalma duygusuna sahiptir. Çevrelerini çok dikkatle gözlerler. Bir şeyin tehlikeli olduğundan şüphelenirlerse onu yapmazlar. Bu durum insanlar tarafından inatçılık olarak algılanır. Eşeğin bizim inat olarak adlandırdığımız davranışları aslında hayatını koruma çabasından başka bir şey değildir.

* Bir dişi eşeğin gebeliği bir yıl sürer. Bir seferde tek yavru doğurur. Eşeğin yavrusuna "sıpa" dendiğini biliyosunuz. ..

Eşek sütünde inek sütüne oranla daha az şeker ve yağ, daha fazla protein bulunur.

* Eşek sütü besleyici değeri nedeniyle eski zamanlarda ilaç olarak kullanılmıştır. Erken doğan bebeklere, hasta çocuklara ve veremli hastalara ilaç olarak içirilmiştir. İngiltere'de hıçkırık tutan çocukları hıçkırığı kesmek için eşeğe bindirirlermiş .

* Eşekler pek çok ülkede engelli çocuklara binicilik öğretmek için çalıştırılmaktadır.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/55740-birine-esek-demeden-once-dusunun-lutfen.html#post113669
Eşek çevresinde yemesi için uygun olan besinleri çabucak yiyip enerjisini korumak için uykuya dalar.


Eşekler genellikle çift olarak yaşamlarını sürdürür. Arkadaşına güçlü bir duygusal bağlılık gösterir.


Eşek kolayca ürkmez. Onu korkutan bir olay olduğunda önce kısa bir süre koşarsa da sonra birden durur ve kendisini korkutan şeyin kaçması gereken bir şey olup olmadığına karar verir.

Eşekler bağımsız hayvanlardır. Bu nedenle atları eğitmek için kullanılan teknikler eşeklerde işe yaramaz. Bir insan eşeğe üstünlük sağlamaya çalışırsa eşek ondan kaçar. Eşekler, yeterince iyi anlatabilir ve ona zaman verirsek bizim ondan ne yapmasını istediğimizi anlarlar.