Kraliçe'nin Bursa ziyareti için protokole 'asalet' dersi veriliyor. Bakın nelere dikkat edecekler.


İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in 5 saat sürecek Bursa ziyareti için Bursa'da protokoldeki isimlere ‘asalet kuralları' ile ilgili bilgiler verilmeye başlandı. Öğle yemeğini Bursa'da yiyecek olan Kraliçe Elizabeth ile aynı masaya oturacak protokol üyelerinden erkeklerin beyaz kravat takması, kadınların eldiven giymesi bekleniyor. İngiltere Kraliçesi'ne Bursa’ya yapacağı ziyarette ayrıca, İngilizce'ye çevrilmiş Kuran-ı Kerim, taze meyve, ipek eşarp hediye edilecek. Yeşil Camii ziyaretinde ise okunacak Kuran-ı Kerim, Kraliçe'ye İngilizce’ye çevrilerek aktarılacak.


Türkiye’ye yapacağı ziyaret kapsamında 14 Mayıs günü 5 saatlik gezi için Bursa'ya eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ile birlikte gelecek olan İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in en iyi bizimde ağırlanması için hazırlıklar sürdürülüyor. İlk olarak tarihi Koza Han'ı ziyaret edecek olan Kraliçe, buradaki ipek eşarp satan dükkanları gezecek.


Daha sonra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen ‘Ulusal Girişimcilik Kongresi' kapsamında gerçekleşecek defileyi izleyecek olan İngiltere Kraliçesi'ne, aynı gün gelmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'ın da eşlik etmesi bekleniyor. Öğle yemeğini yine Koza Han'da yiyecek olan Kraliçe ile birlikte aynı masayı paylaşacak olan protokoldeki isimlerin Kraliyet ailesine ait bazı kurallar ile ilgili bilgilendirildiği belirtildi.


İngiltere Kraliçesi ile birlikte öğle yemeği yiyecek olan protokol üyelerinden erkeklerin beyaz kravat, kadınların eldiven giymesi bekleniyor. Eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ile daha sonra ‘Karagöz ve Hacivat' gösterisini izleyecek olan Kraliçe 2'nci Elizabeth'in aynı zamanda kukla yapımı ile ilgili bilgiler alacağı, daha sonra da Yeşil Camii ve Yeşil Türbe'yi ziyaret edeceği bildirildi. Yeşil Camii’nde İngiltere Kraliçesi’ne İngilizce'ye çevrilen ve üzerinde ebru işlenen Kuran-ı Kerim hediye edilecek. Kraliçe Elizabeth’in türbeye girişinde okunacak Kuran-ı Kerim ise, İngilizce'ye aynı anda tercüme edilecek.


Kraliçe, burada restorasyonu devam eden Türbe ile ilgili Topkapı Sarayı Müzesi
Müdürü İlber Ortaylı'dan brifing alacak.


İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip'in Bursa'da geçeceği güzergaha, Kraliçe’nin sevdiği çiçeklerin ekileceği bildirildi. Bu çiçeklerin solmaması için Kraliçe’nin Bursa ziyaretinden bir- iki gün önce ekileceği bildirilirken, Kraliçe'nin Türkiye'ye yapacağı resmi ziyarette, Bursa'yı kentin Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapması, ipek ve çiniciliğin merkezi olması nedeniyle programına aldığı belirtildi.