Feng Shui… Yani, birçoğumuzun hakkında gerçek bilgi sahibi olmadığı fakat kulaktan dolma birçok şey bildiği felsefe… Peki, gerçek anlamıyla nedir bu Feng Shui? Kaynaklara göre, sözlük anlamı "rüzgâr" ve "su" olan Feng Shui, doğada var olan evrensel yaşam enerjisini, yaşadığımız mekânlarda harekete geçirmenin yöntemlerini gösteren eski bir Çin öğretisi. Yaşam yolculuğunda bize sunulan seçeneklerden biri olan bu öğreti, aynı zamanda evrenin yaratılmış güçleriyle denge içinde yaşamanın ve bunu mekânlarımıza taşımanın yollarını gösteren bir kılavuz...

Feng Shui öğretisine göre, yaşamın soyut boyutu olan enerji boyutunun yaşamımız üzerindeki etkilerini belli yollarla lehimize çevirebilir, bu enerjilerden hayatımızı olumlu yönlere taşıması için faydalanabiliriz.

Feng Shui ve Dekorasyon
Binalar insanlara benzer, sokak kapıları onların ağızları, pencereleri ise gözleridir. Odaları, vücudun organları gibidir. Evlerde atılamadığı için saklanan ve yığın oluşturan eşyalar, enerjinin mekân içerisinde rahatça dolaşmasını engellediğinden, tıpkı bedenimizde hastalıklara yol açan kistler gibi yaşamımızda engellere ve olumsuzluklara sebep olur. Bazı mekânlara girdiğinizde bu olumsuz baskıyı üzerinizde hisseder ve hemen oradan çıkmak istersiniz; bazılarındaysa, kendinizi çok rahat hisseder ve kalkıp gidemezsiniz. Feng Shui uygulaması yapılırken öncelikle bu yığınlardan arındırılırsınız ve hayatınızın tıkalı olan o yönlerinin açılmaya başladığını fark edersiniz. İşte Feng Shui’ye göre yerleştirilmiş bir evde bulunması ve bulunmaması gerekenler…

Oturma Odası
Oturma odası rahat ve insanların kendilerini mutlu ve rahatlamış hissettikleri bir oda olmalıdır. Ailenin bir araya geldiği ve misafirlerin ağırlandığı oda burasıdır.
Oturma odası evin öbür odalarıyla orantılı olmalıdır. Biçimi düzgün olmalıdır. Pencerelerinden güneş ışığı almalıdır. Ancak odanın ana girişine doğrudan bakan bir pencere olmamalıdır. Oturma odasının eşyalarla tıka basa, kalabalık bir görüntüsü olmamalıdır.
Kare ve dikdörtgen biçimli oturma odaları idealdir. Uzun ve dar oturma odaları iyi aydınlatılmalıdır. Odanın daha dengeli görünmesini sağlamak için uzun kenarlardan birine ayna konmalıdır.
Oturma odası evde yaşayan insanların kişiliğini yansıtmalıdır. Örneğin ilgi alanları, sevdikleri kitaplar, modeller, aldıkları sertifikalar, fotoğrafları bu odada olmalıdır.
Bazı mobilyaların sert köşelerden kaçınmak için yuvarlak hatlı olması gerekir. Yuvarlak masalar, yuvarlak kilimler, yuvarlak hatlı lamba ve şamdanlar ve yuvarlak hatlara sahip her nesne yararlıdır. Çinliler yuvarlağı para simgesi olarak kabul ederler.

Yatak Odası
Yatak odasının feng shui'si çok önemlidir. Ömrümüzün üçte birini yatakta geçiririz; demek ki yatak odamızda evin her yerinden daha fazla zaman geçiririz. Ana yatak odası ön kapıdan en uzak noktada, çapraz hattın ucunda olmalıdır. Bu simgesel olarak oda sakinlerine daha fazla güven verir ve daha iyi uyumalarını sağlar.
Yatağın yerinin önemi yaşamsaldır (ön kapıdan sonra yatağın ve ocağın yerleşimleri çok önemlidir). Yatak öyle yerleştirilmelidir ki, yatakta yatan kişi odaya her gireni görmelidir. İdeali, yatağı kapının çaprazındaki köşeye yerleştirmektir. Yatağın ayakucu doğrudan kapıya bakmamalıdır, çünkü bu Çinlilere tabutu anımsatır. Buna 'ölüm' konumu denir.
Yatak açıkta bir kirişin altında durmamalıdır. Kirişin altında yatan kişinin bedeninin tam kirişin altına rastlayan bölümü hastalanır. Kiriş midenize rastlıyorsa, mide rahatsızlığı çekersiniz. Başınızdan geçiyorsa, başınız ağrır. Yatağın konabileceği başka bir yer yoksa kiriş yatağı keseceğine uzunlamasına durursa daha iyi olur.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/47316-feng-shuilenmeli-mi-feng-shuilenmemeli-mi.html#post96258
Yatağın başı bir duvara dayanmalıdır. Bir yanı da duvara dayanabilir. Yatak duvara dayanmazsa, yatakta yatan kişi kendini dengesiz ve rahatsız hisseder.
Yatak bir aynaya bakmamalıdır. Yatağa bakan ayna evlilik üzerine büyük gerilim bindirir. Ancak bir nedenle yatan kişi odaya girenleri göremiyorsa, aynalar gerekli olabilir. Doğru bir noktaya konmuş ve odaya girenleri görmenizi sağlayan bir ayna, bu durumu ortadan kaldırır.
Yatak uyanan kişilerin hoş bir görüntüyle karşılaşacakları bir konumda olmalıdır. Güzel bir manzaraya açılan bir pencere bu iş için idealdir. Geniş gövdeli çekmeceler ve komodinler yatağın yanına konmamalıdır.

Mutfak
Birçok feng shui uygulayıcısına göre mutfak evin en önemli odasıdır çünkü içinde ocak vardır ve ocak ailenin zenginliğini simgeler.
Mutfak iyi aydınlatılmış, geniş ve havadar olmalıdır. Temiz hava ve aydınlık yararlı Ch'i için asıl olandır ve pozitif enerji yeni pişmiş yemeğin içine dolduğu zaman tüm aileye fayda sağlar.
Ocak (ya da fırın ya da mikrodalga), mutfaktaki en önemli nesnedir. Kendisini kullananın sırtı mutfak kapısına dönük olmayacak biçimde yerleştirilmelidir. Aşçı içeri giren insanlar tarafından şaşırtılırsa, bu durum sinirlerini, bu da pişen yemeğin kalitesini etkiler. Gerekirse aşçının mutfağa girenleri görebileceği biçimde, uygun yere bir ayna yerleştirmek gerekir.
Ocak temiz olmalı ve düzgün çalışmalıdır. Doğru düzgün çalışmayan bir ocak hayal kırıklığı yaratır ve negatif enerji üretir. Ocak ve mutfak aile zenginliğini simgelediği için tertemiz olmalı ve iyi işlemelidir ki, ailenin maddi durumuna katkıda bulunsun.
Mutfağın zenginlik simgelemesi doğaldır. Ev sakinleri iyi kaliteli besinlerle ve iyi beslenirlerse, kafaları ve bedenleri de daha iyi çalışır ve daha başarılı olurlar. Besinin miktarı az, kalitesi düşükse, çok para kazanacak enerjileri de olmaz.

Son Söz…
İşte size Feng Shui’den derlediğimiz birkaç öneri… Uygulayıp uygulamamak size kalmış… E ne diyelim, enerjiniz nasıl olursa olsun Feng Shui’niz iyi olsun J