Beyninizi dogru kullanin!

Onemli kararlarinizi acik havada yururken alin, yabanci dil ogrenmeye calisin, guzel bir fotografa bakin, odanizin camini acarak kendinize oksijen ismarlayin.. . Iste beyninizi daha iyi calistirmanin yollari.

ACIK HAVADA DUSUNUN :
1- Beyin acik havadayken ve ayaktayken daha iyi calisir. Insan beyninin ayaktayken yaklasIk yuzde 10 daha fazla calistigi dusunulmektedir. Onemli kararlarinizi alirken kapali alandaysaniz, "volta atmayi" deneyebilirsiniz.
2 - Yururken kollari sallamak beynin performansini olumlu etkiliyor. Onemli kararlarinizi acik havada, kollarinizi saga sola sallayarak yururken almaya ne dersiniz?
3- Yabanci bir dil ogrenme beyni guclendiriyor. Her gun birkac yabanci ya da yerli yeni kelime ogrenip, kullanabilirsiniz. Sozluk okuyabilirsiniz. Alisveris listesi veya telefon numaralarini ezberlemeyi deneyebilirsiniz.
4- Zihinsel jimnastik /antrenman yapin. Bunun icin cesitli bulmacalari cozebilirsiniz. Satranc gibi akil oyunlari oynayin.
RUTINDEN KURTULUN
5 - Rutin olarak tekrar ettiginiz davranislardan vazgecin. Bazen telefonu sol elinizde tutun, cantanizi diger elinizle tasiyin, evinize baska bir yoldan gidin. En azindan bir gunlugune televizyon kumandasini sIk kullanmadiginiz elinizde tutun.
6 - Entelektuel zevklerinizi gelistirmek icin her gun mutlaka iyi bir ozdeyis antolojisinden birkac cumle okuyun. Beyninizi kaliteli cumlelerle besleyin!
7 - Her gun guzel bir resme veya fotografa bakmaya calisin. Estetik alginiz, gordugunuz estetik seyler kadar gelisir.
8 - Sevdiginiz bir muzigi bir sure gozleriniz kapali dinleyin. Beyin otoriteleri tarafindan klâsIk muzigin zekâya 7 puan ekleyebildigi iddia edilmektedir.
9 - Gunde aklinizdan 60 bin ile 80 bin arasi dusunce gecer. Bu dusunceler ne hakkindaysa, hayatiniz da ona gore sekillenir. Unutmayin, kafanizda en cok neyi dusunurseniz, hayatinizda da onu cogaltirsiniz.
10 - Bir konu hakkinda dusunurken, nasil dusundugunuzu de gozlemleyin. Dusunmek uzerine dusunmek, beyin ve dusunce kapasitesini artirir.

KALITELI BEYIN ICIN UYKU
11 - Iyi bir uyku kaliteli bir beyin icin sarttir. Cok uyuyorum diye uzulmeyin. Einstein'in gunluk 10 saatten fazla uyudugu biliniyor. 24 saati gecen uykusuzluk beyinde sarhosluga benzer bir etki yapar.
12 - Bol ve temiz oksijen beyin icin cok onemlidir. Beynimiz agirlik olarak vucudumuzun yuzde 2'sini olusturdugu halde, vucuda gelen oksijenin yuzde 25'ini tuketir. Oksijensiz kaldigimizda olumu gerceklesen ilk organimiz beyindir. Odanizin penceresini acarak kendinize bol bol oksijen ismarlayin.
13 - Farkli dusunme tarzlari beyninizi gelistirir. Cocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit gecirin. Sizden farkli dusunen insanlarla konusun.
14 - Kullanilmayan organ korelir. Surekli televizyon seyrederek beyninizi "dusuk viteste calistirmayin.
15 - Beynin en tehlikeli yani "ters caba" kuralina gore calistigi anlardir. Basiniza gelmesinden en cok korktugunuz seye odaklanirsaniz, korktugunuzu basiniza getirir! Buna ters caba kurali denir. Beyin odaklanilan hedef olumsuz olsa bile, bunu gerceklestirmek icin calisir. Topluluk onunde konusma yaparken "acaba heyecanlanir miyim?" diye dusunurseniz, heyecanlanirsiniz.
16 - Beyni yoran monotonluktur. Hayatinizi ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neselendirirsiniz.

SIHIRLI SAYI KURALI
17 - Beyin
kisa sureli hafizada bes ile yedi arasindaki bilgiyi isleyebilir. Yeni bir bilgi gelince, bu bilgilerden birini atar (Uzun sureli hafızada geçerli değil, o GENETİK). Buna "sihirli sayi" kurali denir. Bu kural asilip asiri bilgi yuklenmesi durumunda beynimiz "servis disi" olur. Hayatinizin en buyuk kararlarini alirken "kafadan " degil, tipki bes haneli iki rakam grubunu carparken yaptiginiz gibi, bir kâgit uzerine yazarak ne yapacaginizi hesaplayin.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/46947-beyninizi-dogru-kullanin.html#post95613
18 - Saglam kafa saglam vucutta bulunur. Fiziksel zindelik, zihinsel zindelik getirir. Uzun sure hareketsiz kalmak, zihni de hareketsizlestirir. Spor yapmaya, fazla kilolarinizdan kurtulmaya ozen gosterin. Yeterince su icin. Cunku insan beyninin yuzde 78'i su ile kaplidir.
19 - Ders calisirken ilk ogrenilenler, son ogrenilenler, sIk tekrarlananlar ve ilginc bulunanlar en cok akilda kalanlardir. Dersleri kisa aralar vererek calismak akillica bir harekettir.
20 - Bu hafta kafanizi nasil daha iyi calistirabilecegini z uzerine daha fazla dusunun. Unutmayin, beynimizi daha iyi calistirmak icin kullanacagimiz organ yine beynimiz!


"Aklinizi "basiniza" toplayin ve kullanin!