Yağ Asitlik Oranının Ölçülmesi:

Bir güğüm yada teneke zeytinyağının asitlik oranını ölçmek için donanımlı bir laboratuara sahip olmaya gerek yoktur. Bir cam pipet, bir cam ölçme tüpü, bir cam balon , alkol eter ve asit tayin solüsyonu yeterlidir. Önce "hırsız" tabir edilen sacdan yapılma bir maşrapa ile gelen yağdan bir numune alınır. Cam ölçek tüpüne 10 gr. yağ dökülür. Cam balonun içine 30 gr. alkol eter koyduktan sonra, yağın üzerine boşaltılır ve iyice çalkalanır. Diğer yandan pipetin içine zeytinyağı asit tayin solüsyonu koyulur ve dizyem göstergesi "sıfıra" getirilir. Cam balonu pipetin altına koyarak pipet mandalını açınız ve aşağıya biraz solüsyon damlattıktan sonra mandalı tekrar kapatın. Cam balonun içi kızarır gibi olur, sonra tekrar sarılaşır. Cam balonun kızarıklığı kalıcı hale gelinceye kadar solüsyon verin. Pipete bakın, gösterge 15 dizyemde durmuş; 10 dizyem 1 asidi yansıttığından bu yağın asidi 1.5'dir. İyi zeytinyağı pipette çabuk kızarır, geç kızaran zeytinyağın asitlik oranı yüksektir. Ayrıca saf zeytinyağı 10 oC'de bulanmaya başlar, (+4) - (+5) oC'de pıhtılaşır, 0 ilâ (-6) oC'de ise katılaşarak donar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/44816-evinizde-aldiginiz-yagi-kontrol-edebilirsiniz.html#post92433

Eskiden yağ almaya gelen deneyimli tüccarlar zeytinyağının asitlik oranını ölçmek için ilginç bir yöntem kullanırlardı. Çeşitli yağ küplerinden küçük bir ölçekle aldıkları yağları minik bir tabağa koyarak küpün üstüne bırakırlar, pamuktan fitil yaparlar ve bütün örnekleri eş zamanlı olarak, yağ kandili gibi yakarlardı. İs yapmadan en uzun süre yanan yağ, asidi en düşük olan yağ demekti. Bu asidi düşük "ince yağ"a karşın, asidi yüksek "kalın yağlı" kandil doğal olarak daha çabuk yanıp bitiyor.