Hepimizin basina gelmistir. Aslinda hic ac degilizdir ama, yine de bir seyler
atistirmadan duramayiz.

Peki bunun oburlukla bir ilgisi var mi?






Yaz yaklasiyor ama sen hala istedigin kiloya kavusmus degilsin. Cunku surekli yiyorsun! Cipsler, dondurmalar, pastalar....

Hepsi de sanki az once sofradan kalkan sen degilmissin gibi bogazindan buyuk bir istahla suzuluyor. Bu halinle degil kilo vermek, bir fil olmadigina sukretmelisin aslinda! Cunku metabolizmanin en basit kuralini ihlal ediyorsun. Harcanan enerjiden fazla alinan her ekstra enerji vucutta depolanir! Kabul etmek gerek ki, “kilolu” biri olarak anilmak hic hos degil.

Peki iradeni kontrol altina alarak neler yapman gerektigini ogrenmeye ne dersin?

Psikolojik nedenler
Ac olmadigin halde caninin surekli bir seyler istemesinin altinda bazi psIkolojik nedenler yatiyor. Bunlarin basinda da stres geliyor. Ozellikle sIkici seyler yaparken, bir yandan da eglenmek istediginden, yemek yemek isteyebilirsin. Ya da sevgiline kizdiginda canin koca bir hamburger cekebilir. Butun bunlar yemek yemenin sende bir sakinlestirici gorevi ustlendiginin en buyuk gostergesi. Oysa boyle zamanlarda yapacagin kisa bir yuruyus, yemek yemekle ayni etkiyi yaratabilir.


En cok ne zaman yiyorsun?
Bunun icin bir liste hazirla. TV seyrederken mi, arkadaslarinla muhabbet sirasinda mi, yoksa sinirlendiginde ki? Bunun yanitini buldugunda nelerden vazgecemedigini dusun. TV seyrederken caninin cips istemesi, bir tur sartlanma refleksinden ileri geliyor olabilir. Bunu onlemek icin, her TV seyredisinde cips yerine meyve suyu icmeyi dene. Boylece canin bir daha cips yemek istemeyecektir.


Neler yapmalisin?

1- Egzersiz yap:Cok sinirliysen ve canin bir seyler yemek istiyorsa, buzdolabina yonelmek yerine, televizyon karsisina gecip, egzersiz yapmayi dene. Boylece istahin bir anda kesilecektir.

2- Abur cuburu kes: Bu duzeni saglarsan bir sure sonra abur cubur yeme istegini koreltmis olursun.

3- Meyve ye: Elinin altinda, hatta sokaga cikiyorsan cantanda acil durumlar icin meyve bulundur ve canin bir seyler yemek istediginde tatli yerine bu meyvelerden ye.

4- Yediklerini not al: Gun icinde yedigin ne varsa, hepsini bir kagida yaz ve aksam olunca ne kadar yedigini gor! Ilk baslarda bu biraz dehset verici olabilir, ama zamanla yediklerinde buyuk azalma oldugunu goreceksin.

5- Arkadasindan destek al: Kendine hakim olamadigini hissediyorsan, en yakin arkadasindan seni uyarmasini iste. Tabii bu arkadasin senin gibi yemeye merakli biri olmasin.

6- Buzdolabina en sevdigin mankenin resmini as: Boylece her buzdolabina yoneldiginde, bu resmi gorur ve yemek yemekten vazgecersin.

7- Kendini cezalandir: Butun bunlara ragmen, hala iradene hakim olamayip, yemeye devam edersen kendine bir ceza ver. Vitrinde cok begendigin pantolonu almamak gibi...