TÜBİTAK'ın geliştirdiği yeni sistemle artık nüfus cüzdanı, ehliyet gibi tüm belgeler tek kartta toplanacak. Bilgisayardan farksız olacak kart sistemi hayatı kolaylaştıracak.
TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nün (UAKAE) ürettiği TÜBİTAK AKİS (Akıllı Kart İşletim Sistemi) ile ehliyetten pasaporta, nüfus cüzdanından SSK karnelerine kadar tüm kişisel bilgiler tek bir kartta toplanabilecek.
TÜBİTAK AKİS’in tanıtım toplantısı TÜBİTAK UEKAE Müdürü Önder Yetiş, PLASKART Genel Müdürü Ali Yıldız ve TÜBİTAK UEKAE Proje Yöneticisi Mustafa Başak’ın katılımıyla Çırağan Sarıyı’nda gerçekleştirildi.
“BEŞ YAZILIMCININ İKİ YILLIK EMEĞİ”
TÜBİTAK UEKAE Müdürü Önder Yetiş, toplantıda yaptığı konuşmada, AKİS’in bünyelerindeki beş yazılımcının iki yıllık emeği sonucu yaratıldığını kaydetti. TÜBİTAK UEKAE’nin ürettiği işletim sistemine sahip çiplerin PLASKART’a teslim edileceğini, PLASKART’ın da bu çipler sayesinde akıllı kart üretimini gerçekleştireceğini ve ürünün yurtiçi ve yurtdışı pazarlama ve satışını üstleneceğini vurgulayan Yetiş, “Hedefimiz 2008 yılında yeni akıllı kart çeşitlilikleri ile akıllı kart sektöründen daha önemli bir pay almaktır” dedi.
“YURTDIŞINDAN GELEN KARTLAR SORU İŞARETLERİ YARATIYOR”
Yetiş, bilgi saklamanın dünya için çok önemli bir sorun haline geldiğinin altını çizerek, bu konuda yabancı firmalara güven konusunda sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekti. Yetiş, “Yurtdışından alacağınız akıllı kartlar konusunda kafanızda hep bir soru işareti kalacaktır. Çünkü, karşı taraf bir şekilde kendi güvenliğini de gözetecektir. Bilgi güvenliği apayrı bir konu” diye konuştu.
“AKİS’İN SATIŞ LİSANSI BEŞ YILLIĞINA PLASKART’IN”
PLASKART Genel Müdürü Ali Yıldız da, AKİS’in ticari satış lisansını beş yıllığına aldıklarını belirterek, AKİS’in yurtdışındaki benzerlerinin dörtte bir maliyetine ve tamamıyla Türk teknolojisi ile üretildiğini vurguladı. AKİS’i yurtdışı marketlerde de gözde bir ürün yapmak için çalışacaklarını dile getiren Yıldız, “AKİS, ülkemize hem maddi hem de güvenlik anlamında birçok avantajlar getirirken, bizlere de yarattığımız katma değeri daha yukarılara taşıma şansının kapılarını aralıyor” dedi.
“YURTDIŞINDAKİ BENZERLERİNİN DÖRTTE BİR FİYATINA MAL EDİLDİ”
AKİS’in Türkiye’de 100 milyon YTL’ye varan bir pazar payına ulaşabileceğini öngördüklerini ifade eden Yıldız, TÜBİTAK UEKAE ile yaptıkları anlaşma gereği, TÜBİTAK’a satış başına lisans hakkı ödeyeceklerini kaydetti. Benzer ürünlerin yurtdışından 10-12 euro’ya Türkiye’ye getirildiğine dikkat çeken Yıldız, AKİS’in ise bu ürünlerin yüzde 25’ine karşılık gelen bir maliyeti olduğunu vurguladı. Yıldız, “Normalde Türkiye’de üretilen bir ürünün daha pahalıya mal olduğu söylenir. Ama AKİS ile bu yargıyı tersine çevirdik. AKİS’i ucuza mal ediyor olmak bize büyük avantaj sağlayacak” diye konuştu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/11965-herkese-akilli-kart.html#post19381
“BİR BİLGİSAYARIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ TÜM İŞLEMLERİ YAPABİLİYOR”
TÜBİTAK UEKAE Proje Yöneticisi Mustafa Başak ise, AKİS’in cüzdana girebilecek kadar küçük ve teknik özellikleri itibarıyla bir bilgisayardan farksız olduğunu belirterek, AKİS’in işletim sistemi sayesinde bir bilgisayarın gerçekleştirdiği tüm işlemleri güvenli ve hızlı bir şekilde yapabildiğini kaydetti.
“KRİPTOGRAFİK YÖNTEMLER SAYESİNDE ÜST DÜZEY GÜVENLİK”
AKİS’in ile ehliyetten pasaporta, nüfus cüzdanından SSK karnelerine kadar tüm e-devlet uygulamalarında kullanabileceğinin altını çizen Başak, AKİS içindeki bilgilerin kriptografik yöntemler sayesinde üst düzey güvenliğe sahip olduğuna dikkat çekti.