Amerikalılar, uzay araçlarını ateşleme rampasına rayın iki sırtı arasındaki genişliğin ( 4 feet 8.5 inch) 143.5 santim olduğu bir sistem üzerinde taşıyorlar. Buı genişlik , hem metrik sistem hem de Amerikan ve İngilizlerin kullandığı uzunluk ölçüsüne göre tuhaf bir ölçü. Ama bu böyle. Sebebi de Amerika'da ki demir yolu ray sisteminin bu ölçüye göre yapılmış olması.
Peki neden Amerika'daki demir yolu ray sistemi bu ölçüye göre yapılmış ? Çünkü Amerikalılar bu ölçüyü İngiltere' den almışlar. Acaba İngilizler neden demir yolu raylarını bu ölçüye göre imal etmişler ? Bunun sebebi de demiryollarında ilk kullanılan vagonların , Londra'da kullanılan tramvay vagonları olması . Tramvay vagonlarıda 4 feet 8.5 inch ölçüsüne göre yapılmış, çünkü onlarında ray sistemleri bu ölçüde imiş. Peki bu ölçü nereden çıkmış ? bu ölçü İngiltere'de ki uzun mesafe yollarına en uygun ölçü olduğu için kullanılıyormuş.
Uzun senelerden beri vagon , araba v.b imalatlarda hep bu ölçü kullanıldığı için , İngiliz atölyelerinin altleride bu ölçüye göre imiş.
Peki yollar neden ancak bu ölçüye müsait?
Şimdi iş biraz daha da gerilere gidiyor. Bu ölçü Roma imparatorluğu arabaları için kullanılan ölçü . Hemen hemen bütün avrupada olduğu gibi İngiltere'de de ilk uzun mesafeli yollar , Romalılar tarafından yapılmış.
Demekki uzay araçları , Roma imparatorluğu'ndan beri devam eden bir gelenek üzerine inşa edilen sistemler ile taşınıyor. Gelelim işin can damarına . Romalılar bu 143.5 santimlik ölçüyü nereden bulmuşlar acaba ?
Efendim bu ölçü Romalıların savaş arabalarını çeken , yan yana koşan iki atın popolarının genişliği imiş.
Demek ki uzay teknolojisinin gelişmeisnde iki atın poposununda yardımı vamış...