Nedime / Halit Ziya Uşaklıgil Kitap Özeti

KİTABIN ADI : NEMİDE

KİTABIN YAZARI : H. ZİYA UŞAKLIGİL
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kitap-ozetleri/69017-nedime-halit-ziya-usakligil-kitap-ozeti.html#post133446

KİTABIN KONUSU : Annesi veremden ölen ve kendisi de bu hastalığın pençesinde olan bir kızın yaşadıklarını anlatan bir romandır

KİTABIN ÖZETİ :

Şevket Bey zengin bir babanın ikinci oğlu idi. Hayatta önce ağabeyini daha sonra babasını kaybetmişti. Babasını kaybettiğinde kendisine Sultanahmet Caddesi’nde bir konak, Kanlıca’da bir yalı, iki çiftlik, bir zeytinlik, beş altı dükkan kalmıştı.Şevket Bey babasının sağlığında herşeye heves etmiş hemen herşeyden birer parça bilgi edinmişti.Hiçbirşeyin üzerinde çok fazla durmamış fakat hepsine eğilimi olduğunu göstermişti. Babasının ölümünden sonra Şevket Bey’in içinde bir boşluk oluşmuştu.

Günler bu şekilde geçerken bir gün annesinin yanında yürümekte olan genç bir kız görmüştü.O an içinde bazı kıpırdanmalar oldu. Kıza o kadar dikkatle bakmıştıki kızcağızın yüzü kızarmıştı.Şevket Bey daha sonra aynı kızı bir kere daha görmüş ve evine kadar takip etmişti. Kızın girdiği ev Şevket Bey’in evine yakın bir yerde bulunuyordu.Bir süre düşündükten sonra Şevket Bey bu kız ile evlenmek istediğini kızın annesine bildirmiş ve bu isteği olumlu karşılanmıştı.Şevket Bey evlendiğinde sanki dünyanın en mutlu insanı olmuştu. Fakat bu mutluluğu fazla uzun sürmedi.Karısı Naime hastalanmış ve doktorların muayenesi sonucu kesinlikle çocuk yapmaması tavsiye edilmişti.Fakat bu tavsiye biraz geç kalmış bir tavsiye idi.Çünkü Naime gebe idi.

Naime çocuğunu doğurdu fakat kendisi hayata gözlerini yumdu. Bu acıya dayanamayan Şevket Bey yeni doğan bebeğini Dr. Osman Bey’e emanet ederek iki yıl süren bir seyahate çıktı. Dönüşte kızını Osman Bey’den aldı ve bakımını kendisi üstlendi. Fakat kızının da annesi gibi bünyesinin çok zayıf ve özel bir bakıma ihiyacı olduğunu öğrendi. Şevket Bey tüm sevgisini kızına vemeye ve bakımı için her türlü fedakarlığı yapmaya karar verdi.

Şevket Bey’in yeğeni Nail her hafta belirli günlerde amcasını ve Nemide’yi görmeye gelirdi. Nail Nemide’den yaşça büyüktü. Nail tıp eğitimini tamamlamak için Paris’e gittiğinde Nemide çok üzülmüştü. Nail Paris’te üç yıl kaldı ve geri döndü. Nail ile Nemide bir süre sonra nişanlandı. Fakat Nail küçüklükten beri garip bir bağ ile bağlı olduğu Nemide’yi değil, küçük yaşta annesini kaybeden ve babası tarafından terkedilen teyzesinin kızı Nahit’i seviyordu. Nahit de Nail’e deliler gibi aşıktı. Nail Nahit’i çok sevmesine rağmen Nemide’nin sağlığını düşünerek duygularını açığa vurmuyordu. Bir zaman sonra Nemide durumu sezdi ve nişan yüzüğünü Nahit’e verdi.Kendisini sevmeyen bir adamla evlenemeyeceğini söyledi.Bir süre sonra Nemide veremden öldü. Nahit ile Nail evlendiler.

KİTABIN ANA FİKRİ :

Bir insan durumu ne kadar kötü olursa olsun başka insanların da mutluluğunu düşünmek zorundadır.

KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRMESİ :

Kitap gayet klasik ve sade bir konudan bahsettiği için şaşırtıcı ya da gerçek dışı bir olay yaşanmamıştır.Bence kitaptaki en önemli olay Nemide’ nin nişan yüzüğünü hiç çekinmeden Nahit’e vermesidir.

Şevket Bey : Zengin bir babanın oğlu olması itibariyle hayatta pek sıkıntı çekmemiş fakat zengin oluşu kendisini bir şımarıklığa itmemiştir.

Nemide : Nemide’de hayatta hemen hemen her isteği yerine getirilen birisidir.Bu durum Nemide’yi biraz şımartmıştır.

Nail : Öğrenimine öncelik vermiş ve daha sonra Nahit ile evlenmiştir.

Nahit : Küçük yaşta annesini kaybetmesinden dolayı duyduğu acı onu olgunlaştırmıştır.

Osman Bey : İyiliksever ve temiz kalpli bir insandır.

KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER :

Kitapta işlenen konu çok sıradan (klasikleşmiş) bir konudur.Fakat yazarın üslubu ve yaptığı tasvirler kitabı çekici kılmaya yetmiştir.

KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ :

Servet-i fünun romancılarından. İstanbul’da doğdu ve yine bu şehirde öldü. İlk tahsilinden sonra Fatih Askeri Rüştiyesi’ne gitti ve 17 yaşında okuldan ayrıldı. 1884’te “Nevruz” gazetesini ,daha sonra “Hizmet” ve “Ahenk” gazetelerini kurdu. İzmir Rüştiyesi’nde Fransızca öğretmenliği yaptı. İdadide Türk Edebiyatı dersi okuttu. Reji Müdürlüğü Başkatibi oldu. Servet-i Fünun dergisine girdi ve en büyük romanları burada yayımlandı. Darülfünunda batı edebiyatı dersleri verdi. Mabeyin Başkatibi, Ayan Üyesi oldu. Sessizliği, batı müziğini, kitap okumayı, çiçekleri severdi. Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca, Arapça ve Farsça bilirdi. Roman, hikaye, tiyatro, mensur şiir, hatıra, hitabet, edebiyat tarihi, makale türünde eserler verdi.

Romanlarında sosyal ve psikolojik konuları işler. Kahramanları gerçek hayattan alınmıştır. 150’den fazla eseri vardır. Modern Türk hikaye ve romanının babası sayılır. Çevirileri de vardır.