Emile Zola - Germinal

1885 yılında Emile Zola tarafından yazılan Germinal, dönemin maden işçilerini ve çalışma koşulların ıgerçekçi bir dille anlatan önemli eserleden biridir. Tohum,bereket ve ürün anlamına gelen Germinal öylesine ün kazanmıştır ki , Zola öldüğünde cenazesinde işçiler ” Germinal ! Germinal ! ” diye bağırmışlardır.
Romanın konusu 1860 yılların sonunda Fransa’nın Montsou kasabasında geçiyor. Madencilerin sefalet içindeki yaşamı gerçekli bir dille tasvir ediliyor.
Bu kasaba öyle bir kasaba ki , atadan
kalma işçiler maden ocağında ölüyor. Daha çoçuk yaşda denilebilecek işçiler hayatının en güzel baharlarında maden ocaklarına iniyor ve hem bedensel hem de ruhsal açıdan erkenden yaşlanıyorlar. Elleri kalem tutması gereken çocuklar beceriksizce yetişkinleri taklit etmeye çalışıyor. Alkol kullanıyor ve cinselliği bir oyun haline getiriyorlar. Küçüçük bir evde yatıp kalkan ve tek göz odada banyo yapan aileler içinde mahrem denilen hiç bir şey kalmıyor. Ailer çocukların gelişimiyle değil eve para getirip getirmemeleriyle ilgileniyorlar. Romanda , ahlaksal çöküntü
tüm gerçekliğiyle okuyucularıyla buluşuyor.Madencilerin sefaleti, ahlak anlayışlarına yöne veriyor. Sefillik içinde ne yapacağını bilemez olan işçiler patronlarına dilencilik yapıyor ; işçi kadınlar kasabanın iğrenç dükkan
sahiplerinin cinsel isteklerini
tatmin etmeye çalışıyorlar.
Romanızmın kahramanı Bonnemort daha 8 yaşında madene inmiş, defalarca madende ölüm tehlikesi atlatmıştır. 3 Kez ölmek üzereyken kurtulmuş Bunlardan ilki , boğazına kadar toprakla dolmuş; ikinci ise suyla şişmiş bir vaziyette bulunmuş. Bonnemort ( 58 yaşında ) dokuz kişilik ailesini doyurmak için çalışıyor, ama eve getirdiği para ailesini doyurmaya yetmiyor. Hergün sabah 4′ten öğleden sonra 3′e kadar yerin yüzlerce metre derinliğinde o günkü ekmeğini çıkarmak için çalışıyor. Diğer işçiler gibi toprağın dört bir yanını oyup sonunda da mürekkep suyunu andıran leğenin için yıkanıyor.
Romanımızın kahramanını ve diğer karakterlerini tanımamız gerekiyor zira bu karakterler günümüzün gerçek insanlarını ve gerçek yaşanmışlıkları anlatıyor.
Kimi zaman fabrikada suskun ama bir o kadar derdi olan bir işçiye
benzetebiliriz bu karakterlerden birini.
Bir diğer kahramanımız Etienne, öfkeli ve dik başlı kişiliği ile işten atılmış ve aç kalmamak için bu şehirde madende çalışmak zorunda kalan birisidir. Maheude madenci ailesinin çilekeş anasıdır.Roman farklı karakterdeki işçilere yer veriyor. Yükselme arzusuyla patronun kırıntılarını toplamak için en yakın arkadaşlarını bile satabilecek Chaval gibi işçilerin yanı sıra , tüm berbat durumlara rağmen hala umudunu ve karakterini koruyabilen işçiler de var. Günümüzün iş dünyasındaki
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kitap-ozetleri/68996-emile-zola-germinal.html#post133425
karakterlere ne kadar benziyor.
Zar zor geçinebilecek kadar ücret alan işçilerin, zamanla aldıkları maaşların düşmesi ve sonunda ücret kesimelerin yapılması, işçiler arasında huzursuzluk yaratmaya başlar. Sonunda grev patlak verir. Bu grev esnasındaki sınıfsal tutumlar ibret verici niteliktedir. Fakat diğer taraftan grevi küçümsemeyen ( Rasseneur ) ve işçilerin mevcut durumu değiştirecek gücü olmadığına inanan ve tek başına hareket etmek isteyen anarşist Suvarin gibi kahramanlarla dolu Germinal.
İşçilerin grevi ve isyanı yenilgiyle sonlanmasına rağmen, Germinal umudun hiç bir zaman sönmediğini ve işçi sınıfının tekrar ayağa kalkıp gürleyeceği mesajını vererek biter. O umudu aşılar.İşçi ordusu, bir gün tüm toprağı çatlatacak ve köle olmaktan çıkıp efendi haline gelecektir.
Kuzey Fransa’da uzlaşmaya yanaşmayan maden işçilerinin grevini konu alan Germinal sadece Zola’nın değil, Fransız edebiyatının da en değerli eserleri arasında
sayılmaktadır.