Biz İnsanlar Özeti Peyami SAFA







1.kitabin konusu:
aşik olan bir insanin düşünme kabiliyetini nasil kaybettiği ve gerçekleri görememesi
2.kitabin özeti:
kurtuluş savaşi zamaninda zengin halktan bazilari kendi çikarlari için işgalci devletler ile yankinlaşma içerisine girer.orhan o dönemde yatili okulda öğretmenlik yapmaktadir.talebelerinden tahsin, sinif arkadaşi cemil’in kaşini taş atarak patlatir.orhan,cemil’in tedavisini yaptirip annesinin yanina götürür.tahsin’in cemil’e taş atmasinin nedeni ‘eşşek türk’ diye hitap etmesidir. Orhan köşkte cemil’in ablasi vedia’yi görür.ilk bakişta birşey yok zanneder fakat aşik olmuştur.orhan tahsin olayindan sonra okuldan istifa eder.çünkü orhan’a göre cemil’in bilmeyerek bütün türk halkina hakaret ettiğini düşünür.artik orhan’i açlik ve yoksulluğun hüküm sürdüğü günler beklemektedir.kar firtinasinin olduğu bir akşam orhan yatağinda soğuktan yatamaz.en yakin caddeye çikip son parasiyla sicak bir çay içmek ister.gittiğinde kahvehane kapalidir ve olduğu yere düşer.kahvecinin erken gelmesiyle hayati kurtulur ve öğretmenken en iyi anlaştiği necati’nin evine gider.necat’i orhan’a bir arkadaşinin çevirmen aradiğini söyler.artik orhan’inda parasi vardir. Eski anilar canlanir ve vedia tekrar aklina gelir.onu unutamaz ama vedia ile evlanmek isteyen birçok kişi vardir.bunlardan subay olan ahmet’i gördüğünde başina gelecekleri anlar ama aşki daha üstün gelir.ve olacaklari umursamaz. Tahsin’in babasi bu arada hapishaneden çikar.hapishaneye girmesinin nedeni vedia’nin annesidir. Vedia herkese aşiktir ve bu orhan’i korkutur.vedia ile bir an önce evlenmek ister.vedia buna yanaşmamaktadir.vedia’nin annesi köylüler tarafindan sevilmez çünkü evine fransiz bayraği asmiştir.ahmet vedia’dan uzaklaşmak için cepheye gider ve orada ölür.orhan vedia ile buluşacaği bir gün vedia’nin hastahanede olduğunu öğrenir ve koşarak hastahabeye gider.vedia şuursuzca yatmaktadir.orhan günlerce hastahanede onun yaninda kalir.çok halsiz düşmüştür.doktorlarin tüm israrlarina rağmen dinlenmeyi kabul etmez.vedia eskisinden iyidir ama hala şuuru yerine gelmemiştir.içerini havasindan sikilan orhan dişariya çikmak için ayğa kalkar ama sendeler.çok bunalir.ayağa kalkmak için tekrar hareket eder.duvarlardan tutunarak koridoro çikar.ama gözleri hiçbir şey görmez.merdivenlerden inerken dengesini kaybeder ve düşünmek istemediğini ölümü vedia’nin aşkindan olur.vedia ertesi sabah iyileşir ama ahmet’in ölümüüne neden olduğu gibi orhan’ida bilinmezliklerin içine atarak ölümüne neden olur.ama vedia hala yaşamaktadir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kitap-ozetleri/68848-biz-insanlar-ozeti-peyami-safa.html#post133270
3.kitabin ana fikri:bir şeyi ne kadar çok istersek isteyelim sağ duyumuzu,mantiğimizi asla kaybetmemeli,her zaman gerçekler doğrultusunda ve arkadaşlarimizin önerilerine kulak vererek karar vermeli,duygusal davranmamaliyiz.
4.kitap hakkinda şahsi görüşler: Kitapta yabanci cümlelerin çok fazla kullanilmiş olmasi kitabin akiciliğini olumsuz yönde etkilemektedir.kitap bildiğimiz aşk kurgusu uzerine yazilmasina rağmen zaman olarak kurtuluş savaşi yillarinin seçilmesi okuyucunun ilg,s,n, çekmektedir.olaylarin fazla ve karmaşik olmasi okuyucunun isteğini kirmaktadir.aşk romanlarindan hoşlaniyorsaniz okumanizi tavsiye ederim
5.kişilerin ve olaylarin incelenmesi:
orhan :öğretmendir.farkli görüşleri yüzünden evden genç yaşta ayrilmiştir. Arkadaşlari tarafindan sevilir ama biraz dik kafalidir.yakişikli ve laf yapmasini bilen birisidir.vedia’yi sever.aşiri duygusal bir kişiliğe sahiptir.
vedia:her gördüğüne aşik olan birisidir.duygusal yönden gelişmemiştir.civardaki en güzel kizdir.fiziksel olarak narin bir yapiya sahiptir.arkadaşlari tarafindan sevilir.orhanla birlikte birçok kişiye aşiktir.
ahmet :kendisi subaydir. Vedia’ya ilk gördüğünden beri aşiktir.biraz fazla duygusal olduğundan gerçekleri göremez.yakişikli v esakin bir kişiliğe sahiptir.çevresiinde sevilir.
tahsin:yatili okulun en sessiz öğrencisidir.babasi hapishanede ve annesi ölmüştür.zekidir ama fazla konuşmaz.yerli halk tarafindan çok sevilir.duygusal açidan çok zararlar görmüştür ama belli etmez.
cemil:vedia’nin kardeşidir.bati kiltiri altinda yetişmektedir. Kendini beğenmiş olduğundan pek sevilmez.burnu havadadir.zekidir ama arkadaşlarini hor gördüğünden yalnizdir.tek dostu onu yetiştiren dadisidir.
necati:öğretmendir.her alanda bilgisi vardir.arkadaşlari arasinda sevilir.orhan’in en iyi dostudur.gerçeklere göre karar verir.yardim severdir.milliyetçi bir yapiya sahiptir.
vedia’nin annesi:bati hayranidir.yerli halk tarafindan sevilmez.çocuklarini batili gibi yetiştirmek istemektedir.kocasini kaybetmiştir.her gece istila kuvvetlerine parti verir.zeki ve kinci bir kişiliğe sahiptir.halki umursamaz ve onlari küçük görür.
yazar hakkinda kisa bilgi:
peyami safa
1899- 15 haziran 1961): Yazar. Istanbul’da doğdu. Meşhur şair ismail safa’nin oğludur. Düzenli bir öğrenim göremedi. Kendi kendisini yetiştirdi. 13 yaşinda hayata atildi. Posta telgraf nezaretinde çalişti. öğretmenlik (1914-1918), gazetecilik (1918-1961) yapti. Hayatini yazilari ile kazandi. Istanbul’da öldü.
romanlari: Gençliğimiz (1922), şimşek (1923), sözde kizlar (1923), mahşer (1924), bir akşamdi (1924), süngülerin gölgesinde (1924), bir genç kiz kalbinin cürmü (1925), canan (1925), dokuzuncu hariciye koğuşu (1930), fatih-harbiye (1931), atilla (1931), bir tereddüdün romani (1933), matmazel noralya’nin koltuğu (1949), yalniziz (1951), biz insanlar (1959). Hikâyeleri: Hikâyeler (halil açikgöz derledi, 1980).