Ekonomik yetersizlikler sebebiyle veya mesleklerinden uzak kalmamak için çalışan annelerin en önemli sorunu, aşırı sorumluluk yüklenmek, yorgunluk ve suçluluk duygusu olarak ortaya çıkıyor. Bu sorunlar, annelere çözümsüz ve başa çıkılamaz gibi görünür. Oysa ki durum hiç de öyle umutsuz değil, çalışan anneler iş listelerini pekala hafifletebilirler.

Uzmanlar, çalışmak zorunda kalan annelere, gerek evde, gerekse işte, yükün arttığı dönemlerde bir süre yalnızca acil ve önemli olan işlerle ilgilenmelerini tavsiye ederek, "Bazı işleri başkalarına devretmeyi deneyin, işyerinde iş arkadaşlarınızdan, evde ise eşinizden, varsa diğer çocuklarınızdan veya yakınlarınızdan yardım isteyin. Eşiniz, yeni doğan bebeğinizi emziremez belki ama, bugüne kadar hep sizin hazırladığınız akşam yemeğini hazırlayabilir" diyorlar.

Annelikten istifa edilmez

Aile içinde yapılabilecek ufak düzenlemelerin, çalışan anneye kısacık da olsa rahat nefes alma imkanı sağlayacağını vurgulayan uzmanlar, şunları kaydediyor:

"Yükünüzün çok arttığını hissettiğiniz yerde bazı alışkanlıklarınızdan tamamen vazgeçin, bunun için kendinize önceden 'vazgeçilebilirler listesi' bile hazırlayabilirsiniz. Örneğin, ev işleri için düzenli bir yardımcı alamıyorsunuz ve iki haftada bir mutlaka mutfağın dolaplarının temizlenmesini gerekli buluyorsunuz ve artık buna ayıracak zamanınız yok. Eşiniz hayatta yapmaz böyle bir işi, anneniz çok yaşlı, arkadaşınıza böyle bir şeyi teklif etmeyi düşünemezsiniz bile. O zaman bu alışkanlığınızdan vazgeçin ya da bu düşüncenizi terkedin. Mutfak dolapları bekleyebilir, arkadaşlarınız bekleyebilir, müşteriler ve hatta müdürünüz bile bekleyebilir, ama çocuğunuz bekleyemez. İnsan, hayatında pek çok şeyden istifa edebilir herhalde, ancak annelikten istifa edemez".
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/9216-calisan-annenin-sorunlari.html#post14115

Suçluluk Duygusu

Hemen her çalışan annenin, dozu değişmekle birlikte suçluluk duygusu yaşadığına dikkat çeken uzmanlar, bu duyguyu hafifletmek için, 'Çalışmak zorundayım (çocuğum için para kazanmam gerekiyor), çalışmayı seviyorum (çocuğum mutlu bir anneyi hakediyor)' diye düşünülmesini öneriyor.

Uzmanlara göre, çalışan anne, işlerini planlı yaparak, çocuğuna ayırdığı zamanı en verimli şekilde değerlendirerek suçluluk duygusundan kurtulabilir. Hafta sonu onunla başbaşa yapacağınız bir tabiat gezisi, haftanın 5 günü sabahtan akşama kadar onunla birlikte olup hiçbir şey paylaşmamaktan çok daha iyidir. Çocuğunuzla birlikte olduğunuz süre değil, bu süreyi nasıl değerlendirdiğiniz önemlidir. Suçluluk duygusundan kurtulmaya çalışırken pratikte sizi zorlayan durumlarla karşılaşırsınız, bunların üzerinde çok fazla durmamaya da gayret edin.