Karpal tünel, el bileği kemiklerinin ilk sırası ile bunlara çapraz olarak ve bunların üzerinde geçen bir bağ tarafından oluşturulan anatomik bir yapıdır, içinden elin normal olarak başparmağın iç taraf yüzeysel duyusunu, işaret parmağın, orta parmağın ve yüzük parmağında duyusunu taşıyan orta sinir geçer. Karpal Tünel Sendromunda ise orta sinir sıkışır ve elde uyuşma ağrısı, el hareketlerinde sakarlık, iğnelenme ve karıncalanma gibi şikâyetlere sebep olabilir. Bu şikâyetler tipik olarak orta sinirin etki alanı olan ilk üç parmakta görülür.

Genellikle 40 – 50 yaş arası kadınlarda daha sık görülür. El bileğiyle tekrarlayan işlerle meşgul olanlarda bu hastalık daha sık görülür. Örnek olarak ev hanımlarını, marangozları, kasapları, aşçıları, fırça kullanarak boya veya resim yapanları, tenis oynayanları, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanları, şoförleri ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle kullananları sayabiliriz.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/65061-karpal-tunel-sendromu.html#post129165

Hamilelik sırasında vücutta fazla sıvı tutulumunun yol açtığı şikayetlerden biri de Karpal Tünel Sendromudur. Bu durum hamile kadınların %25-30'unda görülür. Bu durum geçicidir. Doğumu takiben birkaç hafta içerisinde normale döner.

Bu rahatsızlığın ilk başlangıç şekli, özellikle hanımlarda hamur yoğurmak, elde çamaşır yıkamak, el işi yaparken veya bilgisayar tuşlarına basarken yani el bileğini kullanarak yapılan hareketli işlerde uyuşukluğun meydana gelmesi ve özellikle ilk üç parmakta elektrik çarpar gibi bir elektriklenmenin hissedilmesidir. Karpal Tünel Sendromu'nda hastalar genellikle geceleri ağrıların artmasından ve yanma tarzı bir acının kişiyi uykudan uyandıracak kadar fazla olmasından şikâyet ederler. Bu şikâyetler genellikle ele masaj yapınca ya da eli sallayınca azalırlar.

Tanı ve tedavi

Hastalığın tanısı hekim tarafından dikkatli bir muayene ve hastanın şikâyetlerinin dinlenmesi ile konulabilir. Yapılacak bir elektromiyografi (EMG) testi tanıyı kesinleştirir.

Evde yapılacak ilk tedavi geceleri elin yüksekte tutulması ve hekim önerisiyle analjezik etkili antienflamatuar ilaçların kullanılmasıyla olur. El ve kolundaki ağrı nedeni ile el bileğini sarmak önerilmeyen ve sinire daha çok bası yaparak hastalığın daha hızla ilerlemesine yol açabilen davranışlardır. Şiddetli ağrı durumlarında hekiminiz bölgeye steroid enjeksiyonu yapmayı önerebilir, bu ağrı kontrolünde etkili olur ancak sinirin harabiyetini azaltmaz.

İlaç tedavisi ile şikâyetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedavi önerilmektedir. Cerrahi olarak sinir üzerindeki bası ortadan kalktığında sinir üzerindeki harabiyette daha fazla ilerlemeden durur ve iyileşme izlenir. Bu işlem hastanede yatmayı gerektirmeyen, ayaktan yapılan bir müdahaledir. El ayasında bileğe yakın bir alandan yapılan küçük bir kesi ile sıkışmaya neden olan bağ dokusu rahatlatılır. İşlem sonrası hasta 4–6 hafta içinde tamamen normale döner.