- Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, çocukluk çağı kanserleri içinde ilk 3 sırayı lösemi, lenfoma ve beyin tümörlerinin aldığını belirterek, bunlardan korunmak için alınacak önlemlerden birinin hamileler, bebek ve çocukların televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarından en az 2.5 metre uzakta durmaları olduğunu söyledi.

Tuncer, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her 10 kanser vakasından birinin ''çocukluk çağı kanseri'' olduğunu söyledi. Ülkede her yıl ortalama 5 bin çocukta ''çocukluk çağı kanseri'' görülmesinin beklendiğini ifade eden Tuncer, ''Sevindirici olan taraf bu sayıda bir artış olmaması'' diye konuştu.

Çocukluk çağı kanserleri içinde ilk 3 sırayı lösemi, lenfoma ve beyin tümörlerinin aldığını belirten Tuncer, çocukluk çağı kanserleriyle mücadelede, bunların ortadan kaldırılması ve ölümlerin azaltılmasının çok önemli olduğunu bildirdi. Tuncer, çocukluk çağı kanserlerinin azaltılması için şunlara dikkati çekti:

"- Hamilelik ve emzirme döneminde sigaradan hem aktif hem de pasif olarak kesinlikle uzak durulmalı. Aksi halde çocukluk çağı kanserlerinin görülme riski 3 kat artıyor.
- Gebelik süresince ağır kozmetikler, saç boyaları ve diğer tüm kimyasal maddelerden uzak durulmalıdır.
- Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. 6 aydan sonra ek gıdalara geçilirken, bebeklere reklamlardan etkilenerek doğal olmayan besinler verilmemelidir.
- Bebek ve çocuklar, boyalı ve katkı maddeli ürünlerden kesinlikle uzak tutulmalıdır
- Aşılar bağışıklama takvimine uygun olarak yaptırılmalıdır.
- Hamile, bebek ve çocuklar televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarından en az 2.5 metre uzakta durmalıdır.
- Hamileler cep telefonu taşımamalıdır. Anneler ise bebeklerini cep telefonlarından uzak tutacak şekilde taşımalıdır.
- Hamileler kesinlikle, bebek ve çocuklar da gereksiz yere röntgen filmi çektirmemelidir.
- Anne adayları, bebekler ve çocuklar ''fast food'' diye tabir edilen ayak üstü tüketilen besinleri, gazlı içecekleri, yüksek ateş ve yağda pişirilmiş gıdaları tüketmemelidir."
Tuncer, çocukluk çağı kanserlerinden ölümlerin azaltılması için ise erken tanı ve etkin yerlerde tedavinin önemine işaret etti. Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinin Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı yetkin hastaneler dışında, uzman ekip oluşturmayan merkezlerde yapılmasının doğru ve sağlıklı olmadığını bildiren Tuncer, ''Yetkin merkezlerdeki ölüm oranları diğer merkezlere göre daha azdır ve batıyla aynı düzeydedir'' şeklinde konuştu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/65051-hamile-kadinlara-cep-telefonu-uyarisi.html#post129155
Tuncer'in ailelerin çok dikkatli olmasını istediği belirtiler de şunlar:
"- Hiçbir neden yokken kemik ve eklem ağrıları
- Aniden ortaya çıkan şaşılık
- Gözbebeğinin beyaz hale gelmesi
- Nedensiz kanamalar
- Halsizlik
- Nedeni açıklanamayan uzun süreli ateşler
- Karın şişliği
- Vücudun boyun, kasıklar ve kol altı gibi bölgelerinde gözlenen kabarıklıklar (lenf düğümü büyümeleri)
- Renk solukluğu
- Ciltte kanamalı döküntüler
- Kapanmayan yaralar
- İdrarda renk değişikliği
- Karında kitle tespiti."