Gordon Espinet, MAC kozmetiğin tüm dünyadaki makyaj sanatçılarının tepesindeki kişi. En büyük ve önemli defilelerin kulislerinde topmodellere makyaj yapıyor, yılın makyaj trendlerini belirliyor, dünyanın dört bir yanında eğitimler veriyor, makyaj sanatçıları yetiştiriyor.

Makyajın hayatınızdaki önemi nedir?

- Makyaj ve MAC benim hayatım. Makyaj yapmaya başlayalı 27 yıldan fazla oldu. 15 senedir de MAC’teyim. Çok çok uzun bir zaman. Kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü bu firmada kendinizi sürekli geliştirebiliyorsunuz ve yaratıcı insanlarla berabersiniz.

ÊMAC bir yıl içinde sayısız koleksiyon çıkarıyor değil mi?

- Makyajda moda trendini belirleyen marka olarak neredeyse her ay yeni bir koleksiyon çıkarıyoruz. MAC’teki sezon trendleri moda haftalarından çok daha önce belli oluyor. Örneğin 2007 ilkbahar-yaz koleksiyonunun ana temaları, ürünleri ve renkler şimdiden hazır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/5825-erkekler-makyaj-yapsin-ama-maskaradan-uzak-dursun.html#post8601

Yeni koleksiyon nasıl oluşuyor? Trendler nasıl belirleniyor? /

- Koleksiyonlar belirlenirken global olarak beğenilmesi ve kabul görmesi esas alınıyor. Üretim grubu ve yaratıcı grup bir arada çalışıyor. Nelerden esinleniyorlar derseniz? Her şeyden... Bir kumaş deseni, bir fotoğraf karesi ya da bir film... Koleksiyon hazırlanırken önce konsepti anlatan bir fotoğraf çekiyoruz. Örneğin şu anda mağazalarda görebileceğiniz "A Muse" isimli koleksiyonun fotoğrafı neredeyse bir buçuk yıl önce çekildi.

YA DUDAKLAR YA GÖZLER

Diyelim ki çok acelemiz var, makyaja bir dakika ayırabileceğiz. Ruj mu, maskara mı?

- Bu sene sadece ruja odaklanan bir trend var. Ruj sürmeyi seven bir kadınsanız, çok şanslısınız. Renkli dudak parlatıcısı filan değil, gerçek ruj sürülecek. Koyu ve canlı renklerle güçlü kadınları yansıtmayı amaçlıyoruz. Rujunuz gerçekten koyuysa, ne gözünüze ne de yanağınıza başka hiçbir şey sürmenize gerek yok.

Peki ya ruj sevmiyorsak?

- Eğer koyu renk dudaklar sizin tarzınız değilse o zaman gözlerinizi ortaya çıkartın. Kirpiklerinize bolca maskara sürün ve kıvırın. Çok incecik bir eyeliner ile kaşlarınızı belirginleştirin. İşin sırrı şu: Eğer yüzünüzde bir bölgeyi vurguluyorsanız diğer bölgelerin geri planda tutulması gerekiyor. Yani hem koyu gözler hem koyu dudaklar hem de bol allık olmamalı. Yani sadece dudak, sadece ten, sadece göz. Tek bir bölgeye odaklanmak gerek.

Erkeklerin makyaj yapması konusunda ne düşünüyorsunuz?

- Aman Tanrım! Bence kesinlikle erkekler makyaj yapmalı. Artık makyajın tanımını yapmak biraz zor. Cilt bakımı denince, nemlendiriciler, güneş korumaları, kirli hava etkilerinden korunma gibi önemli konular var. Bunlar zaten kullanılmalı. Hiçbirimiz, kadın veya erkek, erken yaşlanmak istemiyoruz. Bu yüzden de cildimizi zararlı dış etkenlerden korumalıyız. Bir erkek, örneğin sivilcesi varsa bunu kapatıcıyla yok edebilir, benim de yaptığım gibi. Ya da gözaltları morsa bunu kapatabilir. Veya yüzünü çok solgun buluyorsa, bronz bir allık sürebilir. Erkeklerin makyaj yapmasını kesinlikle destekliyorum. Ama maskaradan uzak dursunlar. Çünkü erkeklerin çoğunun kirpikleri zaten uzun. Bunu bir de maskarayla uzatınca acayip duruyor. Bence herkes makyaj yapsın. Çünkü makyaj çok eğlenceli.

Bu yıl renk değil teknik önemli

Bu yıl çok farklı trendler bir arada ama hiçbiri renk üzerine kurulu değil. Yani bu sezon mavi far kullanalım, herkes pembe ruj sürsün gibi bir durum yok. Bu sezon önemli olan, makyaj yaparken kullandığınız teknik, o makyajın nasıl uygulandığı. Dolayısıyla bu sezon farklı makyaj teknikleri kullanılacak. İlki, takma kirpiklerin, kalın göz kalemlerinin kullanıldığı bir trend. La Dolce Vita filminden esinlenilmiş gibi. İkincisi ise 1980’lerden kalma. O dönemin gece kulüplerinden ilham alınmış. Çok ama çok fazla makyajlı bir görünüm var. Trendleri bir kenara bırakırsak, ben her kadının kendi tarzını kendi yaratması gerektiğine inanıyorum. Ten çok önemli, güzellik çok önemli, deriz ama kadının kendi ruhunu yansıtabilmesi daha da önemli. Hangi renk ruj sürdüğünüz çok da önemli değil.

Hürriyet