Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, “Aileye Dönüş ve Aile Yanında Destek Projesi” kapsamında, 5 bin civarında çocuğun kendi ailelerinin yanında kalmalarının sağlandığını belirterek, “Bu, yurtta kalan çocukların yüzde 40'ına yakın bir oran” dedi.

Çubukçu, sosyal hizmetler alanına giren tüm sorunları, aile odaklı çözmeyi hedeflediklerini belirterek, bu yönde politikalar geliştirdiklerini söyledi.

Bu amaçla başlatılan “Aileye Dönüş ve Aile Yanında Destek Projesi”nin oldukça başarılı olduğunu vurgulayan Çubukçu, maddi imkansızlıklar nedeniyle yurtlarda kalan çocukların ailelerine maddi destek verilerek, çocukların ailelerinin yanında yetişmesini sağlayan projede, hedeflenen sayının çok üstüne çıktıklarını bildirdi. Çubukçu, “Bu kapsamda, 5 bin civarında çocuk kendi ailesinin yanına döndü.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/43447-5-bin-cocuk-ailesine-teslim-edildi.html#post90702

Bu, yurtta kalan çocukların yüzde 40'ına yakın bir oran oluyor. Aslında yüzde 40, bizim için 5 yıllık bir hedefti ama biz bunu 2 yılda gerçekleştirdik” diye konuştu.

Bakım altındaki çocuk sayısının azalmasıyla yurtlarda koğuş sisteminden, oda sistemine geçildiğini anlatan Çubukçu, bakıcı personelin niteliklerinin de arttırıldığını kaydetti.

“Her çocuğun bir ailesi olmalı” düşüncesinden yola çıkarak, kendi ailesinin yanında bakılma imkanı olmayan çocukları koruyucu aileye kavuşturmak için etkin çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Çubukçu, şöyle konuştu:

“Çocuk koruma altına alındıktan sonra, en fazla 3 ay içerisinde bir ailenin yanına yerleştiriliyor. Bu çocuğun kişiliğinin gelişmesi, bireysel hakları ve toplumla kaynaşması açısından sayısız faydası olan bir sistem.

Koruyucu ailede bine yakın çocuğumuz var. En önemli hedefimiz, 3 bin çocuğu koruyucu aile yanına yerleştirmek. Türkiye'de bütün dünyadakinin tersine koruyucu aile çok gelişmedi. Toplumun koruyucu aile kavramından haberdar olmadığını biliyoruz. Haberdar etmeye çalışıyoruz. Tayfun Talipoğlu bize çok güzel yeni bir tanıtım filmi çekti. Koruyucu ailelere sağlanan maddi desteği de yükselttik. Koruyucu aile oranı, Kayseri,
İzmir ve İstanbul'da çok yüksek. Demek ki bazı yerlerde sorun çözülebiliyor. Bu ülkede duygu dünyası o kadar olağanüstü insanlar yaşıyor ki, kronik ve ağır tedavi gerektiren hastalığı, zihinsel veya bedensel engeli olan çocukların koruyucu ailesi olmayı özellikle tercih edenler var.”

“BEN DE KORUYUCU AİLE OLMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

Tüm çocukların, aileye ihtiyaç duyduğunu ve ailede büyüme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Çubukçu, “İlerde ben de bir çocuğun koruyucu ailesi olmayı düşünüyorum. Çünkü çocuk yetiştirmenin insan üzerinde yarattığı haz, çok az işte var” dedi.

Son dönemde yapılan düzenlemelerle evlat edinme işlemlerinin de hızlandırıldığını bildiren Çubukçu, kuruma gelen çocukların mümkün olduğunca kısa zamanda bir aileye kavuşturulduğunu belirtti. Daha önce evlat edinecek ailelerin yasal işlemleri devam ederken, çocukların aileye kavuşmak için kurumda beklediğini anlatan Çubukçu, “Aile ile çocuğu artık çok hızlı şekilde bir araya getiriyoruz. Evlat edinecek sıradaki aileyi koruyucu aile yaptık. Genellikle 3-4 gün içerisinde çocuğun sağlık muayenelerini yapıp, nüfus cüzdanı çıkardıktan sonra bekleyen aileye veriyoruz” diye konuştu.

Çubukçu, bebeklerin tamamının aileler tarafından sahiplenildiğini belirterek, bazı illerdeki bebek bölümlerini kapatacaklarını kaydetti.