Soğuk kış günlerinde, sıcacık bir banyoda yıkanmak kadar keyifli ne olabilir ki...


Bütün gün kat kat giysiler içinde bunalan cildimiz hava alır, stresle kasılan kaslarımız gevşer ve kendine gelir. Suya girmek tek kelime ile bir harikadır! Su yumuşak bir masaj gibi insanı dinlendirir, vücudu sıkılaştırır, kasları formda ve esnek tutmaya yardımcı olur. Suyun kendisi kadar, şırıltısı da hiç kuşkusuz ruhumuzu sakinleştirir ve bizi kendimize getirir.

Kendinizle baş başa...

Evdeki banyolarınızı, dört başı mamur bir terapiye dönüştürmek hiç de zor değil. Küvetin kenarında kokulu mumlar yakıp, müziğin sesini de hafifçe açarsanız, ortamın ne kadar değişeceğini tahmin edemezsiniz. Cep telefonunuzu da sessize aldıktan sonra kendinizi suya, buhara bırakmanın zamanı gelmiştir. Ama yıkanırken acele etmeyin. Bu sizin kendinize ayırdığınız özel bir zamandır. Elinizden geldiğince tadını çıkarın ve kendinizi şımartın. Ben her fırsatta hamama giderim. Buhar ve ılık suyla keselenip dinlendiğim bu 2-3 saat içinde kendimi yeniden doğmuş hissederim.

Küveti doldurabilirsiniz

Evinizde bir küvetiniz varsa banyo sefasını daha da keyifli ve yararlı bir hale getirebilirsiniz. Cildiniz kuru ise küvetteki suya biraz yağ ilave edin. En iyisi susam yağı ama zeytinyağı hatta ayçiçek yağı bile yararlıdır. Miktarını abartmaya gerek yok, tüm küvete 2 kaşık koymanız yeterlidir. Küvette köpük yaratmak istiyorsanız, hazır köpük veya çok az miktarda bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Yalnız küvete parfüm dökmeyin. Parfümler alerjiye yol açabilir. Ama isterseniz diğer yağlar yerine; limon, lavanta, kayısı gibi güzel kokulu bitkisel yağlar koyabilirsiniz. Bütün bu hazırlıklardan sonra, kendinizi suya bırakın. Mumlar, hafif bir müzik ve bitkisel yağlar arasında siz gözlerinizi kapatıp dinlenirken, su ve buhar cildinize işler, onu nemlendirir ve canlandırır.

En iyi peeling yöntemi keselenmek

Cildinizi canlandırmak için ipek bir keseyle yumuşak bir şekilde cildinizi ovmanızı öneririm. Tabii aşırıya gitmemeli ve derinizi tahriş etmemelisiniz. Keselenmekten hoşlanmıyorsanız, hazır vücut peeling’lerini uygulayabilirsiniz. Peeling malzemesinin içinde

AHA, BHA gibi meyve asitleri varsa cildinize çok iyi gelir. Şimdi gönlünüzce tüm vücudunuza, dirsek, diz ve topuklarınıza kadar peeling yapmanın tam zamanı. Çünkü yazın bu malzemelerden uzak durmamız gerekir. Lif, kese veya süngerleri banyo yaptıktan sonra güzelce yıkayıp, güneşte kurutmayı ihmal etmeyin. Bunlar ıslak kalırlarsa bakteri ve mantar yuvası haline gelirler.

Temizliği abartmayın

Aşırı hijyenik ve steril ortamlar bağışıklık sistemini zayıflatırlar. Enfeksiyonlara karşı direncimiz kırılır. Bu nedenle temizliği abartmayın. Aklınızda olsun, anti bakteriyel cilt temizleyiciler yararlı bakterileri de yok ederler. Sonuçta uzun vadede cildimize zarar verirler. Esasında 10 saniye ılık suyun altında kalmak ve normal bir sabun ile yıkanmak, cildimizin yüzeyindeki tüm zararlı mikropları öldürmek için yeterlidir. Duş yaparken, vücuttan kolayca arınan vücut temizleme jellerini tercih edin. Sabun artıklarının temizlenmesi zordur, derimize yapışıp kalırlar. Cildiniz kuruysa, nemlendiren duş jellerini tercih etmelisiniz. En azından bir kapta gliserinli su hazırlayıp, duştan sonra vücudunuza dökebilirsiniz. Suyun ısısı da önemlidir. Fazla sıcak su cildimizi tahriş eder. En iyisi ılık su kullanmaktır. Üşüyorsanız, banyonuzu daha fazla ısıtabilirsiniz ama suyunuz daima ılık olmalıdır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/4151-banyo-keyfine-diyecek-yok.html#post5842

Dr. Yasemin Fatih Amato