Ağız Kuruluğu
Ağız içi mukozayı kaygan yapması, antifungal antibakteriyel ve antiviral etkisi,ağız içinde çalkalama yapması temizleme etkisi asit ve baz dengesini koruması,konuşmada çıkan seslerin doğru telaffuzu gibi çok önemli işlevleri bulunan tükürüğün zaman içinde az salgılanması ağız kuruluğunun nedenidir.

Gıdalardan tat alma, gıdaların lokma haline getirilmesi ve yutulması yine tükrük sayesinde gerçekleşmektedir.

Ağız kuruluğu teşhisini verebilmek için tüm sistemik rahatsızlıkların değerlendirilmesi ve tükrük miktarının ölçülmesi, alınacak grafiler, kimyasal ve immunolojik testlerin yapılması gereklidir.

Ağız kuruluğu olan bireyler:

Ağız içinde kuruluk hissi
Ağız içinin kendine özgü parlaklığının kaybolması
Çürük oluşumunda artış
Ağız içinde mantar enfeksiyonlarında artış
Dilde beyaz pas görüntüsü
Yutkunma güçlüğü, konuşma güçlüğü, susama hissi

Ağız kuruluğunun ayırt edici teşhisi önemlidir, bazı sistemik rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçlar ağız kuruluğuna sebep olabilir.Tansiyon ilaçları,Alerji ilaçları,uyku düzenleyici ilaçlar,psişik düzenleyiciler ağız kuruluğuna sebep olabilir.

Diabet, yüksek tansiyon,bağışıklık sistem yetersizliği, parkinson,nörolojik rahatsızlıklar gibi sistemik rahatsızlıklarda ağız kuruluğuna sebep olabilirler.Baş boyun bölgesinde yapılan radyoterapiler tükürük kanallarının küçülmesi nedeniyle ağız kuruluğuna sebep olabilir.

Ağız kuruluğunun tedavisi,sebep sonuç ilişkisi olarak değerlendirilmelidir.Tükrük bezinin aktif hale getirilmesi tedavinin temelini oluşturur.Şekersiz ciklet çiğnenmesi,sitrik asit içeren meyveli şekerlerin kullanımı tükrük çıkışını artırdığından kısa süreli faydalı olabilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/38581-agiz-kurulugu.html#post83753

Ağız kuruluğu olan bireylerin düzenli diş hekimi kontrolü ağız içinde başka problemlerin meydana gelmesini önleyecektir. Ağız kuruluğu olan bireyler dudaklarında da kuruma olacağında dudaklarını lanolinli kremle koruyabilirler. Ağız kuruluğu için sentetik tükürük preparatları bulunmaktadır, sıvı jel veya sprey formları mevcut olan sentetik tükürük preparatlarının kullanımı doktor kontrolünde yapılmalıdır.