Cildimizi Tanıyalım (Cilt tipleri veBakımı)

--------------------------------------------------------------------------------

Her cilt tipi hassaslaşmaya eğilimlidir. Ancak bazı cilt tipleri sürekli hassasiyet problemi yaşarlar. Hassas ciltlerin karakteristikleri arasında kolay kızarma, pek çok cilt bakım ürünlerine karşı reaksiyon gösterme, özellikle cilt bakım sonrasında yanma hissi ve rahatsızlıklar, kaşıntılar ve güneş altında hızlı yanma (istenmeyen derecede) gösterilebilir. Her cilt tipi pek çok dış faktörlerden dolayı su kaybına uğrayabilir. Bu durumda ciltte solgunluk ve ince çizgiler oluşmaktadır.

Cildiniz hangi tip?

Cilt tipleri cildin ne kadar yağ ürettiğine bağlı olarak normal, kuru, yağlı ve karma olarak dört farklı tipte incelenebilir. Ancak bunların dışında hatırlamanız gereken hususlardan birincisi, cilt tipinizin yaşamınız boyunca değişeceği ve belirli sınıflandırmalara dahil edilse bile esasında her cildin birbirinden farklı olduğudur. Bunları biraz daha açmak gerekirse; yaşadığınız iklime, yaşınıza ve hormanal değişikliklere göre cildiniz değişecektir. Bu sebeple yetişkinler için her beş yılda bir cilt tipinizin tekrar değerlendirilmesi önerilir. Bunların dışında cilt tipiniz hakkında detaylı bilgi almak için bir dermatalog veya güzellik uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.

Normal Cilt

Sadece gerekli olan yağ miktarını üreten cilt tipi olup küçük gözeneklere sahiptir. Akşam üstü " T" bölgesi (alın ve burun) biraz parlaklaşabilir, arasıra yanak bölgesinde kurumalar gözlenebilir. Siyah noktalara sahip olabilir.

Normal Cilt Bakımı;

Tebrikler, herkesin arzuladığı bir cilt tipine sahipsiniz, ancak bu cilt bakımınızı yapmamanız anl***** gelmez. Kullandığınız cilt ürünlerine (sabun, krem, losyon v.b.) göre cildiniz kuruyabilir veya yağlanabilir. Örneğin, eğer gençlik çağınızda normal bir cilt tipine sahipseniz, cildinizin yaşlanmaya bağlı olarak giderek kuruyacağı söylenebilir. Normal bir cilde sahipseniz güneşli havalarda güneş gözlüğü takmanızı, cildinizi düzenli olarak temizlemenizi ve kullandığınız cilt bakım ürünlerinin cildinizi kurutmadığından emin olmanızı önerebiliriz. Normal ciltler için soğuk havalarda hafif kuruma ve su kaybı görülebilir. Bu yüzden soğuk havalarda nemlendirici özelliği daha yüksek bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Ilık ve sıcak havalarda ise "T" bölgenizin akşam üstüne doğru biraz parlaklık kazandığını farkedebilirsiniz. Bu durumdaysa daha az nemlendirici özelliği olan bakım ürünleri kullanılabilir veya kil bazlı bir maske ile fazla yağı alabilirsiniz.

Kuru Cilt

Yeterli miktarda yağ üretmeyen cilt olup mat bir görünüşe sahiptir. Cilt asla parlaklaşmaz. Çok küçük veya görünmez gözeneklere sahiptir. Bazen solgun görünebilir, cilt sıkı ve rahatsız edicidir. Kırışıklık benzeri ince çizgilere sahip olabilir.

Kuru Cilt Bakımı;

Mümkünse her gün güneş gözlüğü kullanılması, düzenli olarak nemlendirici kullanılmasını ve kremli veya sütlü cilt temizleme ürünlerinin tercih edilmesini önerebiliriz. Cildiniz kuru ise soğuk havalarda daha da kuruyacağından zengin nemlendirici özelliği olan cilt bakım ürünlerinin kullanılması ve hatta gece kremi olarak yatarken cildin uygun bir cilt yağı ile yağlanması önerilebilir. Gün içinde bir nemlendirici ile cildin doğal nem dengesi sağlanabilir. Ilık ve sıcak havalarda soğuk havalara göre daha az nemlendirici özelliği olan cilt bakım ürünleri kullanılabilir.

Yağlı Cilt

Çok fazla yağ üreten ciltler olup tüm yüz boyunca yağlı ve parlak bir görüntüye sahiptir. Geniş ve kolay görünebilen gözeneklere sahiptir. Yaygın olarak siyah noktalara sahip olmaya elverişlidir.

Yağlı Cilt Bakımı;

Güneşli havalarda güneş gözlüğü takmaya özen gösteriniz. Cildinizi düzenli olarak temizleyiniz. Yağ içermeyen bir nemlendirici kullanınız. Fazla yağı emmesi için haftada 1 veya 2 kez "T" bölgesine kil bazlı bir maske uygulayınız. Yağlı ciltler için soğuk havalar yağın cilt gözeneklerinden daha az dışarı atılması anl***** gelir. Bu görüntü açısından daha az parlaklık anl***** gelse de gözeneklerinizin daha da genişlemesini sağlar. (Yani dışarı atılamayan yağ içeride birikerek gözeneklerin genişlemesine sebep olur.) Ilık ve sıcak havalarda ise yağlı ciltler oldukça fazla yağı gözenekler aracılığı ile kolayca atabildiklerinden kil bazlı maskelerin düzenli uygulanması ve nemlendirici kullanılmaması önerilir. Cilde özel cilt yağını emen kağıt ürünleri uygulayıp parlaklığın giderilmesi sağlanabilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/37289-guzellik-makyaj.html#post80588

Karma Cilt

Cildin farklı bölgelerinde farklı miktarda yağ üreten cilt tipidir. Öğleden sonraları "T" bölgesinde yağlı ve parlak bir görüntü oluşur. Ancak bu parlaklık hiç bir zaman tüm yüzü kaplamaz. Siyah noktalara elverişlidir ve yanaklarda hafif kuruluk oluşabilir. Karma ciltlerin "T" bölgesinde görünebilir gözenekler mevcuttur.

Karma Cilt Bakımı;

Güneş Gözlüğü takılması, cildin düzenli olarak temizlenmesi ve "T" bölgesine haftada 1-2 kere kil maskesi uygulanması önerilebilir. Soğuk havalarda özellikle yanak bölgesi hafif kuruma veya su kaybına eğilimlidir. Cildin kuru bölgelerine ("T" bölgesi hariç) nemlendirici uygulanabilir