Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1

    Üyelik tarihi
    14 Ağustos 2007
    Yer
    ılgın
    Yaş
    32
    Mesajlar
    60
    Tecrübe Puanı
    17

    dünya da neler oluo

    DÜNYA'DA NELER OLUYOR??
    9 zirveye oksijensiz çıkan ilk kadın

    Avusturyalı Gerlinde Kaltenbrunner, dünyadaki 8 bin metreden yüksek 9 doruğa oksijensiz çıkan ilk kadın dağcı oldu.

    35 yaşındaki Kaltenbrunner, 20 Mayıs Pazar günü yerel saatle 16.30'da, Himalayalar'daki Kanchenjunga Zirvesi'ne ulaşarak, dünyanın enyüksek 14 doruğundan 9'una oksijen ve sabit ip kullanmadan çıkan ilk kadın oldu.

    Kaltenbrunner'in 3 erkek dağcıyla çıktığı zirvede, 1992'de 8 bin metre üzeri 9 doruğa ulaşmak isteyen ve 8 zirve yapan Polonyalı kadın dağcı Wanda Rutkiewicz hayatını kaybetmişti.

    İspanyol kadın dağcı Edurne Pasaban da, 8 bin metre üzerindeki dokuzuncu zirveye çıkmaya hazırlanıyor.

    Avusturya Alpleri'nin Spital-am-Phyrn kasabasından Kaltenbrunner, 1994'ten bu yana Broad Peak (8.041 m), Cho Oyu (8.201 m), Shisha Pangma (8.013 m), Makalu (8.463 m), Manaslu (8.163 m), Nanga Parbat (8.125 m), Annapurna I (8.091 m) ve Gasherbrum II (8.035 m) zirvelerine çıktı.

    Kolombiya'da bazı özel durumlarda kürtaja izin çıktı

    Daha önce kürtajın tamamiyle yasak olduğu Kolombiya'da ensest ve tecavüz yüzünden hamile kalan kadınlar ile hamile olduğu için hayatı riske giren kadınlara yasal olarak kürtaj izni tanınacak. Latin Amerika ülkelerinden Şili ve El Salvador'da kürtaj h‰l‰ her durumda yasak.

    Kolombiya Anayasa Mahkemesi geçen sene kürtajla ilgili değişiklik talebini geri çevirmişti. Bunun üzerine Kolombiyalı avukat Monica Roa Aralık 2005'te kürtajla ilgili bir dava daha açmıştı. İkinci dava Anayasa Mahkemesi'nde olumlu sonuçlanmış ve mahkeme bazı özel durumlarda kürtaja izin verilmesini 5'e karşı 3 oyla kabul etmişti.

    Bulgaristan'ın ağır şartlarda çalışan işçi kadınlar

    Avrupa Birliği, üye adayı Bulgaristan'dan, genellikle işçi kadınların maruz kaldığı ağır çalışma şartlarını iyileştirmesini istiyor.

    İnsan Hakları İzleme Komisyonu'nun hazırladığı rapora göre, özellikle kadınlar bazen ölümcül olabilecek kadar ağır şartlarda çalışmak zorunda bırakılıyorlar.

    Bulgaristan'daki çalışma koşulları, ocak ayında bir İtalyan ayakkabı fabrikasında çalışan iki kız kardeşin 11 gün arayla ölmesi yüzünden gazetelerin ön sayfalarına taşınmıştı. Ölen iki kız kardeşte de bir hastalık izine rastlanmadığı halde, biri kalp krizinden diğeri ise beyin kanamasından dolayı yaşamını yitirmişti.

    Bulgaristan İşçi Sendikası'nın 2005 yılı istatistiklerine göre, işçi hak ihlalleri en çok giyim ve yiyecek endüstrilerinde üretim yapan yerli ya da yabancı şirketlere ait işyerlerinde meydana geldi. Bu endüstrilere ait 200.000 işyerinden 35.000 tanesinde iş kazalarına karşı alınan güvenlik önlemleri yetersiz. Bir erkeğe karşı dokuz kadının çalıştığı bu işyerlerinde kadınlar işlerini kaybetmemek için hasta olsalar bile mazaret izni kullanamıyorlar. Bir işi bitirmek için bazen haftanın yedi günü mesai ücreti almaksızın çalışmak zorunda kalıyorlar.

    Iraklı Kürt kadınlar yeni anayasa için çalışıyor

    Son birkaç aydır, Güney Kürdistan'daki sivil toplum örgütleri ve kadın grupları, yeni oluşturulan bölgesel anayasa taslağının kadınlar lehine olabilmesi umuduyla çalışıyorlar.

    Sivil toplum örgütleri ve kadın grupları bölgesel anayasa taslağının oluşturulmaya başlandığı 2005 yazından bu yana çalışmalar yapıyor ve anayasayla ilgili önerilerini hükümete iletiyorlar.

    Henüz taslak halinde olan bölgesel Kürt Anayasası'nın Irak Ulusal Anayasası'yla pek çok açıdan çelişeceği tahmin edilse de, Anayasa Mahkemeleri'nin bu anlaşmazlıkları ortadan kaldırabileceği düşünülüyor. İki anayasa arasındaki en büyük fark, ulusal anayasanın islami temeller üzerine oturtulması.

    Komünist Parti üyesi ve aynı zamanda anayasa komitesindeki tek kadın olan Haifa Zangana, 'Bölgesel anayasa, Kürt halkının islami kimliğini güvence altına alsa da, farklı din gruplarına da özgürlük tanıyor' diyor. Zangana yine de yeni taslak anayasanın, aslında islami kurallara çok ta ters düşmediğinin altını çizerek islami kuralların temelde kadın hakları ve demokrasiyle çeliştiği uyarısını yapıyor.

  2. #2
    samantra
    Misafir

    Standart --->: dünya da neler oluo

    cok üzülerek söylüyorum türkiyede bunlarla ilgilenenkadın sayısı cok az malesef

Benzer Konular

  1. Dünya'nın Küreye Benzediğini Neler Kanıtlar?
    By Mustafa Uyar in forum 4. Sınıf Etkinlikler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 14.Mart.2013, 22:01
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 18.Ekim.2011, 18:56
  3. Neler Gaz Yapar?
    By soleil in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.Nisan.2008, 00:04
  4. İnsan Beyni neler yapıyor neler!!!
    By Gezgin in forum Konusuz Konular
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 25.Nisan.2007, 16:49
  5. MAKYAJ / Neler demode, neler moda?
    By soleil in forum Kadınlar Kulübü
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 03.Kasım.2006, 23:44

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.