"Alışveriş Hastası Mısınız?"

Çeşitli nedenlerle mutsuz olan, kendini ifade edemeyen, yalnızlık ve öfke duyguları yaşayan kimseler alışveriş yaparak bu duygularından kurtulmaya çalışırlar...


Eskiden de alışveriş yapardınız ancak son zamanlarda ihtiyaç duymadığınız herşeyi alıyorsunuz. Dışarı her çıkışınızda elleriniz dolu dönüyorsunuz. Üstelik eve geldiğinizde aldıklarınızın çoğunu beğenmiyorsunuz!.. Acaba alışveriş hastası mısınız? Biz de bu konuyu Erişkin vce çocuk psikiyatristi Mazlum Çöpür'e sorduk. İşte kadınlar neden alışveriş yapar, hangi durumlarda psikiyatrist desteği almak gerekir gibi soruların yanıtları...
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/17619-alisveris-hastasi-misiniz.html#post33988
Kadınca: Alışveriş hastası mısınız?
Mazlum Çöpür: Alışveriş hastalığı nedir? Literatürde bu durum hastalık olarak değerlendirilir mi?
Alışveriş hastalığı olan kimseler ihtiyacı ve parası olup olmadığını düşünmeden birçok şeyi satın alırlar. Daha sonrada bundan sıkıntı ve suçluluk duyarlar. Alışveriş yapamadıkları zamanda sıkılır ve kendilerini kötü hissederler. Bu sıkıntılarını gidermek içinde alışveriş yaparlar. Kendilerini kısa bir süre rahatlamış hissederler. Alışveriş hastalığından söz edilsede tıpta henüz hastalık sınıflandırması içinde değildir.
Kadınca: Kişi ne zaman alışveriş hastası olduğunu anlayabilir?
Mazlum Çöpür: Bir kimse daha önceden düşünmediği halde ve ihtiyacı olmadığı halde kendisini sıkıntılı ve mutsuz hissettiği bir zamanda bir çok şeyi satın alıyor ve sonrada bundan rahatsızlık duyuyorsa ve bunu tekrar tekrar yapıyorsa buna hastalık veya patolojik bir durum denebilir. Kadınca: Alışveriş hastalığına nedenleri nelerdir?
Mazlum Çöpür: Çeşitli nedenlerle mutsuz olan, kendini ifade edemeyen, yalnızlık ve öfke duyguları yaşayan kimseler alışveriş yaparak bu duygularından kurtulmaya çalışırlar. Bu şekilde bir şeyi başlamış gibi kendilerini önemseyip kısa bir süre içinde olsa haz duyarlar. Üreticilerin sürekli olarak tüketimi teşvik etmeleri, maddi şeylere sahip olmanın kişiyi daha önemli yapacağı şeklinde izlenim yaratmalarıda alışveriş isteğini artırmaktadır.

Kadınca: Alışverişin rahatlamaya nasıl bir etkisi vardır?
Mazlum Çöpür: Çeşitli nedenlerle mutsuz olan, yalnızlık çeken, kendisini ifade edemeyen kimseler alışveriş yaparak kendilerinde bir önem ve güç hissetmektedirler, bir şeye kadir olduklarını yani bir şeyin üstesinde geldiklerini ve önemli olduklarını hissederek kısa süreliğinede olsa rahatlamaktadırlar. Herkesin sahip olamadığı birtakım şeylere sahip olarak diğerlerinden farklı ve önemli olduklarını hissetmektedirler.

Kadınca: Alışverişin hastalık haline dönüşmemesi için ne gibi önlemler alınabilir?
Mazlum Çöpür: Öncelikle kişiler, çevreleri ile sağlıklı iletişim kurmalı ve dostluklar geliştirmelidirler. Yani sosyal yaşamlarını zenginleştirmelidirler. Böylece mutlu olmak için maddi şeylerden daha önemli şeylerin olduğunu hissetmelidirler. Aile içindeki bireylerle, sorunlarını paylaşmalıdırlar. Aile içi çatışmaları veya sorunları, aile bireyleri biribirinden tamamen uzaklaşmadan yani aynı evde yaşayan iki yabancı düzeyine gelmeden çözümlemeye çalışmalıdırlar. Mutsuzluk veya yalnızlık duygusu ve bir işe yaramama duygusu yaratan depresyon gibi bir hastalık var ise tedavi edilmelidir.

Kadınca: Alışveriş hastası olduğunu düşünen kişi ne yapmalıdır?
Mazlum Çöpür: Kendisini mutsuz, sıkıntılı yapan ve yalnızlık hissetmesine neden olan şeyler neler ise onları çözmeye başlayarak işe başlamalıdır. Örneğin hiç arkadaşı olmayan bir kimse neden hiç arkadaşım yok diye kafa yormalıdır. Çevresinde çok kimse olmasına rağmen neden yalnızlık çektiğini neden bu kimselerle yeterli paylaşımı yapamadığını, kendisindenmi çevresindenmi kaynaklanan sorunlar olduğunu araştırmalıdır. Kısa vadede harcamayı kolaylaştıran kredi kartını taşımamalı ve dışarı çıkarken yanına fazla para almamalıdır. Bir takım sosyal faaliyetlere katılmalı, eş dost ziyareti yapmalıdır.