Kozmetik ürünleri kadınların ayrılmaz bir parçası oldu. Evin anahtarını, cep telefonunu, cüzdanını unutabilen kadınlar makyaj malzemelerini asla unutmuyor. Sıkça makyaj yapan kadınlar,'kozmetikler güvenli mi' diye merak ediyor.


Çoğu kozmetik ürünü zararlı değil. Kozmetiğe bağlı ciddi sağlık problemleri nadiren oluşabilir. Kozmetik ürünleri kullanımında en sık karşılaşılan sorun maskara kullanımından kaynaklanıyor. Maskara doğru kullanılmadığında bazı enfeksiyon sorunları ortaya çıkabilir. Bu tür
enfeksiyonlar kornea üzerinde ülsere, görme kaybına veya körlüğe bile neden olabilir. Maskara kullanmanızın güvenli olmadığı araba, otobüs, tren veya uçakla seyahat gibi durumlarda asla maskara uygulamaya çalışmayın.

Makyaj ürünlerinin cilde etkisi

Makyaj da cildiniz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Kozmetik fırçaları veya süngerleri ciltteki bakterileri taşıyabilir. Eğer fırçalarınız tükrük ile nemlenirse durum daha kötüleşebilir. Bu tür problemlerden korunmak için makyaj yapmadan önce ellerinizi yıkayın.

Makyajlı uyumayın!
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/15634-kozmetikler-guvenli-mi.html#post28739
Makyajlı olarak uyumak da bu tür problemlere neden olabilir. Maskaranız siz uyurken pul pul olup gözlerinizin içine dökülürse, kaşıntı, kanlanma, enfeksiyon veya göz çizilmesi sorunu ile uyanabilirsiniz. Bu nedenle yatağa gitmeden önce makyajınızı iyice temizlediğinizden emin olun.

Yanıcı kozmetik ürünlerine dikkat!
Bazı kozmetik ürünlerinin aerosol içermesi riskli olabilir. Aerosol saç spreyi alev alabileceği için boşalıncaya kadar ateşten uzak tutmak
gerekir. Aerosol sprey veya pudraları derin olarak solunursa akciğere de zarar verebiliyor.

Kendinizi kozmetiğin zararlarından nasıl korursunuz?

  • Araç kullanırken asla makyaj yapmayın.
  • Makyaj malzemelerinizi paylaşmayın. Mağazada bir ürünü denerken yeni bir sünger kullanın. Malzemeyi cildinize uygulamadan önce cildinizi alkol içeren bir temizleyici ile temizleyin.
  • Makyaj malzemelerinizi saklarken ağzını sıkıca kapatın.
  • Makyajlı olduğunu zamanlarda ısı ve güneşten uzak durun. Isı bakterilerle savaşan koruyucuların ölmesine neden olabilir.
  • Kozmetik ürünlerini çok sıcak ortamlarda saklamayın.
  • Göz enfeksiyonunuz varsa göz kozmetik ürünlerini kullanmayın. İlk defa kullandığınız makyaj malzemesi probleme neden oluyorsa atın.
    Ürünleri sıvı eklenmesi istenmedikçe asla eklemeyin. (Koyulaşan rimel veya maskara su ya da alkol eklenmesi gibi)
  • Kötü kokan veya renk değiştiren kozmetik ürünlerinizi kullanmayın, atın.
  • Aerosol içeren saç spreylerini sıcakta veya sigara içerken asla kullanmayın. İçerdiği yanıcı madde sizi yakabilir.
  • Akciğere zarar verebilecek saç spreylerini derin solumayın.
  • Bağımlılık yapan kokulu kozmetik ürünlerinden uzak durun. Kozmetik ürünlerinizi çocuklarınızdan uzak tutun.