Parfum alisverisine burnunuzun en hassas oldugu sabah saatlerinde
cikmali ve en fazla uc koku denemelisiniz.

Kalici olup olmadigi ancak birkac saat sonra anlasiliyor




Bes duyumuzdan hicbiri koku alma duyusu kadar gizemli degil. Bu duyuyu harekete gecirenin tam olarak ne oldugu hâlâ bilinmiyor. Insan psIkolojisi uzerindeki etkileri de buyuk ve bariz.

Saba Melikesi'nin hukumdarligi sirasinda Misirlilar parfumu kulturlerinin bir parcasi haline getirdiler. O donemde bazi kokular altindan daha degerliydi.

Pers Imparatorlugu' nda parfumu, kisinin hangi sinifa ait oldugunun bir gostergesiydi. Onlar parfumu banyo yaptiktan sonra suruyorlardi. Yunanlilar parfumu tanrilarin yarattigina inaniyordu. Parfumleri icerigindeki ciceklere gore siniflandirip karisimlarini kaydederek parfum bilimine katkida bulundular.

Romalilar ilk olarak MO 750'de parfumle tanisti. Insanlar Roma hamamlarinda kokulu yaglar ve merhemlerle masaj yaptirirdi.


Herkeste farkli kokuyor

Parfumler dort ana koku grubuna ayriliyor: Cicek ve meyve karisimlarindan olusan "cicek"; yag ve recine iceren, alkolik olmayan "sipr"; karanfilin temel unsurlarini tasiyan "baharatli" ve vanilya, amber, misk kokularini iceren "oryantal".

Parfum herkesin vucut kimyasina gore farkli bir koku veriyor. Bu yuzden kendi uzerinizde test etmeden begendiginiz bir kokuyu almamalisiniz. Parfum alisverisine burnumuzun hassas oldugu sabah saatlerinde cikmali ve en cok uc koku denemelisiniz. Parfumu uzaktan puskurtup kurumasini beklemeli, sonra koklamalisiniz. Kalici olup olmadigi birkac saat sonra anlasilabilir.

Bazilari icin "Parfumle yikanmis" deriz. Parfumun kalici olmasi icin bu dogru bir yontem degil. Parfum gunde bir kez yogun olarak degil, gun icinde sIk ve azar azar sIkildiginda ve temiz cilt uzerine uygulandiginda daha kalici oluyor. Ancak parfumu yazin guneste kullanmamalisiniz.

Parfum alti ay ya da bir yil kadar bozulmadan durabilir. Spreyli parfumler hava almadigi icin tercih edilebilir. Esmerlere baharatli, sarisinlara hafif ve serin, kizillara ise buruk kokularin yakistigi soyleniyor.

Parfum alirken altin kural, paketine bakip aldanmamak. Dunyadaki en guzel siseyi alabilirsiniz ama icindeki kokuyu begenmedikten sonra sisenin ne anlami var? Bu yuzden agir siseli klasIklere daha dikkatli yaklasmanizda fayda var.

Burclara gore parfum secimi

Su grubu
(Yengec, Balik, Akrep)
Kaleminden salonundaki saksiya, sac tokasina ve parfumune kadar yasamindaki tum ayrintilar su grubu kadininin ince zevkini yansitir. Su grubu kadinindaki zarafeti tamamlayan taze ve sabunumsu kokular sIkligini tamamlar.


Burberry Touch
Calvin Klein Truth
Lacoste for Women
Rochas Lumiere
Estee Lauder
Intuition
Versace's
Armani Mania
Kenzo Flower
Iceberg Fluid


KlasIkler:
Estee Lauder Beautiful
Christian Dior Poison



Hava grubu
(Kova, Ikizler, Terazi)
Kariyeri hava kadininin yasam tarzi ve vitrinidir. Bu yuzden tene deger degmez patlama hissi yaratan, enerjisine ve hayal gucune ayak uydurabilecek kokulari tercih eder. Kullandigi kokunun yasam tarzini ve guclu kisiligini yansitmasini ister. Hava kadini notalari yalin ve perde perde yayilan kokulari secmeli.


Bulgari Blu
Lanvin Oxygene
Givenchy Oblique Rewind
Anna Sui Sui Dreams
Jaipur Saphir
Ghost


KlasIkler:
Christian Dior Dune
Cacharel Lulu
Lancome Poeme



Ates grubu
(Koc, Aslan, Yay)
Tutkulu ve seksi ates kadini dikkat cekmeyi, abartili detaylari ve iltifati sever. Genzi yakan baharat kokulari onun disiligini yansitir. O cana yakin, kadinsi ve bonkordur. Parfumu de onun gibi kendine yavas yavas ceken, sonra bir tutkuya donen notalara sahip olmali. Tenine yayilan parfum tipki ates kadini gibi gosterisli ve frapandir.


Lancome Miracle
Samba Red
Issey Miyake Feu d'Issey Light
Escada Sentiment
Le Baiser


KlasIkler:
Lancome Tresor
Guerlain Samsara
Chanel No.5
Ralph Lauren Safari



Toprak grubu
(Boga, Basak, Oglak)
Goruntusune cok onem veren toprak kadinlari sIk, zarif ve yalin bir zevke sahiptir. Goze hitap etmek ve insanlar uzerinde iyi bir izlenim birakmak isterler. Cevrelerindekilerin onlara yadirgayarak bakmasindan hic hoslanmazlar. Bu yuzden cok abartili ve satafatli giysiler, makyaj ve sac kesimi toprak kadinlarina uygun degildir. Toprak kadinlari doganin sadeligini icinde barindiran cicek kokularini tercih edebilir. Cok nadir olarak parfumlerini degistirirler. Onlar icin onemli olan kokunun tenleriyle uyumudur.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/11313-esmerlere-baharatli-sarisinlara-hafif-ve-serin.html#post17715

Alexander
McQueen Kingdom
Givenchy Eau D'amour Pour Maman
Carolina Herrera 212 H20
Hermes Eau Des Merveilles
Elizabeth Arden Provocative Woman


KlasIkler
Gucci Rush Summer
Loewe Esencia Pour Femme
Lacoste Touch of Pink
Tommy Tommy