Ramazan, fırsatlar ayı
Ey Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana iman ettim, ve sana tevekkül ettim, güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla! Ey mağfireti bol Allah’ım! Beni, annem ile babamı ve bütün müminleri kıyamet gününde mağfiret eyle." Ey ALLAH’ım! Her şeyi kaplayan rahmetin ile istiyorum ki: Beni, annem ile babamı ve bütün mü’minleri kıyamet gününde mağfiret eyle.
İftarda acele etmek
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/islamin-sartlari/2175-ramazan-firsatlar-ayi.html#post2690
Vakit girince iftarı hemen yapmak, iftarda acele etmek: Oruçluya müstehab olan şeylerdendir. Orucu, akşam namazını kılmadan bozmak müstehab olduğu gibi, yemeği de akşam namazından önce yemek müstehabdır. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz bu hususta çok aceleci davranmıştır. Çünkü bu hâl, Cenab-ı Hakk’ın nimetlerine olan ihtiyacı ortaya koymaktadır ki, kulluk makamına da bu yaraşır. İftarda şu duayı okumak sünnettir:

"Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve âlâ rizkıke eftartü ve savmel’gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ehhartü. Ya Vasia’l-mağfirati iğfirli ve livalideyye ve li’l-müminine yevme yekumü’l-hisab. ALLAHümme innî es’elüke bi-rahmetike’l-leti vesiat külle şey’in en tağfire lî ve livalideyye ve li’l-mü’minine yevme yekumu’l-hisab.

"Ey Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana iman ettim, ve sana tevekkül ettim, güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla! Ey mağfireti bol Allah’ım! Beni, annem ile babamı ve bütün müminleri kıyamet gününde mağfiret eyle." Ey ALLAH’ım! Her şeyi kaplayan rahmetin ile istiyorum ki: Beni, annem ile babamı ve bütün mü’minleri kıyamet gününde mağfiret eyle. Amin.

Reddedilmeyen dûa
İftar anında, bu ve ihtiyaç duyduğumuz duaları yapmayı sakın ihmal etmeyelim. İftar anı, çok şerefli bir zaman dilimidir. Oruçlunun duası reddedilmez. Abdullah b. Amr b. s (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
"Şüphesiz her oruçlu için iftarını açtığında reddedilmeyen bir duâ vardır."

Efendimiz’in dûası
İbn-i Müleyke demiştir ki: Abdullah b. Amr b. s (R.A.)’nın iftarını açtığı zaman şu duayı okuduğunu kendisinden iştittim:
"ALLAHümme innî es’elüke bi-rahmetike’l-leti vesiat külle şey’in en tağfire lî"
"Ey ALLAH’ım! Her şeyi kaplayan rahmetin ile beni mağfiret etmeni Senden dilerim." (İbn-i Mace, Sıyam: 48)

Üç kişi
Ebû Hureyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:
"Üç kimse vardır ki, duaları reddedilmez, mutlaka kabul edilir:
Adil idareci, devlet başkanının duası ve mazlûmun bedduası.

Mazlûmun bedduası
ALLAH Teâlâ, mazlûmun bedduasını bulutların üstüne yükseltir, ona göğün kapılarını açar ve şöyle buyurur: İzzetime yemin olsun ki, bir süre sonra bile olsa, (öcünü almakta) sana mutlaka yardım edeceğim!." (Tirmizi, Deavat: 128, No: 3598, Sıfatu’l-Cenne: 2526, İbn-i Mace, Sıyam: 48)

Hurma ile oruç açmak müstehabdır
Orucu, varsa hurma ile açmak müstehabtır. Çünkü Selman b. Amir (R.A.) den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Sizden biriniz oruçlu olduğu zaman hurma ile, hurma bulamazsa su ile iftar etsin. Çünkü su temizleyicidir" (Ebu Davud; Sıyam: 21, Tirmizi; Zekat: 26, Nesai; Sıyam: 28, İbn-i Mace; Sıyam: 25, A.b.Hanbel; 4/17, 18, 213, 215) buyurmuşlardır. Enes b. Malik (R.A.)’den de rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Akşam namazını kılmadan önce birkaç taze hurma ile, eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile iftar ederdi; o da bulunmazsa birkaç yudum su yudumlardı.7"

Kışın hurma, yazın su
Diğer bir rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz: "Kışın hurma, yazın ise su ile iftar ederdi.8" Herhangi bir yiyecekle de iftar edilebilir. Ancak Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin sünnetini icra etmek niyetiyle varsa hurma ile iftar etmek, yoksa suyu tercih etmek kişiye sevab kazandırır.

İftarda sigara ‘balyoz’ etkisi yapıyor
Ramazan’da tutulan oruç nedeniyle gün boyu nikotin almayan vücuda iftarla birlikte üst üste yakılan sigarayla nikotin yüklenmesinin "balyoz’’ etkisi yapmaktadır. İftarda sigara içmek, normal günlerdeki içicilikten vücuda daha fazla zarar vermektedir.

İftarı bile sigara ile açan aşırı tiryakiler var. Bir kısmı da iftarı açtıktan hemen sonra gün boyu nikotinsiz kalmanın acısını çıkarırcasına üst üste sigara içmektedir.

Gün boyu nikotin almayan vücuda yapılan nikotin yüklemesi ‘balyoz’ etkisi yapıyor. Çünkü, gün boyu aç kalan vücutta kan şekeri önemli ölçüde düşüyor, bunun üzerine bir de hızla verilen nikotin ve diğer zararlı maddeler eklenince sert bir cisimle vurulmuş gibi baş dönmesine neden oluyor.

Tetikleyici olabiliyor
İftarda sigara içimiyle gün içinde değerleri düşmüş olan nikotin ve diğer maddelerin yoğunluklarının hızla artmasının tüm damar sisteminin dengesini de bozuyor. Bu durum, kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizine kadar varan olumsuz sonuçlara zemin hazırlayabiliyor. Bunun yanı sıra beyin damarlarını da tıkayan nikotin, nörolojik rahatsızlıkları da tetikliyor.

Bir kez deneyin
Tiryakilerin, Ramazan’ı sigarayı bırakmak için bir başlangıç noktası olarak değerlendirmeleri gerekir. Bir kez deneyin... Zaten gün boyu nikotin almayan vücut, iftardan sonra da alınmadığında gün geçtikçe alışacaktır. Sigaranın bırakıldığı ilk günlerde nikotinin yokluğu vücutta hissedilir, ancak ilerleyen günlerde bu etkiler yok olur.

Çözüm önerileri
Tiryakilere iftardan sonra sigara yakmak yerine kuruyemiş yemeyi, meyve suyu içmeyi ya da sakız çiğnemeyi tavsiye ederiz. Sigara tiryakileri, bu alışkanlıklarından vazgeçemiyorlarsa en azından iftar sonrası bol sıvı tüketmeliler.

Ramazanın ilk günlerinde ortaya çıkan baş ağrısı, genellikle kafeinin ve nikotinin eksikliğine bağlı olarak gelişir. Sabahları kahve ve sigara içmeye alışık olanlar özellikle bu şikayetleri daha yoğun yaşarlar. Bunun için Ramazan’a bir iki hafta kala sigara ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Kolalı içeceklerden uzak durulmalıdır. İftardan sonra bol meyve çayı tercih edilebilir.

Mehmet Talu