Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Basit Ruhların Eğlencesi

    Basit Ruhların Eğlencesi


    Bir kişi hakkında, duyduğunda hoşlanmayacağı şeyleri arkasından konuşmak manasına gelen gıybet, günümüzde medyanın da etkisiyle çok yaygın haline gelmiştir. Yaygınlığının aldatıcılığından dolayı zararını farkedemeden kullandığımız gıybet, güveni sarsması, iç dış bütünlüğünü engellemesi ve problemleri çözme yerine daha da büyütmesi açısından tahrib gücünü her zaman muhafaza eden zehirli bir bal gibidir.

    İlk olarak gıybet, sağlıklı toplumsal ilişkilerin temeli sayılan güveni sarsar. Gıybetini ettiğimiz kişi bunu bir şekilde işittiğinde bize ve bizim dostluğumuza olan güveni ciddi bir darbe alacak ve ilişkilerimiz zedelenecektir. Ayrıca misilleme kaidesince, gıybetini ettiğimiz kişinin de bizim aleyhimizde konuşabileceği ihtimali, bizde o kişiden gelebilecek muhtemel zararları bekleme düşüncesini doğuracaktır. Bu düşünce de hassasiyetimizi artıracak ve en ufak sözler bile bir tehdit gibi algılanarak ilişkilerimizi bozmaya bir sebeb teşkil edebilecektir.

    Ayrıca gıybet, sağlam bir kişiliğin en önemli unsurlarından sayılan, içimizdeki duygu ve düşünceleri muhatablarımıza bizzat ve rahatça ifade edebilmemizi de engeller. Duygu ve düşüncelerin ifade edilememesi de içimizde birikme meydana getireceğinden zihnimizi bütünüyle kaplar ve başka şeylere konsantre olma gücümüzü azaltarak bizi devamlı rahatsız eder. Buna ilave olarak, içe atılan ve doğru şahsa değil de meseleyi halletme konumunda olmayan şahıslara ifade edilen duygu ve düşünceler sonuçsuz kalır. Sonuçsuz kalan duygu ve düşünceler vehimlere, vehimler de abartmalara dönüşerek küçücük problemler olduğundan daha büyük gözükür. Bu da bizi strese, yorgunluğa, dalgınlığa sürükleyerek gerçek hayattan koparır.
    Üçüncü olarak, gıybet yapıldığı anda geçici bir rahatlama hasıl etse de uzun vadede ilişkilerimizi ve ruh sağlığımızı bozar. Bu da her geçen gün güvenebileceğimiz dostlarımızın bir bir elimizden gitmesi ve zamanla çok dar bir çevreye hapsedilerek yalnızlığa mahkum olmamız manasına gelir. Yalnızlığın hasıl edeceği bunalımlar da bizi nefsimizin ve şeytanın aldatmalarına hazır hale getirerek çok ciddi inhiraflara sürükleyip –Allah muhafaza buyursun- ahiretimize mâl olabilir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/islami-bilgiler/47821-basit-ruhlarin-eglencesi.html#post97434

    Sonuç olarak diyebiliriz ki, güven dolu ilişkiler kurmayı, iç-dış bütünlüğüne ermeyi ve problemlerimizi ilk zamanlarda zor gelse bile, en kısa ve sağlıklı yoldan çözmeyi istiyorsak gıybetten ve gıybet edilen ortamlardan köşe bucak kaçmalı ya da konuyu hemen değiştirerek yapabileceğimiz hayırlar üzerinde durmalı ve gıybete alternatif yollar arayarak mevcut gıybet yapma isteğini oralara yönlendirmeliyiz. Unutulmamalıdır ki gıybet basit ruhların eğlencesidir.

    Yasir Bilgin

  2. #2
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Standart --->: Basit Ruhların Eğlencesi

    emeğine sağlık canım ...

Benzer Konular

  1. Basit bir elektrik motoru yapımı
    By Mustafa Uyar in forum Lise Fizik Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 09.Mart.2011, 16:54
  2. 7.sınıf fen basit makinalar
    By crayz in forum Türkçe Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.Ocak.2011, 21:51
  3. Basit-Bileşik Kesirler
    By Mustafa Uyar in forum 4. Sınıf Etkinlikler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 24.Ocak.2009, 22:34
  4. Basit Eşitsizlik
    By Mustafa Uyar in forum Lise Matematik Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.Haziran.2007, 20:40
  5. basit bir bilmece?:)
    By şehzade in forum Bilmeceler ve Zeka Soruları
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 31.Mayıs.2007, 17:48

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.