Almanya gezisinde barış mesajları veren Papa 16'ncı Benedikt, önceki gün ise "kışkırtıcı" bir konuşma yaptı. Papa İslam'daki "Dinde zorlama yoktur" görüşünün Hz. Muhammed'in güçten yoksun olduğu ilk dönemleri yansıttığını öne sürdü.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/islami-bilgiler/1241-hristiyanlarin-ruhani-lideri-islam-peygamberine-neden-saldirdi.html#post1418

14'ÜNCÜ YÜZYILDAN ALINTI
Papa bu açıklamasını desteklemek için, 14'üncü yüzyılda yaşamış olan ve Hıristiyan dünyasında Türklere karşı mücadelesiyle tanınan Bizans İmparatoru Paleologos'un "Muhammed'in getirdiği hiçbir yenilik yok. Sadece kötü ve insanlık dışı şeyler getirdi" sözlerine yer verdi.

"PAPA KILICI AFOROZ ETTİ"
"İslam'da Tanrı ile akıl arasında ayrılmaz bir bağ yok. İslami cihad akla ve Tanrı'ya karşı" diyen Papa, İtalya'da da büyük yankı yarattı. "Papa, Muhammed'in kılıcını aforoz etti" diye yazan La Repubblica gazetesi, konuşmanın Türklerin çok olduğu Almanya'da yapılmasına dikkat çekti.

İslam'da Tanrı ile akıl arasında bağ yok

"Hıristiyanlık ile akıl arasında sıkı bir bağ var" diyen Papa, İslam'da ise Tanrı kavramının çok soyut olduğunu ve bu nedenle böyle bir bağın olmadığını söyledi.
Hıristiyan Katolik aleminin ruhani lideri Papa 16'ncı Benedikt'in Almanya'nın güneyindeki Bavyera bölgesine yaptığı ziyaret günlerdir dünya basınının gündeminde... Açıklamalarıyla dünyayı barışa davet eden Papa, önceki gün Regensburg Üniversitesi'de yaptığı açıklamasıyla bir anda Müslüman aleminin dikkatini üstüne çekti. Papa, "Hıristiyanlık'ta Tanrı ve akıl arasında ayrılmaz bir bağ var. İslam'da Tanrı o kadar soyut ki akıl ile Tanrı arasında bu bağ yok. İslami cihad akla ve Tanrı'ya karşıdır" dedi.

İMPARATOR ALINTISI
Papa konuşmasında Kuran'a atıfta bulunarak, "Dinde mecburiyet yoktur" dedi. Bu ifadelerin Muhammed'in güçten yoksun olduğu ve tehdit altında bulunduğu ilk dönemlerine denk geldiğini belirtti. Papa bu sözlerini, 1350-1425 yılları arasında yaşamış olan ve Batı tarihinde Türklere karşı verdiği mücadelelerle anılan Bizans İmparatoru Manuel II Paleologos'un sözleriyle destekledi. Papa kendini dinleyenlere Bizans İmparatoru'nun bir İslam alimine söylediği şu sözleri aktardı: "Bana Muhammed'in getirdiği yenilikleri göster... Sadece kötü ve insanlık dışı şeyler bulacaksın.

Tıpkı vaaz ettiği dinin La Repubblica gazetesi Papanın yaptığı açıklamaya dün sayfalarında yer verdi.

kılıç gücü ile yayılması emrini verdiği gibi... Dine davet için, şiddet ve tehdit yerine, iyi konuşma kapasitesi ve doğru akıl yürütme gerekir..." İtalyan basınının önde gelen gazetesi La Repubblica "Papa'nın Muhammed'in kılıcını aforoz ettiğini" yazdı. Gazete, "16'ncı Benedikt'in, Muhammed'le polemiğe girdiği bu Kuran karşıtı alıntıları Türkiye'ye yapacağı ziyaretten birkaç ay öncesine denk düştü. Ve üstelik de İstanbul ve Ankara'dan sonra en büyük Türk şehri sayılan Berlin'in başkent olduğu bir ülkede bu konuşmayı yaptı" diye yazdı.

'RADİKALLEŞTİRİR'
İslam dünyası uzmanı Prof. Dr. Gilles Kepel şu yorumu yaptı: "Papa'nın şiddeti yorumlaması Kilise için bir yenilik. Ama Papa'nın İslamı yorumlamak için meşruiyeti yok. Müslüman aleminin bir kısmının daha radikalleşmesine yol açacak..." Vatikan uzmanları ise "Papa, İslam ve Hıristiyan dinlerinde Tanrı'nın aynı olmadığına dikkat çekiyor. Dolayısıyla İslam ve Yahudi dini mensupları ile ortak dua etmenin anlamsız olduğunu söylüyor" şeklinde yorum yaptı.

Papa'nın Türkiye seyahati kasımda

PAPA 16. Benedikt, kasım ayında Türkiye'ye önemli bir ziyarette bulunacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 15 Eylül 2005'te Papa'ya bir mektup göndererek Türkiye'ye davet etti. Alman Papa da Sezer'e gönderdiği yanıtta, "2006'da geleceğim" dedi. 28 Kasım-1 Aralık arasında Türkiye'yi ziyaret edecek olan Papa Benedikt, ilk olarak Ankara'daki Vatikan Büyükelçiliği'nde kalacak. Selçuk'taki Meryem Ana Kilisesi'nde ayin yönetecek. Ayasofya Müzesi'ni ise sadece "kültürel bir ziyaret" adıyla giderayak gezecek.

Kaynak: http://www.digimedya.com/Content/News/144767.aspx