Kalekapısı Mevkii Kümbet sokağında bulunan türbenin ne zaman yapıldığı bilinmemesine rağmen, türbe binasının mimari tarzı tamamen Selçuklu Dönemi eseri olduğunu göstermektedir. Bu şekil türbelerin Selçuklu döneminde genellikle üst seviyede devlet adamı veya komutanlar için yapıldığı bilinmektedir.


Türbenin içinde bulunan sandukalardan ortada bulunan ve aşıkları camekan içinde teşhir edilen zat, Kastamonu’ nun fethi için gelen ordunun komutanlarından olan ve savaş esnasında şehadet şerbetini içen bir mücahide aittir. Şehit olduğu yere defnedilmiştir.


Kastamonu’ nun en çok ziyaret edilen mekanlarından birisi olan Aşıklı Sultan Türbesi’ nin en dikkat çekici yanı, türbeye de adını veren Aşıklı Sultan’ ın çürümeyen bedeninin ispatı olan ayaklarının camekan içersinde sergileniyor olmasıdır.


Aşıklı Sultan’ ın asıl adı ve hayatı hakkında bilgi ve belge yoktur. Ancak, şu bilinmelidir ki, bu gün üzerinde özgürce yürüdüğümüz, gece yatağa huzurla yatıp sabah sağ salim kalktığımız, gezdiğimiz, koştuğumuz, nefes aldığımız, velhasıl hür bir şekilde yaşadığımız toprakların vatan olma safhasında sayısız Aşıklı Sultan şehadet şerbetini içmiş ve bu toprakları kanlarıyla sulayarak biz gelecek nesillere vatan armağan etmişlerdir.