.................... İLKÖĞRETİM OKULU
2009- 2010 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM İNGİLİZCE DERSİ
ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR


TOPLANTI TARİHİ:..................
TOPLANTI YERİ :ÖĞRETMENLER ODASI
TOPLANTI SAATİ :........
TOPLANTI NO :1

GÜNDEM:
1-1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu' nun okunması.
2-2488- 2504 sayılı T D ‘deki Atatürk İlke ve İnkılapları yönergesi.
3-Sınıf geçme ve sınav yönetmeliği.
4-İngilizce Dersinin amaçları ve Yabancı Dil Öğretiminin Genel İlkelerinin gözden geçirilmesi
5-2551 – 2567 ve 2575 sayılı TD’ki yönergeler doğrultusunda Günlük ve yıllık planların hazırlanması.
6-Proje ödev konularının belirlenmesi ve değerlendirilmesi
7-Başarıyı arttırmak için alınacak önlemler ve dersin işlenişinde başvurulacak yöntem ve teknikler.
8-Diğer zümre öğretmenleriyle iş birliğinin yapılması.
9-Dilek ve temenniler .
10-Kapanış.



GÜNDEMİN ELE ALINMASI:
2009-2010 Ders yılı İngilizce Zümre Öğretmenler Kurulu ilk toplantısında Okul müdür yardımcısı .......................başkanlığında İngilizce Dersi öğretmenleri ............................... yukarıda belirtilen tarih saat ve yerde toplanarak gündem maddelerini görüşmüşler ve aşağıdaki kararları almışlardır.



MADDE-1
1-1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun okunması ve Okul Müdür Yardımcısı Yılmaz KIRGÖZ 2.Maddedeki açıklamalar ışığında öğrencilerin , Milli Eğitim 'in temel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak yetiştirilmesine özellikle dikkat edilmesini istedi. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunundan Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları ile Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde belirtilen İlköğretim Kurumlarının Amaçları ve Genel Esasları okundu. Daha sonra Türk Ulusu’nu çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak için Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen devletin yapısı ve toplumun yaşamı ile ilgili değişiklik ve düzenlemeleri kapsayan yenilik hareketlerinin tümü anlamına gelen Atatürk İlke ve İnkılapları okunarak değerlendirildi. Atatürk ilke ve inkılaplarına ve anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, bunları koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını ve milletini seven daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik, ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar yetiştirmek.
Beden, zihin,ahlak, ruh ve duygu yönünden dengeli ve sağlıklı bir şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan, yapıcı, yaratıcı, verimli olarak yetiştirmek.
Öğrencilere ilgi, beceri ve kabiliyetlerini geliştirecek gerekli bilgi, beceri ve davranışlar ile birlikte iş yapma alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak. Böylece bir yandan Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak, öte yandan milli birlik ve beraberlik içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek, hızlandırmak ve nihayet Türk milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı yapmaktır denildi.



MADDE-2
2- 2504 sayılı T.D.deki Atatürk İlke ve İnkılaplarının İngilizce Dersindeki öğretim esasları incelenerek bu esasların ünitelendirilmiş yıllık planlara aktarılarak yeri ve zamanında bu konulara yer verilmesine karar verildi.



KARAR:
a-4.ve 5. sınıflarda; Atatürk’ün ailesi ve seviyeye uygun cümlelerin verilip öğretilmesine ,
b-6. sınıflarda; Atatürk’ün hayatı ve seviyeye uygun cümlelerin verilip öğretilmesine,

c-7.sınıflarda, Atatürk’ün hayatını ve yaptıklarını geçmiş zaman kullanarak öğretilmesine ,
d-8.sınıflarda; Atatürk’ün hayatını ve yaptıklarını anlatan seviyeye uygun kelime seçimi yapılarak kompleks cümleler kurması ve paragraf oluşturması kararları alınmıştır



MADDE-3
3- Sınav yönetmeliği incelenerek , öğrenci başarısıyla ilgili ölçme ve değerlendirmelerin bu yönetmelik doğrultusunda yapılması istendi. Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikler Ebru Çekin tarafından okundu.
"Ölçme ve Değerlendirmenin Niteliği ve Sayısı Madde 35 – (Değişik:RG-20/08/2007-26619) 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde en az iki, üçten fazla olan derslerde ise en az üç sınav yapılır. Öğrenciler, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde öğretmen rehberliğinde en az bir proje hazırlar. Öğrencilerin başarılarının belirlenmesinde ders ve etkinliklere katılımı ve performans görevleri de dikkate alınır.
Projeler ve performans görevleri, önceden belirlenen ölçütlere göre hazırlanan değerlendirme ölçeği veya dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirilir. Öğrenciler, çalışmalarında yararlandıkları kaynak veya kişileri de belirterek öğretmenin belirleyeceği süre içinde çalışmalarını verirler. Projeler verildikleri dönemde değerlendirilir.



Öğrencilere bütün derslerden her dönemde en az bir ders ve etkinliklere katılım puanı verilir."
İngilizce dersinde her dönem için 4.ve 5. sınıflarda en az iki yazılı 6.7.8 sınıflarda her dönem için en az üç sınav, iki ders içi performans notu ve bir performans ödevi verileceği belirtildi.
Öğrencilerin anlama ve öğrenme düzeylerinin aynı olmadığı dikkate alınarak değerlendirmede farklı zorluk derecesinde sorular hazırlanmasına karar verildi. Ayrıca sınavlarda soruların çoktan seçmeli, boşluk doldurma, eşleştirme, diyalog tamamlama, kısa cevaplı gibi farklı tekniklerden yararlanılarak hazırlanması kararlaştırıldı. Öte yandan sınavdan önce üzerinde nitelikli puanlamanın da belirtildiği cevap anahtarlarının hazırlanması gerekliliği vurgulandı.



KARAR:
a- 4. 5 . sınıflarda en az ikişer sınav ,ikişer ders içi performans ve en az bir perfomans ödev notu verilmesine
b-6.7.8. sınıflarda üçer sınav ,ikişer ders içi peformans ve en az bir performans ödevi notu verilmesine
c- Farklı zorluk derecesinde sorular hazırlanmasına
d- Sınavdan önce üzerinde nitelikli puanlamanın da belirtildiği cevap anahtarlarının hazırlanmasına karar verilmiştir



Madde-4
4-İngilizce Dersinin amaçları ve Yabancı Dil Öğretiminin Genel İlkelerinin gözden geçirilmesi maddesinde İngilizce Dersi Öğretmeni Gülser DUMAN, İngilizce öğretiminde iletişimsel yaklaşımın(Communicative Approach) benimsenmesi ve dilin iletişimi sağlamak için bir bütün olarak ele alınmasının gereği ( Whole Language Approach ) vurgulandı. Bu amaçla derslerde dört temel dil becerisinin- dinleme, okuma, konuşma, yazma- geliştirilmesinin hedeflenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca derslerde öğrenciyi merkeze alan ve işbirlikçi öğrenime dayalı aşağıdaki tekniklerin uygulanmasına karar verilmiştir.



KARAR:
Karşılıklı diyaloglar, canlandırmalar( Conversation dialogues, role-plays)
Soru-cevap tekniği( Question-answer )
Grup çalışması( Group-work )
Eşli çalışma etkinlikleri( Pair-work )
Simülasyonlar ( Simulations)



Madde-5
5- İlköğretim İngilizce Dersi programı incelenerek ünitelendirilmiş yıllık planların bu doğrultuda yapılması belirtildi. Eğitimde kabul edilen belli amaçlara ulaşmak esas olduğu düşüncesinden hareketle plan yapmanın gereği,eğitim-öğretim kurumlarında derslere planlı ve hazırlıklı girmenin eğitsel açıdan olduğu kadar yasal açıdan da bir zorunluluk olduğunu,sınıfa girmeden önce hazırlık yapan,bu hazırlıklarını bir plana döken ve bunları sınıfta uygulayan eğitimci,gelişimi öngören verimli eğiticiler olduğunu eklendi.



Bu gerçeğin altı çizilerek önemi vurgulandı. İngilizce Dersi Öğretmenleri Yıllık planlarını ünitelendirilmiş yıllık plan çerçevesinde yaptıklarını Planlarını 2347 sayılı İngilizce öğretim programı ve 2551 no’lu Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı,Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge’ye göre hazırladığını ve 2504 no’lu Tebliğler Dergisi’ne uygun olarak,Atatürkçülük konusuna yer verdiğini belirtti .
Ağustos 2005 tarih ve 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönergenin ellerinde olduğunu belirttiler ve buna göre öğretmen kitabı (Teacher’s Book ) olduğu bütün sınıflar için günlük ders işlenişinde bu kitabı kullanılacağı belirtildi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ingilizce-dersi/57318-2009-2010-ingilizce-dersi-1-donem-okul-zumresi.html#post116866



Madde-6
6- İlköğretim Okulları Yönetmeliği’nin ödev vermede dikkate alınması gereken maddeleri okunduğunu. Bu konuda söz alan Recai TAŞ;Ödev vermiş olmak için ödev vermenin anlamsızlığına işaretle,Proje Ödev konularının titizlikle seçilip



sınırlandırılmasına,öğrenciyi gerek zaman ve gerekse seviye ve hatta kapasite açısından onu sıkıntıya sokmayacak bir çerçevede,öğrencinin gelişimine ve bilgisine katkı sağlayacak bir yapıda ve en önemlisi de ödevin fonksiyonel yani öğrenciye bir yarar sağlayacak nitelikte olmasına özen gösterilmesi gereğinin önemini vurguladı.Ödevlerin hazırlanma aşamasında öğrencilere rehberlik yapılıp gerekli kaynak destek sağlanacaktır diye ekledi.Öğretim yılının başında belirlenen proje ödevlerin öğrencilerle belirlenen zamanda toplanmasına, değerlendirmenin de aşağıda belirtilen puanlamaya uygun olarak yapılmasına karar verildi:

Ödev değerlendirme puan sistemi:
a) Timing 10 points
b) Organisation 10 points
c) Planning 10 points
d) Comprehension and expression 35 points
e) Grammar and spelling 25 points
f) References 10 points

Total=100 points

4.sınıflar için performans görevleri konuları ;

Kendini tanıtma,

Sınıf eşyalarının resmini yapma ve bu eşyaların İngilizce karşılıklarını yazma,

Aile bireylerinin fotoğraflarını kullanarak mini bir poster yapma,

Giysilerin resimlerini yapma ve İngilizce karşılıklarını yazma,

Bir vücut çizme ve vücut bölümlerinin İngilizce karşılıklarını yazma,

Odaların resimlerini çizme eşyaların İngilizce karşılıklarını yazma,

Haftalık ders programlarını yapma,

Yiyecek ve içeceklerin resmini çizme ve İngilizce karşılıklarını yazma,

Her mevsimin hava durumunu gösteren bir poster hazırlama,

Bir harita çizme ve ülkelerin İngilizce karşılıklarını üzerine yazma.

5. sınıflar için performans görevi konuları ;

Kendini tanıtma,

Bir harita çizme ve ülkelerin İngilizce karşılıklarını üzerine yazma,

Mevsimleri ve ayları gösteren bir takvim hazırlama,

Resim çizerek sıfatları gösterme,

Yer edatlarını kullanarak eşyaların yerlerini gösterme,

Yapabildiğimiz ve yapamadığımız şeyleri anlatma,

Bir meslek tablosu yapma

Sevilen ve sevilmeyen şeyleri anlatma,

Hava durumlarını gösteren bir poster hazırlama.

6. sınıf performans görevleri konuları ;

Ünlü bir kişinin aile ağacını çizerek aile üyelerini belirtiniz.

Sevdiğiniz bir çizgi kahramanının sevdiklerini ve sevmediklerini yazınız.

Günlük hayatınızda yaptıklarınızı bir paragraf halinde yazınız.

Okulunuzda çalışan bir öğretmenle günlük hayatıyla ilgili konuşarak bir röportaj hazırlayınız

Farklı bir bölgenin ya da ülkenin hava şartlarıyla ilgili kısa bir paragraf yazınız.

Hayali bir parti için bir davetiye hazırlayınız.

Farklı trafik ve yol levhası bularak bunları poster şeklinde düzenleyerek anlamlarını yazınız.

Maddenin hal değişimiyle ilgili bir deney yapınız ve deneyin aşamalarını yazınız.

En sevdikleri farklı kültürlerle ilgili resimler bulunuz ve bunlarla ilgili araştırmalar yaparak bu bilgileri yazınız.

7. sınıf performans görevleri konuları ;

Gelecek zamanı kullanarak her bir burç için fal yorumu yapma,

Bir kroki çizilerek bu krokiden 5 yer belirleyerek bu yerleri diyalog yoluyla tarif etme,

Durumlar oluşturarak,bu durumlara uygun tavsiyelerde bulunma (should,ought to,had beter yapılarını kullanarak)

Resimli örneklerle sıfatlar ile insan ya da nesneleri karşılaştırma,

Vefat etmiş ünlü kişileri “was/were” yapısı ile tanıtma,

Geçmiş zaman yapısını kullanarak başından geçen bir olayı anlatma,

Geçmişte yapabildiklerini ve yapamadıklarını “could” yapısını kullanarak ifade etme,

Geçmişteki alışkanlıklarını “used to” yapısını kullanarak ifade ediniz. ( Resimler aracılığıyla)

8. sınıf performans görevleri konuları ;

Bir arkadaşını dış görünüş ve kişisel özellikleri bakımından tasvir etme.

Bir cilt bakım ürünü tanıtımı ile ilgili yazı yazma.

Unutamadığı bir rüyasını Geçmiş zaman,when ve while yapılarını kullanarak anlatma.

Geçmiş zaman yapısını kullanarak bir hikaye yazma.

Tatilde gittiği yerlerle ilgili ve yaptığı aktivitelerle ilgili bir mektup yazma

Ünlü bir bilim adamının hayatını anlatan bir yazı yazma.

Bir arkadaşının zayıf ve güçlü yönlerini tasvir etme.

Çevre kirliliği ile ilgili alınması gereken önlemler hakkında yazı yazma.

Bir tatil yeri ile ilgili broşür hazırlama.

4. sınıf için proje konuları ;

Aile tanıtımı,

Evinin tanıtımı,

Dış görünüş tasviri,

Okul tanıtımı,

Hayvanları tasvir etme.

5. sınıf için proje konuları ;

Aile tanıtımı,

Meslek tanıtımı,

Okul tanıtımı,

Evinin tanıtımı,

Hayvanları tasvir etme.

6. sınıf için proje konuları ;

Mektup yazma,

Hikaye incelemesi,

Aile tanıtımı,

Çevre tanıtımı,

Atatürk ve ünlü kişilerin hayatlarının anlatılması.

7. sınıf için proje konuları ;

Mektup yazma,

Geçmişteki bir olayın anlatılması,

Atatürk ve ünlü kişilerin hayatlarının anlatılması,

Hikaye incelemesi,

Çevre tanıtımı.

8. sınıf için proje konuları

Atatürk ve ünlü kişilerin hayatlarının anlatılması,

Yaşadığımız çevreyi tanıtma,

Mektup yazma,

Hikaye yazma ve inceleme

Dilbilgisi kurallarını anlatma.

KARAR:
a-Sınıfa ve öğrencinin seviyesine göre ödev seçimi yapılmasına ,
b-Verilen performans ve proje görevlerinin mutlaka uygun bir şekilde kontrol ve takip edilmesine karar verildi .
c-Birinci kademe sınıflarında konulara uygun , derslerde hazırlanabilecek performans görevleri ve projeler öğrencilerin istekleri doğrultusunda hazırlanacaktır.
d-İkinci kademe sınıflarda ise verilen konuların haricinde öğrencilerin talep edebileceği konular dikkate alınacaktır.



Madde-7
7- başarıyı arttırmak için, Daha ilk günden başlayarak ‘Classroom Expressions’ ları öğretmeye başlamak ve sürekli kullanmak. Role-play,dialogue,games,İngilizce şarkı,drama,reading text,listening passages, story telling,poems,writing,internet,video films vb. etkinliklere ağırlık vermek,ısrarla bu araç ve gereçleri kullanmak. Bunlar, öğrenci başarısını arttıran araç ve tekniklerdir .
Eğitimde çok önemli yeri olan tekrara (revision) ağırlık vermek. Her vesileyle tekrara zaman ayırmak. Derse başlarken bir önceki dersi tekrar etmek, ilk saatlerde ve haftanın ilk günlerinde tekrara yer vermek gerektiği belirtildi .



KARAR:
a-Sınıfta mümkün olduğunca İngilizce konuşmaya ve konuşturmaya ,
b-Önemli konuların sürekli tekrarına ,
c-Mümkün olduğunca fazla teknolojiden (internet ve değişik örneklerle hazırlanmış asetatlar) faydalanılmaya karar verilmiştir .



8.Konuların daha iyi anlaşılması için diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği yapılacağını belirtti. Türkçe öğretmenleriyle işbirliği yapılarak dilbilgisi kurallarının işlenişinde paralellik sağlanacağını söyledi. Sınıf öğretmenleriyle başarısız öğrenciler için özel görüşmelerin yapılacağını ekledi.



9-Dilek ve temenniler maddesinde sağlıklı , başarılı bir dönem geçirilmesi dilendi.
İngilizce dersi öğretmenleri de bu iyi dileklere katıldıklarını belirttikten sonra toplantıya son verildi.