2008-2009 DERS YILI
KONYA İLİ ILGIN ILCESI
GENİŞLETİLMİŞ İNGİLİZCE ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTISI TUTANAĞI.
Tutanak No : 1
Tarihi : 03-09-2008
Yer : Fatih İlköğretim Okulu
Saat : 09.30
GÜNDEM :
1-Açılış ve yoklama
2-Zümre toplantıları mevzuatı ile ilgili açıklamalar ve bilgilendirme .
3-Zümre başkanı ve yazmanın seçimi.
4-Toplantı gündeminin belirlenmesi ve maddelerin ele alınması .

Madde 1- Zumre Başkanligina Milli Egemenlik İlköğretim Okulu ogretmeni Orhan KARAKUS secildi ve yapılan yoklamada ekte ismi ve imzası bulunan İngilizce öğretmenlerinin toplantıya katıldığı anlaşılmıştır.
Madde2- Zumre Başkanı Orhan KARAKUS Zümre Toplantıları ile ilgili Mevzuat konusunda açıklama yaptı. Zümre Toplantısı öğretmenler tarafından incelendi.
Madde3 -Zümre Toplantıları Mevzuatına uygun olarak toplantı gündem maddeleri aşağıdaki gibi belirlendi.
TOPLANTI GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ

1. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu´nun 2,10,43sayılı maddelerinin okunması.
2. 2504 ve 2488 sayılı tebliğler dergilerinde yayımlanan Atatürk İlke ve İnkılaplarının yönergesi ve Atatürkçülük konularının görüşülüp günlük planlara aktarılması.
3. İngilizce derslerinin amaçları ve Yabancı Dil Öğretiminin Genel İlkeleri ve metot tespiti.
4. M.E.B ilköğretim kurumları yeni yönetmelikte yapılan değişiklikler.
5. İngilizce dersinde başarıyı artıracak yenilikler ve yöntemler ve öğretmenler arası iletişimin sağlanması.
6. Sınav tarihlerinin belirlenmesi , Ölçme ve Değerlendirme:
a-) Yazılı sınavlar.
b-) Performans değerlendirmeleri.
c-) Proje Ödevleri.
d- Performans ve proje odev konulari
e- Degerlendirme olceginin belirlenmesi
7. Dilekler ve temenniler.

GÜNDEMİN ELE ALINMASI :

1- 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunundan Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları ile Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde belirtilen İlköğretim Kurumlarının Amaçları ve Genel Esasları okundu. Daha sonra Türk Ulusu’nu çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak için Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen devletin yapısı ve toplumun yaşamı ile ilgili değişiklik ve düzenlemeleri kapsayan yenilik hareketlerinin tümü anlamına gelen Atatürk İlke ve İnkılapları okunarak değerlendirildi.

2- Atatürk inkılap ve ilkelerine anayasada bulunan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi, ve kültürel değerlerini benimseyen koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye cumhuriyetine karşı görev sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek.

3- Yabancı Dil Öğretiminin Genel İlkeleri görüşüldü. 31.05.2006 tarih 26184 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Eğitimi 2347 sayılı İngilizce öğretim programı ve öğretimi Yönetmeliğini Bunyamin ACEMOGLU okudu. Dil Öğretiminde dört temel dil becerisinin (Reading, (OKUMA) Listening,(DİNLEME) Speaking,(konuşma) ve Writing (Yazma)) geliştirilmesi esası tartışıldı. Sevilay OZDEMIR 4.ve 5. sınıflarda önemli olan yöntemin Grammer öğretme değil, kendisinin de daha önce denemiş olduğu Total Physical Response metodunun daha doğru olduğunu önerdi.Bu metotta öğretmen adeta bir sanatçı gibi rol yapacak ve sınıfın doğal atmosferini kullanacak ,öğrenciler de aktif olarak öğrenime katılacaklardır Öneri benimsendi. Adem GUDUCU söz alarak : Yabancı Dil Öğretiminin Genel İlkeleri de bu anlayışı öngörüyor. Böylece öğretim,öğrencinin ihtiyacına dönük ve fonksiyonel bir nitelik kazanmış oluyor.Ayrıca öğrencilerimizin sınıfta gerektigi zaman İngilizce konuşmaları bize neyi ne kadar öğretmiş olduğumuzu gözleme ve yapılan yanlışları düzeltme imkanını da verir.
KARAR 1 : Yabancı Dil Öğretiminde hedef dört temel dil becerisinin (dinleme,konuşma,okuma,yazma ) yerleşmesi için öğrencilerin mümkün olduğu kadar anadillerini konuşmamaya ve İngilizce konuşmaya tevsik edilmelerine karar verilmiştir.

4- M.E.B ilköğretim kurumları yeni yönetmelikte yapılan değişiklikler incelendi 4.ve 5. sınıflardaki 2 saatlik zorunlu İngilizce dersi nin 3 saate çıkarıldığı Selda CELIK tarafından hatırlatıldı. Yapılan çalışmaların öğrenci “ürün dosyasında” bulundurulması kararlaştırıldı. Söz alan Ayse COLAK Yıllık planların ünitelendirilmiş yıllık plan çerçevesinde yaptığını Planlarını 2347 sayılı İngilizce öğretim programı ve 2551 no’lu Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı,Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönergeye göre hazırladığını ve 2504 no’lu Tebliğler Dergisi’ne uygun olarak,Atatürkçülük konusuna yer verdiğini belirtti
Ağustos 2005 tarih ve 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönergenin elinde olduğunu ve buna göre öğretmen kitabı (Teacher’s Book ) olduğu bütün sınıflar için günlük ders işlenişinde bu kitabı kullanacağını belirtti.

5- Geçen Eğitim-Öğretim yılının değerlendirilmesi yeni ders yılı çalışma esaslarının belirlenmesi ve işbölümü gündem maddesinin tartışmaya açıldığı bu aşamada öğretmen arkadaşlarımız yeni ders yılında okutulacak yeni programların heyecanını yaşamaya başladıklarını ifade ettiler. Meslekte esas olanın İngilizce öğretmenliği ve kazanılmış olan formasyon ile performans olduğuna göre bundan böyle yeni programların da zevkle ve başarıyla uygulanacağı vurgulandı. Daha sonra İngilizce eğitim ve öğretiminde daha başarılı olmak,yabancı dili çekici yapmak,öğretilenlerin kullanılmasını yani fonksiyonel olmasını sağlamak için dikkate alınması gereken hususlar şöyle sıralandı:
Öğrencilerimizin yaş gruplarına ve Asıl ders kitaplarına uygun olan öğretim metotlarını uygulamak.( Communicative Approach , Eclectic Approach , Natural Approach )
Daha ilk günden başlayarak ‘Classroom Expressions’ları öğretmeye başlamak ve sürekli kullanmak.
Role-play,dialogue,games,İngilizce şarkı,drama,reading text,listening passages, chants, story telling,poems,writing,internet,video films vb. etkinliklere ağırlık vermek,ısrarla bu araç ve gereçleri kullanmak. Bunlar, öğrenci başarısını yansıtan araç ve tekniklerdir.
Ve tekrar. Eğitimde çok önemli yeri olan tekrara (revision) ağırlık vermek. Her vesileyle tekrara zaman ayırmak.Derse başlarken bir önceki dersi tekrar etmek, ilk saatlerde ve haftanın ilk günlerinde tekrara yer vermek.
Ozlem RUSEN başarıyı artıracak yöntemler ve öğretmenler arası iletişimin sağlanması gerektiğini ve kendimizi öğrenciye sevdirmek olduğunu dile getirdi. Bunu yaparken öğrenciyi sıkmamak,dersi zevkli hale getirmek gerektiğini söyledi. Öğretmenin çocukların ruh halinden anlayan, onları iyi gözlemleyen bir anlayış ve beceride olması kendisiyle ve hayatla barışık olması gerektiğini belirti. Öğrencileri güncel ve basit sorular ile motive etmenin en uygun yol olduğunu dile getirdi. Bir konuyu birinci örnekte anlayan zeki öğrencilerin yanında ancak beşinci örnekte anlayan ve bir daha unutmayan öğrencilerin de var olduğunu , derste bunlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.Ilgin ilcesinde ogrencilerin İngilizce seviyelerinin yeterli olmamasindan kaynaklanan sorunlarin oldugunu ve bunun da goz onunde bulundurulmasi gerektigini soyledi.
Zumre Baskani Orhan KARAKUS başarıyı artırmak için seviye tespit sınavlarının sene başında yapılmasını önerdi.
Bunyamin ACEMOGLU “Çok sayıda quiz in yapılması başarıyı artıracak bir yöntem olduğunu , kısa cevaplı ve çok sorulu sınavların başarıyı artıracağını hatırlattı.
Sevilay OZDEMIR oğretmenler arası iletişimin internet üzerinden sağlanabileceğini bunun için tüm arkadaşların MSN messenger dan bir E-mail adrese sahip olmaları gerektiğini belirtti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ingilizce-dersi/54325-2008-2009-genisletilmis-ingilizce-zumre-ogretmenleri-toplantisi.html#post111101
KARAR 1: İngilizce Öğretiminde hedeflenen başarıyı yakalayabilmek için yukarıda belirtilen önerilerin uygulanmasına karar verildi.

6- İlköğretim Okulları Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde öngörülen esaslar dikkate alınarak yapılacak Yazılı Sınav sayısı ve tarihleri şöyle saptandı :
Performans Değerlendirmeleri ve Proje ödevleri verilecek.
YAZILI SINAVLAR :
I. DÖNEM :

1. YAZILI : Ekim’ın 4. Haftası
2. YAZILI : Kasım ın 4. Haftası
3. YAZILI : Ocak ayinin 1. Haftası

II. DÖNEM :

1. YAZILI : Mart’ın 3. Haftası
2. YAZILI : Nisan ın 3. Haftası
3. YAZILI : Mayıs’ ın 4. Haftası

Yazılı sınav tarihi iki hafta önceden öğrencilere duyurulacaktır. Ayrıca, yazılı sınavlardan önce verilecek çalışma kağıdı yazılı sınavlarda çıkacak soru tiplerini ve tekniklerini,yazılı sınavlarda her bölüm için kullandığımız INSTRUCTION’ ları öğrencilere tanıtma fırsatı vermesi ve aynı zamanda yazılı sınavlar içinde zengin bir kaynak oluşturması bakımından çok önemli bir araç olduğuna işaret edildi. Aynı önemin QUIZ’ler için de geçerli olduğu belirtildi.
b) PERFORMANS DEĞERLENDİRME :Öğrencilerin sınıf içindeki aktivitileri derse uyumları derse katılma istekleri motivasyonları göz önüne alınarak değerlendirme yapılmasına karar verildi.
c) PROJE ÖDEVLERİ : İlköğretim Okulları Yönetmeliği’nin ödev vermede dikkate alınması gereken maddeleri okunarak tartışıldı. Ödev vermiş olmak için ödev vermenin anlamsızlığına işaretle : Ödev konularının titizlikle seçilip sınırlandırılmasına,öğrenciyi gerek zaman ve gerekse seviye ve hatta kapasite açısından onu sıkıntıya sokmayacak bir çerçevede,öğrencinin gelişimine ve bilgisine katkı sağlayacak bir yapıda ve en önemlisi de önemin fonksiyonel yani öğrenciye bir yarar sağlayacak nitelikte olmasına özen gösterilmesi gereğinin altı çizildi. Verilen ödevin mutlaka kontrol edilmesi,kontrol edilmeyecek ödevin kesinlikle verilmemesine karar verilmiştir. Projelerin öğrencilerin ilgisini çekecek nitelikte olmasına karar verildi. Bu arada, İlköğretim Okulları yönetmeliği’ nin not verme esası gözden geçirildi. Notlar ve puanlamalar şöyle değerlendirilecek :

Derece Rakamla Puanlama
Pekiyi 5 85-100
İyi 4 70-84
Orta 3 55-69
Geçer 2 45-54
Başarısız 1 0-44

d- Performans ve Proje ödevleri konulari aşağıda sıralanmıştır :

- 4. Sınıflar :
 “Verbs” (belli başlı fiilleri içeren resimli bir afiş hazırlama.)
 “Classroom Objects” (Sınıftaki Objelerin üzerine İngilizce karşılıklarını yapıştırıp telaffuz etme.)
 Numbers ( sayıları ve yazılışlarını gösteren bir afiş hazırlama.)
 Family Members ( Aile üyelerini kelimelerle tanıtan küçük kartlar hazırlama)
 Animals ( Hayvanları tanıtan resimli Pano hazırlama)
 Clothes (Elbiseleri resimli olarak tanıtan afiş hazırlama)

5. Sınıflar :
 Countries : (Ülkelerin haritaları ve Dilleri ile Duvar panosu oluşturma ve telaffuz edebilme)
 Tanıtma Kartları : (Kişileri tanıtan yaka kartları hazırlama)
 There is/are yapısı : ( Söz konusu yapıyı kullanarak afiş hazırlama)
 İki kişilik bir tanışma diyaloğu hazırlayıp sunma.
 Yiyecekler üzerine bir afiş hazırlama
 Can : (Can yapısını kullanarak resimli pano hazırlama)

6.Sınıflar :
 How Much is it? ( Konu ile resimli soru cevaplar içeren pano)
 Have/Has got ( Olumlu – Olumsuz – Soru türlerinde cümlerler hazırlama)
 Colours (Renklerle ilgili pano hazırlama)
 Prepositions ( Konu ile ilgili resimli sunu hazılamak)
 Family Members ( Aile üyelerini tanıtan bir Aile Ağacı hazırlamak)
 Jobs ( Meslekleri tanıtan bir pano hazırlamak)

7.Sınıflar :
 Comperatives (Konu ile ilgili resimli anlatım)
 İllnesses (Konu ile ilgili cümleler oluşturma ve diyalog şeklinde sunma)
 Have / Has To ( Resimli Slayt hazırlama )
 Simple Past (slayt hazırlama/resimli dosya hazırlama/istediği şekilde sunum)
 Telling your summer holiday

8.Sınıflar :
• Past continious (slayt hazırlama/resimli dosya hazırlama/istediği şekilde sunum)
• If Clauses ( 20 cümle hazırlama)
• Be able to (Yapı ile ilgili resimli pano hazırlama)
• Superlatives ( Konu ile ilgili resimli afiş hazırlama)
• Trafik kazası konulu kısa bir diyalog oluşturup sunma
• 500 Kelimelik bir sözlük oluşturma ( Grup Çalışması)
What do you do in your spare time

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

A- ÖDEV TESLİMİ 20
B- ARAŞTIRMA ve BİLGİLERİ DOĞRU KULLANMA 10
C- GÖRSEL MATERYAL KULLANIMI 10
D- TERTİP, DÜZEN VE ESTETİK GÖRÜNTÜSÜ 10
E- YAZIM VE İMLA 10
F- ZAMANINDA TESLİM 10
G- KENDİ BAŞINA HAZIRLAMA 10
H- KAYNAK KULLANIMI 10
I- ÖĞRETMENLE İLETİŞİM 10

7- DİLEKLER : Öğretmen arkadaşlar araç-gereç,laboratuar,video salonu,müzik salonu ve atölyeler açısından imkansızlıklar içinde olduğumuzu,bu alanda ciddi sıkıntıların olduğunu belirttiler. Zümre Başkanı Orhan KARAKUS Öğretmenlerimize yeni ders yılında sağlık,mutluluk ve başarı dileklerinden sonra toplantıya son verdi.