Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Başa Bela Getiren Hasletler...

    Hz. Muhammed (SAV) bir gün sahabiye dönerek 'Ümmetim 15 hasleti işlerse bela iner' buyurdu. Nedir bu 15 haslet? Ve neden bela iner?

    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/iman/49411-basa-bela-getiren-hasletler.html#post100192
    Mehmet Paksu'nun yazısı

    Dünyada insanın sureti nasıl değişir?

    Bir hadiste on beş hasletten söz ediliyor, bunları işleyenlerin kızıl rüzgâr, yere batmak ve suretlerinin değişmesi gibi bir belaya uğrayacakları anlatılıyor. Bunlar ne anlama geliyor?” Peygamberimiz (a.s.m.) Sahabilere kıyamet alâmetlerinden haber verir, o zamanda meydana gelecek fitne ve zulümlere karşı uyarır; korunmalarını tavsiye ederdi.

    Bir gün, “Ümmetim on beş hasleti işlerse bela iner” buyurdu. Sahabiler sordular: “Bunlar nelerdir ya Resulallah? Peygamberimiz (a.s.m.) cevap verdi:

    “Devletin gelir ve imkânları belirli kişilere devredildiği vakit. Kendisine emanet bırakılan kimse o emaneti bir ganimet malı gibi kabul ettiği vakit, Zekâtın bir kayıp ve zarar olarak görüldüğü vakit. Kişi, karısına uyup annesine karşı geldiği, ona eziyet ettiği ve arkadaşına iyilik edip babasına cefâ ettiği vakit.

    Mescitlerde gürültüler baş gösterdiği vakit, Aşağılık adamların milletin başına geçtiği vakit. Şerrinden korkularak kişiye ikram edildiği vakit. İçkinin bol bol içildiği vakit. İpek elbiselerin giyildiği vakit. Şarkıcı kadınların, çalgı âletlerinin yaygın hale geldiği vakit. Bu ümmetin sonradan gelenlerinin öncekilere lanet okuduğu vakit. İşte o zaman bir kızıl rüzgâr veya yere batmak veya suretlerin değişmesi gibi bir bela beklesinler.”

    Burada sözü edilen kişilerin cezaları genellikle âhirete bırakılır. Fakat bazen ibret olması için dünyada da ceza verilir. Hadis bu cezalandırmanın bazı şekillerinden haber veriyor. C e n a b - ı Hak, eski ümmetlerden bazılarını birtakım günahları işledikleri zaman çeşitli yollarla onları cezalandırmıştır.

    Mesela Ad Kavmini “sarsar” rüzgârıyla cezalandırmıştır. Yedi gün hiç durmadan esen bu rüzgâr, sekizinci günün sonunda Ad kavminden ölmedik hiçbir fert bırakmamıştır. İşte hadisteki “kızıl rüzgâr” bir çeşit rüzgârın ismidir. Çok şiddetlidir. Karşı koymak, tedbir almak mümkün değildir. Diğer taraftan kızıl rüzgârın materyalizm gibi insanın manevî hayatını tehdit eden bir akım olması da mümkündür.

    Suretlerin değiştirilmesi meselesine gelince, bu durum insan suretinin hayvan suretine dönüşmesidir. Bu dönüşüm de iki şekilde oluyor: Birincisi, maddi bir suret ve şekil değişikliğidir. Eski ümmetlerde birtakım günahları işleyen bazı insanların bu cezaya çarptırılarak domuz, maymun veya fare şekline çevrildiği olmuştur. Fakat daha sonra bunlar aynı gün ölmüşlerdir. Bir de manevi değişim vardır.

    İman nimetinden yoksun olan, hayat ve iffet nimetini kaybedip, utanıp sıkılmadan her türlü günaha dalan bu insanlar, her ne kadar insan kılığında görünseler de, yaptıkları günahlara göre manevî yönden çeşitli hayvanlara benzerler. Davranış, ahlâk ve karakter bakımından insandan çok hayvanı andırırlar.

    Günümüzde maddi bakımdan hayvana dönüşmek mümkün olmasa da, işledikleri sayısız zulümler ve büyük günahlar sebebiyle manevî yönden bazı hayvanlara benzeyen insanlar az değildir. Hadiste işaret edilen suretlerin değişiminin her iki şekilde de olması mümkündür. Dünyada insanın sureti nasıl değişir? “

  2. #2
    Bölüm Sorumlusu RüZGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Eylül 2006
    Yer
    Konya
    Yaş
    28
    Mesajlar
    1,185
    Tecrübe Puanı
    41

    Standart --->: Başa Bela Getiren Hasletler...

    eline sağlık

Benzer Konular

  1. Kalu bela
    By yoLcu in forum İslami Bilgiler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Haziran.2009, 13:48
  2. Testiyi kıran da bir, suyu getiren de
    By soleil in forum Atasözleri ve Anlamları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.Şubat.2008, 22:32
  3. Belâ geliyorum demez
    By soleil in forum Atasözleri ve Anlamları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.Şubat.2008, 17:12
  4. Bela İstiyor Sen Yanım...
    By Kod Adı Selma in forum Şairlerden Şiirler
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 14.Eylül.2007, 14:27
  5. Tatlı Bela
    By şehzade in forum Şairlerden Şiirler
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 25.Şubat.2007, 17:34

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.