Bu büyük günahlardan sakınmakla hemen hemen bütün günahlardan kurtulmak Allah’ın izni ile kolay olur.
1-Gıybet
Gıybet yüzünden dünya ve ahirette çeşitli fesad ve fitneler meydana gelir. Günümüzde insanlar buna çok fazla müptela olmuşlardır. Bundan kurtulmanın en kolay yolu, lüzumsuz yere kimsenin iyilik ve kötülüğünü konuşup dinlememek, kendi işleriyle meşgul olmaktır. Konuşmak gerektiğinde, kendi eksikliklerinden bahsetmelidir. Yapılacak işleri o kadar az mıdır ki, kişi başkalarından bahsetme fırsatı bulabiliyor?

2- Zulüm
Zulüm mal, can yahut dille olur. Mesela başkasının az veya çok hakkını yemek veya birine haksız yere eziyet etmek veya bir kimseyi rüsvay etmek, şerefi ile oynamak gibi..

3-Kibir
Yani kendisini büyük görüp başkalarını hakir görmektir. Zulüm, gıybet, kin, haset ve gazab bir çok hastalıklar kibirden türerler.

4-Kızmak
Kızdıktan sonra pişman olmadığımı hatırlamam. Çünkü kızgınlık anında akıl kuvveti mağlup olduğundan, o anda yapılan iş muhakkak aklın tersine olur..Ağza yakışmayan sözler sarf edilir. Ellerle yapılmayacak işler işlenir. Kızgınlık geçtikten sonra bunların telafisi mümkün değildir. Bazen insan kızgınlıkla yaptığı işler yüzünden bir ömür boyu sıkıntı ve acılara gömülür