SEBİLLER (BURHANİYE):
Sebiller köyü, eski adı ile Burhaniye Ilgın Akşehir asfaltına 7 km. stabilize bir yolla Kapaklı Köyü'nde bağlanmış ilçeye 15 km. uzaklıkta, Doğanhisar yolu (Çılapşe), Dikilitaş (Müveetağ), Kale mevkii ve Canavar tepesi mevkileri arasında kurulmuş, 25 haneli ve 161 nüfuslu bir Çerkez köyüdür. Köyde 20 telefon abonesi vardır. Köyün ilk adı “Burhaniye”dir. Daha sonra “Sebiller” olarak değiştirilmiştir. 1861 yılında Kafkasya Adige Cumhuriyeti'nden Antalya yöresine gelenler 1885 yılında Antalya'dan Sebiller Köyü'ne gelerek yerleşmişlerdir.
Argıthan yolu mevkiinde eski köy yeri, Kale tepesindeki kale, eski mezarlık, Köyün batısında Çukur çeşmenin üzerindeki kitabe çevrenin eski bir yerleşim yeri olduğunu gösteren ören yerleridir. Çukur çeşme buz gibi akan suyu ile hala köye hizmet vermektedir. Dikilitaş mevkiinde 4 adet büyük taşın üzerinde at ayaklarına benzeyen izler vardır. Rivayete göre Hz. Ali'nin ayak izleridir. Hıdırellez'de köylüler topluca bu tepeyi ziyaret ederler. Taşın olduğu yamaçtan aşağı-yukarı 7 sefer koşarak iner ve çıkarlar. Tek katlı, toprak damlı, kerpiç yapılı evlerde yaşayan halkın geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. 10 000 dekar ekilir arazi, 400 dekar mera vardır. Çeşme sularının biriktiği havuz ve köylülerin kendi imkanlarıyla açılan sondaj suları ile 500 dekarlık bir arazi sulanır. Köylüler kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sebze ve meyve üretirler.
Dışarıya çok göç veren bu köyümüzden Konya şehir merkezinde 500'e yakın hane yaşamaktadır. Her yıl Sebiller Köyü'nde, Mayıs ayı içinde Kafkas Derneği'nin düzenlediği “Şenlik” adı altında yemekli ve eğlenceli bir toplantı yapılır. Şenliklere özellikle dışardaki Sebillerli köylüler katılır. Bu yıl katılım 1300 kişi civarında olmuştur. Sebiller'de yaz mevsimi, ilçemize ve diğer köylere göre oldukça serin geçer. Ilgın civarında en son hasat yapılan köylerden birisidir. 1 derslikli okulu, 1 lojmanı, 1 camisi, 1 imamı, 1 imam evi bulunan köyde öğrenciler Kapaklı İlköğretim Okulu'na taşınmaktadır. Köy konağı inşaat halinde olan Sebiller Köyü'nde Aliağalar, Şahinler, Ateşler, Baybaşlar yaşayan sülale adlarından bazılarıdır. İçme suyunun Köy Hizmetleri'nin açtığı derin kuyudan temin edilen köyün en önemli sorunu, kışın bazen kapan yolun asfaltlanması ve göçün önlenmesidir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ilgin-kaplicalari-konya/57578-sebiller-burhaniye-ilgin.html#post117650
Sebiller Çerkezi'nin Geleneksel Özellikleri:
Kesinlikle uzak dahi olsa akraba evliliği yoktur.
Düğünlerde Kafkas oyunları oynanır. Akordion ve mızıka eşliğinde kızlı erkekli gruplar karşılıklı oynarlar.
Önemli yemekleri; kaçamak, Çerkez tavuğu ve hindi etinden yapılan “şipsi”dir.
Büyüklere saygı, yöreye göre fazladır.
Evin gelini kaynata ile kesinlikle konuşmaz, sadece hizmetini yapar, yanında yemek yemez, çocuğunu sevemez, yanında oturmaz, zorunlu kalırsa kapının eşiğine oturur.
Giyinme ve ev temizliğine aşırı önem gösterirler.
Geç evlenirler, en erken yaş 25-30'dur.
Düğün ve cenaze törenlerine çok önem verilir. Herkes mutlaka katılır.
Sebiller köyü hakkında daha fazla bilgi için www.baybas.com internet web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları