GÜNEYPINAR :
Güneypınar köyü, Ilgın'ın 30 Km Güney doğusunda Konak ve Çamurluk tepeleri ile Betnaz dağları karşısında, Sırtharmanı mevkiinde kurulmuş 43 haneli ve 300 nüfuslu her evinde telefonu olan bir orman köyümüzdür. Beykonak kasabasından sonra 14 Kilometrelik yolu asfalt değildir. Köyün tarihi hakkında bir bilgi olmamasına rağmen köyün doğusundaki bir kaynak suyundan adını almış bir yörük köyüdür. Tek dershaneli okulu, 1 lojmanı, 1 camii, 1 imam, 1 imam evi olan Güneypınar'ın 6 dekar köy tarlası vardır. Tek katlı, toprak damlı ve avlu içersindeki evlerde yaşayan halkın geçim kaynağı hayvancılıktır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ilgin-kaplicalari-konya/57565-guneypinar-koyu-ilgin.html#post117627
Hayvancılığın geliştirilmesi için köyde 1 boğa ve 1boğa damı mevcuttur.
Kadınhanı ilçesine 17 Km uzaklıkta olan Güneypınar köyü, ticari ilişkileri Ilgın'dan çok bu ilçe iledir. Üretilen yoğurt ve peynir Kadınhanı pazarında satılır. Köyün gençleri yaz mevsiminde tuğla fabrikasına çalışmaya giderler. Genç kızlar kış mevsiminde halı dokurlar. Böylece aile ekonomisine de katkıda bulunurlar. Ekilir arazi az olan bu orman köyümüzde ekinler tırpan ve orak ile biçilir ve Patoz denilen harman makinesi ile işlenir. Çamurluk mevkiisinden gelen içme suyu su deposu ile kapalı şebeke evlere dağıtılıyor ise de yetersizdir. Köy odası geleneği devam etmektedir. Hacıların oda, Kabakların oda, Topuzların oda, Ebıtdar'ın oda ve Kemal'ın oda köye gelen misafirleri ağırlamaktadır.
Güneypınar'da Aşağı ve yukarı mahalle olmak üzere 2 mahallede yaşayan sülale isimlerinden bazıları Aktaşlar, Topuzlar, Kabaklar ve Çakallar'dır.
Güneypınar köyünün önemli Sorunları: Eğitim, köyün en önemli sorunudur. Okulun bir an evvel bakım ve onarımının yapılarak köy okulunun faaliyete geçirilmesi şarttır. Köyde, lise üstü tahsil yapan bir kişiye rastlanamaması konunun önemini daha iyi anlatmaktadır.
Ayrıca Beykonak kasabasına kadar olan yolun asfaltlanması, içme suyunun yetersizliği köyün diğer sorunlarıdır.




Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları