DÜĞER :
Düğer köyü, Ilgın'ın 20 km. doğusunda Kaya adı verilen bir tepenin eteğinde Kızılöz, Çevlik, Göktaş, Akgeçit, Menemen tepe, Ada gibi isimler verilen mevkilerin oluşturduğu düz ve verimli 35 000 dekar arazi üzerinde kurulmuş bir köyümüzdür. Düğer'de 100 hanede 620 nüfus yaşamaktadır. Köyün tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Köylülerin anlattıklarına göre Akşehir Müze Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmalarda “Kaya” adlı tepede M. Ö. 400 yıllarına ait gemilerin bağlandığını gösteren işaretlere rastlanmış. Köyün ilk adı “devlet” anlamına gelen “Düvel”dir. Daha sonra Düğer olarak değişikliğe uğramıştır.
Hemen hepsi toprak damlı evlerde yaşayan halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 13 000 dekarlı arazisi Atlantı sulama kanalından sulanmakta, şeker pancarı, buğday, arpa, mısır yetiştirilmektedir. Bir büyükbaş olmak üzere 5 sürü ile hayvancılık yapılan Düğer'de 1 boğa damı ve 2 köy boğası vardır. Üretilen süt sütçüye satılmakta, süt ürünleri peynir ve yoğurt ise aile içinde tüketilmektedir. 11 adet biçer, 100'den fazla traktör, 41 adet taksi, 1 otobüs, 60 telefon abonesiyle ilçemizin diğer köylerine göre Düğer zengin köylerimizden biridir. “1584 tarihli Osmanlı Vergi Kayıtları'nda 210 vergi mükellefi ve 4 çiftlik, ayrıca Çayır Muca mahallesi, Saray Kulu mezrası ve Kuyucu Hamza mezrası ile toplam vergisinin 5242 akçe” olduğu belirtilen Düğer Köyü'nün tarihte köklü ve 5000 akçenin üzerinde vergi veren sayılı köylerimizden biri olduğunu görmekteyiz.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ilgin-kaplicalari-konya/57558-duger-koyu-ilgin-konya.html#post117620
Tek sınıflı, 2 öğretmenli okulu, 2 lojmanı, 2 camii, 1 imam, 1 imam evi, köy konağı ve 70 dekar köy tarlası bulunan köyde 4 mezarlık bulunmaktadır. Misafirseverliği ile dikkatimizi çeken Düğer Köyü'nde köy odası geleneği hala devam etmektedir. Muammer Turhan'ın, Hacı Nuri'nin, Murtaza'nın ve Yaşar'ın oda başta olmak üzere 20 civarında köy odası bulunmaktadır. Köy odaları, misafirleri ağırlamanın yanında bayramlaşma ve toplanma yeridir. Özellikle kış mevsiminde köy odası sohbetleri izlenmeye değer bir etkinliktir. Aşağı mahalle ve Yukarı mahalle olmak üzere iki mahallesinde Ger Aliler, Mansuroğulları, Zırınoğulları, Hacı Dervişler, Cabarlar ve Kör Hasanlar yaşayan sülâlelerden bazılarıdır. Köyde okuma oranı nüfusa göre azdır. Dr. Tuncay KAYA, öğretmenler Mustafa GÜÇLÜ, Kara pilot üstegmen İsmet GÜÇLÜ, Piyade tegmen Erdogan GÜÇLÜ, ve Halil KAYA Düğer'in yetiştirdiği kişilerden bazılarıdır. Köyün güneyindeki bir kaynaktan dinamo ile depoya basılarak içme suyu temin ediliyorsa da kaynak kuruyunca köy bir müddet susuz kalmıştır. Köy Hizmetleri okulun bahçesine derin kuyu vurmuştur. Henüz içme suyu evlere dağıtılamamıştır. Ayrıca köyün bir sağlık evine ve bir selektör binasına ihtiyacı vardır. Gelenek ve göreneklerine bağlılığı, verimli arazisiyle dikkatimizi çeken Düğer Köyü'ne köy içinde ve kanal kenarlarında gördüğümüz az sayıdaki ağaçların arttırılması Kaymakamlığımızın başlattığı ağaçlandırma kampanyasına halkın katılması, Kaya denilen tepenin kuraklığa dayanıklı fidanlarla ağaçlandırılması erozyonu önleyecek ve Düğer'i bir kat daha güzelleştirecektir.


Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları