ÇATAK :
Çatak Köyü, Ilgın'ın 14 km güneyinde, Orman özü köyü yolu ile gidilen 86 hane ve 331 nüfuslu şirin bir orman köyümüzdür. Tatlı alan, İnce burun, Tosbağalı pınar dağları ile çevrilidir. Köyün kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, köylülerin anlattıklarına göre köyün 250 yıllık bir geçmişi vardır. Osmanlı Mimarisi özelliklerini taşıyan eski köy camisi ve caminin yapımında kullanılan İslamiyet öncesi mermer ve işlemeli taşlar, köyün eski bir yerleşim merkezi olduğunu göstermektedir. Köy mezarlığında 1222 tarihli bir mezar taşına rastlanmıştır. Ekinlik mevkisi ve Asmalı pınar köyün ören yerleridir.
Çatak Köyü, Sarı pınar mekisinde bulunan Asmalı pınar aynı zamanda şifalı bir su kaynağı ve çevrenin görülmeye değer mesire yerlerinden biridir. İki derenin çatalına köy kurdukları ve ağaçları birbirine çatarak ev yaptıkları için, köyün adının “Çatak” olduğu köylüler tarafından anlatılmaktadır. İki katlı, kerpiç yapılı, toprak damlı evlerde yaşayan halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 1 000 dekar ekilir arazisi, 600 dekar merası ve 30 000 dekar orman arazisi vardır. Çavuşçu Yaylası hayvancılık için elverişlidir. Köy odası geleneği yok olmak üzeredir. Yıkık ve bakımsız odaların yanında Gofalların oda bu geleneği sürdürmeye çalışmaktadır.
Aşağı Mahalle ve Yukarı Mahallede, Gofallar, Karadayılar, Sarı Ismayıllar ve Dedeoğullar adlı sülaleler yaşamaktadır. 2 derslikli okulu, 2 camisi, 2imamı ve 2 imam evi olan köyün, okuma oranı oldukça düşüktür. Her evde telefon vardır. İçme suyu Sarı pınar mevkiinden sağlanmakta olup, kapalı şebeke evlere dağıtılmıştır. Çevrenin en temiz en temiz içme sularından biridir. Şiddetli geçen kış mevsiminde bazen kapanan köy yolunda asfaltlama çalışmaları tamamlanmak üzeredir.
Temiz havası ve şifalı sularıyla dikkati çeken bu orman köyümüzden Aşık Hakkı şöyle sesleniyor;
ORMAN
Dağlar ormanla bezenir, İnsan ölür dilde kalır,
Ormanı gören özenir, Toprağını hep sel alır,
İçinde keklik gezinir. Ağaç kesen Çölde kalır,
Kesme gardaş o ağacı. Kesme gardaş o ağacı.

Ağaç diken kalmaz naçar, Dağlar ormanla süslenir,
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ilgin-kaplicalari-konya/57552-catak-koyu-ilgin-konya.html#post117614
Kuşlar dahi burda uçar, Mallar onunla beslenir,
Zalim olan orman biçer, Temiz hava nefeslenir,
Kesme gardaş o ağacı. Kesme gardaş o ağacı.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları