TURİZM POTANSİYELİ

Bir yerin ekonomik yönden gelişmesinde turizm faktörü de önemli bir rol oynamaktadır. Turizm fonksiyonu içerisinde yer alan beşeri yapılar ve doğal güzellikler Ilgın'da önemli bir potansiyel oluşturur.

Turizmi etkileyen doğal güzellikler olarak ilçenin yaklaşık 3 km kadar kuzeyinde yer alan Çavuşçugöl'ü, sahamızın dışında kalmasına rağmen Ilgın'da yaşayan nüfusu çeken şehrin yaklaşık 12 km kadar güneyindeki Bulcuk göleti ve doğal piknik alanları ile 10 km kadar güneyindeki Çatak köyünde yer alan karaçam ormanlarıyla kaplı mesire alanlarını sayabiliriz. Bunlarda Çavuşçugöl av turizmi açısından önemli olup gerek Ilgın ve çevresindeki köylerden gerekse de çevre ilçe ve illerden gelen vatandaşlar burada balık avlamaktadır. Gelenlerin bir kısmı kamp kurup birkaç gün kalmaktadırlar. İlçenin güneyindeki mesire alanları ise Ilgın ilçe merkezinde ikamet eden insanların tatil günlerinde piknik gibi regreasyonel faaliyetlerini icra ettikleri yerlerdendir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ilgin-kaplicalari-konya/23901-ilgin-turizm-potansiyeli.html#post45547

Ilgın'da beşeri yapılar ise camiler, türbeler, kervansaraylar yer almaktadır. Bunlar Pir Hüseyin Bey (Çukur) Cami ve Lala Mustafa Paşa Cami ve Külliyesidir. Ayrıca turizm bakımından fazla önem arz etmeyen kaplıca yanında yer alan Handevi- Kandevi Türbesi (1267) ve Şıh Bedrettin Mahallesinde mahalleye adını veren Şeyh Bedrettin (1286) Türbesi bulunmaktadır.

Turizm bakımından Ilgın'ın en önemli varlığını kaplıcalar oluşturmaktadır. Şehrin kuruluşunda ve ismini almasında da önemli bir yere sahip olan kaplıca Anadolu Selçukluları sultanlarından Alaaddin Keykubat tarafından ticari işletmeye açılmıştır. Ilıca Mahallesi'nde yer alan kaplıca tesislerinden yılda 200-250 bin kişi yararlanmaktadır. Tesislerin günlük kapasitesi 25000 dolayındadır.

Sonuç olarak Ilgın bünyesinde barındırdığı gerek doğal turizm varlıkları gerekse de tarihi beşeri yapılardan dolayı önemli bir turistik merkezdir. Bunda en büyük pay sahibi kaplıcalardır. Diğer varlıklar fonksiyonel olarak şehre çekici bir özellik kazandırmamalarına rağmen, kaplıca nedeni ile şehre gelen turistler bu tarihi eserleri de ziyaret etmektedirler.

alıntı