İhtiyaca binaen icat


Elazığ'da dut yetiştiriciliği yapan ailesine yaz aylarında yardım eden Hıdır Sever Lisesi öğrencisi Veysel Akdeniz (17), yere dökülen dutların tek tek elle alınan dutların daha rahat toplanması için makine geliştirdi.

Makinenin prototipini yaparak noter onayı alan Akdeniz, projesiyle TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri yarışması bölge finaline katılmaya hak kazandı.

Akdeniz, yaz aylarında dut yetiştiriciliği yapan ailesine yardım ettiğini söyledi. Ürettikleri dutun kuru yemiş sektöründe kullandığını, bu sektörde dutların ağaçtan değil, yere düşenlerden alındığını ifade eden Akdeniz, şöyle dedi:

"Ağacın dibindeki dutlar hijyen olması amacıyla tek tek elle toplanır. Bu da bir ağacın altını bir saatte toplamak demektir. Aslında çok yorucu ve zaman alan bir iştir. Dut toplarken daha az emekle daha fazla dutun nasıl toplanacağını düşündüm. Böyle bir makine yapmayı tasarladım. Yakınlarımın çelik eşya dükkanında mekanik olarak çalışan makinenin prototipini yaptık. Noterden makinemizi onaylattık."

Veysel Akdeniz, insan gücüyle çalışan makinenin dutdan başka ön kısmına takılacak fırçanın özelliğine göre vişne, kayısı kurularını da toplayabileceğini, ayrıca işlev olarak çöp de toplayabileceğini kaydetti.

Akdeniz, okul müdürü Mehmet Efe ve öğretmeni Öner Yılmaz'ın katkılarıyla TÜBİTAK proje yarışmasına katıldığını, 140 proje arasında ön elemeyi geçtiğini belirterek, projesinin, bölge finalinde sergilenecek 40 proje arasına seçildiğini sözlerine ekledi.

Akdeniz'in geliştirdiği iki tekerlek üzerinde bulunan makine ön kısmında bir fırça mekanizması taşıyor. Makine, hareket halindeyken tekerleklere zincirle bağlı fırça yerdeki maddeyi topluyor. Fırçanın telleri toplanacak malzemeye göre sert veya yumuşak malzemeden seçilebiliyor.

Toplanan madde, bir bant yardımıyla makinenin arka kısmında bulunan eleğe aktarılıyor. Elek, istenilen maddeyle birlikte gelmesi muhtemel diğer maddeleri küçük ağaç parçacıkları veya kumları eleyerek kalan maddeyi yine makinede bulunan hazneye aktarıyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/icatlar-ve-buluslar/48305-ihtiyaca-binaen-icat.html#post98292