Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1

    Üyelik tarihi
    13 Eylül 2006
    Yer
    bir diyar
    Mesajlar
    41
    Tecrübe Puanı
    18

    Standart Kayseri

    KAYSERİ

    Kayseri, Cumhuriyetle birlikte 1924 Anayasası gereği vilayet oldu.

    1924 Anayasası ile il statüsüne kavuşan Kayseri’nin 1928’de Merkez, İncesu, Bünyan, Develi ve Aziziye(Pınarbaşı) olmak üzere, 5 kazası (İlçe), 21 nahiyesi (bucak) ve 314 köyü vardı. Bugün ise Kayseri’nin; 16 ilçesi (Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talas, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar), 68 belediyesi ve 406 köyü bulunmaktadır.


    1935 nüfus sayımında Ürgüp’ün Kayseri’ye bağlı olduğunu görmekteyiz. Ürgüp daha sonra, il olan Nevşehir’e bağlandı.

    Cumhuriyetle birlikte Kayseri de sanayi, ticari, eğitim, kültür v.s konularda önemli gelişmeler olmuş ve bu gelişmeler günümüzde de artarak devam etmektedir.





    HACI KILINÇ CAMİİ
    Sahabiye Mahallesi, İstasyon caddesi üzerinde bulunan cami ve medrese, 1249 yılında Selçuklu vezirlerinden Abdul Kasım Ali Tasil tarafından yaptırılmıştır (Sultan İzzettin Keykavus Dönemi). Cami ve medresenin giriş kapıları ince bir şekilde işlenmiştir



    LALE (LALA PAŞA) CAMİİ
    XIII. yüzyıl Selçuklu dönemi eseridir. Lala Musluhiddin Paşa tarafından yaptırıldığı ileri sürülmektedir



    HAN CAMİİ
    Seyyid Burhanettin Bulvarı üzerinde bulunan cami ve kümbet 13. Yüzyıl ortalarında Selçuklular zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. (Handan camiye dönüştürülmüştür)



    HUNAT HATUN CAMİİ
    Camii, medrese, türbe ve hamamdan oluşan bu külliye, gerek genel görünüşü, gerekse yapılış şekliyle Anadolu'da bulunan Selçuklu eserlerinin en güzel ve en önemlilerinden biridir. Kayseri kalesinin doğusunda, şehiri çevreleyen surların dışında yer alan külliye; 1237-1246 yılları arasında I. Keykubat'ın karısı II.Keyhüsrev'in annesi Mahperi Hunat Hatun tarafından yaptırılmıştır. Planı dikdörtgen olan camii, 56 adet dikdörtgen şeklinde ayakların üzerindeki kemerlerin üzerine oturtulmuştur. Cümle kapısı olan batı yönündeki taç kapının yanları ile üstü çok ince bir şekilde işlenmiş, geometrik resimlerle çevrilmiştir.



    KURŞUNLU CAMİİ
    1574 yılında doğan Hacı Mehmet Paşa tarafından yapılmış olun bu caminin planını bizzat Mimar Sinan çizmiştir. Kubbesi kurşunla örtülü olduğu için Kurşıınlu Cami denilmektedir.



    SIRÇALI KÜMBET
    Sırçalı kümbet, Kayseri'de Birinci Endüstri Meslek Lisesinin bahçesinde yer almaktadır. Geniş, dört köşe planla kaide üzerine oturtulmuş ve yuvarlak planlı bir sanduka odasına sahiptir. Silindir şeklinde olan bu türbe çok düzgün ve üstün işçilikle kesme taşlardan yapılmıştır. 14. yüzyıl eserlerindendir



    MELİKGAZİ TÜRBESİ
    Melikgazi Türbesi, Pınarbaşı ilçesinin Melikgazi köyündedir. Kayseri'ye 91 km uzaklıktadır. Kare kesitli plan üzerine kurulmuş klasik Selçuklu türbeleri tarzında iki katlı olarak inşa edilmiştir. 7 sanduka ve cesedin yer aldığı türbede mumyalı olanı Melik Gaziye aittir. Mimarisi ile bölgenin tek örneğidir.



    DÖNER KÜMBET
    Döner kümbet, Kayseri'de Talas yolu üzerinde bulunmaktadır. Prenses Şah Cihan Hatun adına yaptırılmış önemli ve görkemli bir türbedir. Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerindendir. Sarımtırak kesme taştan on iki köşeli ve yüzlü olarak (her yüzünde değişik geometrik şekiller ve efsanevi yaratıkları sembolize eden kabartmalar vardır) inşa edilmiştir.



    KAYSERİ KALESİ
    Şehir merkezinde, Kayseri surları ve kalesi geniş bir alana sahiptir. Roma İmporaloru III. Gordianus zamanına (M.S 238-244) ait sikkelerdeki bilgilere göre bu tarihte Kayseri’de surların inşa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bizanslılar döneminde Justinian şehri koruyabilmek için esas suru daraltmıştır.

    Kayseri Kalesi iki bölümden ibarettir: Dış kale, iç kale.

    Dış kalenin önemli bir bölümü yok olmuştur.

    İç Kale, hiç bir yönden dış kale ile bağlı bulunmamaktadır. Müstakil bir yapı durumundadır. Doğu ve güney kısmında ayrı biçim ve kuruluşta iki kapısı vardır. Sonradan Cumhuriyet Meydanına bakan üçüncü bir kapı daha açılmıştır. Kale içi, kuyumcular tarafından çarşı olarak kullanılmakta olup; ayrıca Fatih dönemine ait Kale Camisi bulunmaktadır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ic-anadolu-bolgesi/1734-kayseri.html#post1980


  2. #2

    Üyelik tarihi
    28 Ağustos 2007
    Yer
    Kayseri
    Yaş
    36
    Mesajlar
    7
    Tecrübe Puanı
    17

    Standart --->: Kayseri

    Bir Kayseri li olarak seninle gurur duyoyorum çok güzel tanıtmışın ellerine sağlık

  3. #3

    Üyelik tarihi
    12 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Yaş
    47
    Mesajlar
    3,709
    Tecrübe Puanı
    65

    Standart --->: Kayseri

    bugün biraz daha önem kazandı tabi bu şehir...:)

Benzer Konular

  1. Kayseri ingilizce tanıtımı
    By Mustafa Uyar in forum İllerin İngilizce Tanıtımı
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.Şubat.2010, 15:04
  2. Kayseri 1
    By malcomx in forum İç Anadolu Bölgesi
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 09.Eylül.2009, 22:42
  3. Kayseri'nin Tarihi
    By Mustafa Uyar in forum İç Anadolu Bölgesi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.Mart.2008, 17:08
  4. kayseri tarihi ve ilçeleri
    By Mustafa Uyar in forum İç Anadolu Bölgesi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.Kasım.2007, 22:16
  5. Kayseri 2
    By malcomx in forum İç Anadolu Bölgesi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 23.Haziran.2007, 21:02

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.