KEDİNİN KARANLIKTA GÖRMESİ


Evcil veya yabani kedilerin karanlıkta görebildiklerini herkes bilir. Bu işi nasıl başarırlar acaba? Geceleyin kedilerin gözlerinde dikkati çeken yeşil parıltının sebebi nedir? Onun insan gözünden üstün olan bu tarafını hiç düşündünüz mü?
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/hayvanlar-alemi/52937-kedinin-karanlikta-gormesi.html#post108888
Kedi gözünün arkası, guanin denilen altın ve gümüş parıltılı minik zerre kuleleriyle astarlanmıştır. Işık guanin'e çarpınca, zerreler, gözün ağ tabakasına düşen loş resmi büyütüp aydınlatır, böylece daha iyi bir görüş sağlarlar. En ufak bir ışık izi guanin tarafından zaptedilerek parıltı haline sokulur.
Guanin'in maksadı, ışığı yansıtarak dış dünyayı aydınlatmak değildîr. Fakat parlak bir sunî ışığın geceleyin kedinin gözlerine ansızın yöneltilmesi' halinde, ışık fazlalığı geriye yansıtılır. Işık veren zerrelerin bir zaman sonra hücrelerinin içine çekilmesiyle gözlerdeki parıltı sona erer.
Kedi gözünün karanlık gözbebeği, geceleyin kabil olduğu kadar ışığın içeriye girebilmesi için genişler. Bütün etoburların en iri gözlerinin bu gece avcılarında oluşu ilgi çekici bir husustur. Tabiatın onlara bu sahada epeyce yardım etmiş olduğu görülüyor.

Kaynak: HayvanAnsiklopedisi