Çakır kuşu», atmacaların en irisidir. Ortalama 55 santim uzunluğundadır, açılmış kanatlarının eni de 120 santime yaklaşır. Bu kuşa Kuzey Amerika'da, Avrupa'da, Asya'da ve Kuzey Afrika'da yalnız Fas'ta rastlıyoruz. Yetişkinleri güzel sayılabilirler: Sırtları kurşuni, karınları çizgilidir, yüzlerinde siyah işaretler bulunur, kırmızı gözleri sanki ateş saçar. Bu grubun bütün üyelerinde olduğu gibi, çakır kuşu'nda da erkek dişiden daha ufak olup bazen eşinin sadece üçte ikisi ağırlığındadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/hayvanlar-alemi/52932-cakir-kusu.html#post108883

«Gündüz - yırtıcıları» (Accipiter) takımı kuşlarının özellikle kuşlarla beslendiklerini gördük. Fakat çakır kuşu bu kaideye uymaz. Orman tavuğu gibi bazı iri kuşlara sataşırsa da, bazı memeliler, örneğin tavşanlar ve sincaplarla akrabaları yiyecek listesinde daha geniş yer tutar.
Çakır kuşu'nun iştahıyla saldırganlığı anlatıla anlatıla bitmez: Tavukları ta kümeslerinin içine kadar kovaladığı görülmüştür. Hızları sayesinde çok kere canlarını kurtaran tavşanlar, dikenli bir çalının içine dalarak çakır kuşu'nun pençesinden kurtulmaya çalışırlar. Fakat doymak bEmeyen çakır kuşu da onları takip etmekten geri kalmaz. Çakır kuşu, yuvasına yaklaşan insanlara da şiddetle saldırması bakımından atmacaların arasında tektir. Güçlü kartal bile yuvası yakınlarında insanlarla karşılaşınca böylesine bir öfke göstermez.
Çakır kuşu'nun avlanma usulü gerçek doğanların şimşek hızından yoksundur. Fakat usta bir avcı olduğundan bazen insanlar hesabına tavşan ve ormantavuğu avlamaya alıştırılır. Çakır kuşu bir kere avını pençesine aldıktan sonra, yakalanan hayvan ne kadar çırpınırsa çırpınsın ve mukabil saldırılarda bulunursa bulunsun, katiyen kurtulamaz.