Bir uluslararası araştırma, kimi Asya ülkelerinin damak zevki olan köpekbalığı yüzgeci çorbası için yapılan aşırı avlanmaların, köpekbalıklarının da soyunun tükenmesi tehlikesini ortaya çıkardığını ortaya koydu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/hayvanlar-alemi/50181-kopekbaliklarinin-da-soyu-tukenmekle-karsi-karsiya.html#post101970

Vahşi deniz hayvanları olarak görülen köpekbalıklarının, son derece değerli olan yüzgeçleri yüzünden yapılan büyük orandaki düzensiz avlanmalardan zarar gördüğü belirtilen araştırmada, okyanuslarda ve açık denizlerde yaşayan 21 köpekbalığı türü gözönünde tutuldu.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) organizatörlüğünde uzmanlar tarafından yapılan araştırmada, hükümetlerden, bu hayvanların avlanmalarına derhal bir sınırlama getirmeleri istendi.

Almanya'nın Bonn kentinde 19-30 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen konferansta sunumu yapılan araştırmada, sapan köpekbalığı ve dikburun köpekbalığı gibi türlerin hepsinin tehdit altında bulunduğu belirtildi.

Derin denizlerde ya da okyanuslarda yaşayan köpekbalıkları arasında, balina köpekbalığı ve büyük beyaz köpekbalığı da bulunuyor.

IUCN, bu tehdit yüzünden bu yılki ''kırmızı liste''ye 7 köpekbalığı türünün daha ekleneceğini kaydetti.

Köpekbalıkları ve vatos balıkları, cinsel olgunluğa ulaşmaları ve yavrulamaları yılları bulduğu için nesli zarar görebilecek türler arasında sayılıyor. Köpekbalığı türlerinin yok olmasının, okyanuslardaki doğal dengeyi bozacağı için diğer türlerin de ölmesine yol açabileceği belirtiliyor.