Ekolojik Turizmi

Yayla Turizmi

Yaylalar, rengarenk kır çiçekleri, dağ çayırları ve çeşitli ağaç türlerinin kapladığı, suyunun soğuk, havasının serin ve yerleşim yerlerinin çok yükseklerindeki düz yüksek yerlerdir. Gaziantep yaylaları, doğanın temiz havasını ve muhteşem güzellikteki manzaralarını insanlara cömertçe sunarlar.

İlde Yayla Turizminin yapılacağı iki yayla bulunmaktadır.

a)Sof Dağı Yaylası


Güneydoğu Torosların uzantısı olan Sof Dağlarının üzerinde bulunan Sof dağı Yaylası Gaziantep’ e 32 km. uzaklıktadır. Yaylada hava çok temiz olup, Sof Dağından şehre uzaktan ve tepeden bakmanın zevki bambaşkadır. Yaylada buz gibi tatlı su kaynakları ve pınarlar bulunmaktadır. Yayla, insanların doğayla baş başa, gürültüsüz, kuş sesleri ve su şırıltıları arasında doğa yürüyüşü, kamp ve piknik yapabileceği ideal bir alandır. Yolu asfalt olup özel araçlarla ulaşmak mümkündür.

b) Hızır Yaylası

İklimin verdiği özellikle her mevsim yeşillikler içinde bulunan Hızır Yaylası, İslahiye İlçesi Altınüzüm Beldesinin 20 km. batısında Amanos Dağlarının tepesinde bulunmaktadır. Yolu asfalt olup, özel araçlarla ulaşmak mümkündür.
Rengarenk kır çiçekleri, ilkbaharda dağ laleleri, büyüleyici güzellikte manzaraları yanında buz gibi suları, pırıl pırıl güneşi ve bol oksijenli tertemiz havası ile insanların doğayla baş başa, kuş sesleri ve su şırıltıları arasında doğa yürüyüşü kamp ve piknik yağılabileceği ideal bir yerdir.

Ornitoloji (Kuş Gözetleme) Turizmi


Belli zamanlarda bir çok meraklı kuş gözetlemek için İl’ e gelmektedir. Özellikle Aşağı Fırat Kıyıları, göçmen kuşların göç güzergahıdır. Ayrıca Nizip / Belkıs’ ta, Sof Dağı Yaylasında ve Tahtaköprü Baraj Gölü kıyısında kuş gözetlemeleri yapılmaktadır.

Foto Safari


Nizip / Belkıs’ tan başlayıp Rumkale’ ye kadar Fırat Nehri kıyısı ve vadisinde, Sof Dağı Yaylası, Hızır Yaylası Dülük Ormanları, Tahtaköprü Baraj Gölü çevresi ve Merziman Çayı kıyısında foto safari yapılacak doğal güzellikler bulunmaktadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/guneydogu-anadolu-bolgesi/45000-gaziantepin-turizmi.html#post92681

Çiftlik Turizmi

İl’ de çiftlik turizmi bulunmamakla birlikte halk geleneksel olarak bahar ve yaz aylarında havalar ısınmaya başlayınca bağ evlerine ve Sof Dağı Yaylasının eteklerinden yeni yeni inşa edilen yazlık evlere günübirlik ve uzun süreli konaklama olarak gitmektedirler.

Botanik (Bitki İnceleme) Turizmi

Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde kalan ekolojik özellikleri açısından zengin ve ilginç bir yöredir. Henüz bitkisel zenginliği çok açık olarak ortaya çıkarılmamış ise de, Gaziantep İl hudutları içinde çok sayıda endemik bitki türü bulunmaktadır. Bunlardan iki tanesine Gaziantep adı (Hesperis Aintabica ve Satureja Aintaebensis) verildiğinden bu çiçeklerin Gaziantep için özel bir önemi bulunmaktadır.

Kamp-Karavan Turizmi

Gaziantep İl merkezine 4 km. uzaklıkta bulunan Dülükbaba Orman Koruluğu, 40 km2’ lik alanı, günde 5000 kişinin yararlanabileceği imkanları, yemek masaları, Büfe, market vb. diğer üniteleri ile kamp ve karavan turizmi yapılabilecek bir yerdir.