Kültür Ve Tarih şehri>>diyarbakir>>




ve isterseniz canım karpuzuyla devam edelim...





şimdide folkloruyla devam edelim>>


DİYARBAKIR FOLKLORU: Tarih boyunca oluşan kültür mirasından yararlanan ünlü bilgi ve düşünürleri yetiştirmiş olmakla öğünen Diyarbakır aynı zamanda folklorik özellikleri ile de zengin bir etnografik kaynaktır. Köyünde, kentinde gelmiş geçmiş uygarlıkların köklü ve tükenmez kültürleri de saklıdır. Karacadağ eteklerinde dokunan kilim ve cicimlerde, heybe, çorap ve keçelerde işlenen renk renk motifler tarihin derinliklerinden gelme çeşitli sembollerin canlı ve sıcak birer örneğidir. Davul ve zurna eşliğinde oynanan Diyarbakır oyunları yörenin aşk, ızdırap ve bazen de aşiretlerin sosyal durumlarını konu alır. Oyunlardan bazıları; Delilo, Halay, Esmer, Çaçan, Tekayak, Çiftayak ve Çepiktir. Bu oyunların kendilerine özgü özellikleri, ayrı figür ve hareketleri de vardır.Bu resim Yeniden Boyutlandirilmistir.Orjinal Boyutu İcin Buraya Tıklayınız.Orjinal Resim Boyutu: 834x525 ve genişlik 60KB.

dört ayaklı minareyle yolculuğumuza devam edelim>>>

DÖRT AYAKLI MİNARE: 1500 yılında Akkoyunlu Kasım Beg tarafından yaptırılan Şeyh Mutahhar Camii dört sütun üzerinde inşa edilmiş minaresiyle ilginç anıtlardandır. Cami sıra sıra siyah ve beyaz taşlardan yapılmıştır.


şimdi yedi kardeş burcundayız>>

YEDİ KARDEŞ BURCU: Artuklu Hükümdarı Melik Sahil adına 1208 yılında Mimar İbrahim oğlu Yahya tarafından yapılmış olan bu burçta Selçukluların sembolü çift başlı Kartal, Aslan kabartmaları ve meşhur kitabeleri ustaca işlenmiş olup, sanat değeri büyüktür.
Bu resim Yeniden Boyutlandirilmistir.Orjinal Boyutu İcin Buraya Tıklayınız.Orjinal Resim Boyutu: 923x410 ve genişlik 96KB.

ulu camiye bakalım şimdi>>

ULU CAMİ: Sağlam, kara taştan yapılmıştır. Yalnız Anadolu'nun değil, bütün İslam dünyasının da en eski camilerindendir. M.S.639 yılında İslam orduları Diyarbakır'ı fethedince Mar-Toma Kilisesi'nin Camiye çevrilmesiyle kurulmuştur. Bir ara yanan cami Selçuklu ve Atukoğulları zamanında çeşitli onarım ve eklemelerle bugünkü şeklini almıştır. Duvarlarında birçok uygarlığın kitabesi bulunmaktadır. İslam aleminde 5. Haremişerif olarak tanınmaktadır
Bu resim Yeniden Boyutlandirilmistir.Orjinal Boyutu İcin Buraya Tıklayınız.Orjinal Resim Boyutu: 648x576 ve genişlik 60KB.

cahit sıtkı tarancı müzesi>>

CAHİT SITKI TARANCI MÜZESİ: Cumhuriyet devrinin ünlü şairlerinden Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu ev, 1973 yılında müze haline getirilmiştir.

Bu resim Yeniden Boyutlandirilmistir.Orjinal Boyutu İcin Buraya Tıklayınız.Orjinal Resim Boyutu: 697x597 ve genişlik 69KB.

ziya gökalp müzesinede bakalım>>

ZİYA GÖKALP MÜZESİ: Ziya Gökalp'in doğduğu ev müze haline getirilerek, şahsi eşyaları sergilenmektedir.


ATAMIZIN köşküne bakmadan olmaz ki >>>

ATATÜRK KÖŞKÜ: Gazi veya Seman Köşkü de denilmektedir. Şehrin güneyindeki Dicle vadisinin hakim bir noktasında bulunmaktadır. Köşkün içinde Atatürk'ün kullandığı eşya sergilenmektedir. 1937 yılında Diyarbakır Belediyesince alınan bu köşk Atatürk'e armağan edilmiştir. Diyarbakırlıların sevilen bir gezi ve mesire yeridir. Çok güzel bir manzaraya sahiptir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/guneydogu-anadolu-bolgesi/44996-kultur-ve-tarih-sehri-diyarbakir.html#post92677


ATAMIZIN komutan müzesine bakalım şimdide>>

KOMUTAN ATATÜRK MÜZESİ: Mustafa Kemal Paşa'nın 1916 yılında Diyarbakır Kolordu Komutanı iken karargah olarak kullandığı iç kaledeki bina, Atatürk'e ait hatıra eşyaların ve fotoğrafların sergilendiği bir müze haline getirilmiştir.



YEDI KARDESLER BURCU>>



DIYARBAKIR SURLARI>>



DAGKAPI BURCU>>



ON GÖZLÜ KÖPRÜ>>



URFA KAPI


__________________