Kasırga Oluşumu
Kasırga, hortum ya da tayfun... Bunların üçü de, tropikal alçak basıncın 200 kilotonluk enerjiyi açığa çıkarabildiği müthiş “gösteriyi” anlatıyor. Bu enerji, Hiroşima'ya atılan atom bombasının yaydığı enerjiden 10 kat fazla.


Yıkıcı ve öldürücü fırtınalar, yılın belli dönemlerinde belli bölgelerde ortaya çıkıyor: Örneğin ocak-mart arasında Hint okyanusunda, ki bu bölgede tayfun olarak adlandırılır, haziran-kasım arasında Florida'da... Burada ise şiddetli rüzgarlara hortum ya da kasırga adı verilir.
Kaynak: Bydigi Forum İster tayfun, isterse kasırga ya da hortum adı verilsin, bu tür fırtınalar, sadece sıcak denizlerin üzerinde ortaya çıkar; deniz suyu sıcaklığı 80 metre derinlikte en az 27 dereceye ulaşırken atmosferin üst tabakalarında havanın soğumasıyla oluşur.
Sıcak hava daha hafif olduğundan yükselir, yükselirken denizin nemini de emerek bulutları oluşturur. Rüzgarlar irtifa kazanırken bulutlara sarmal hareketi kazandırır. Bu hareket, tayfunun “göbek” ya da “gözü” olarak nitelendirilen nisbeten sakin noktanın etrafında cereyan eder.
Saatte 20-25 km hızla ilerleyen tropikal hortumların çapı 300 ila 1000 km'yi bulur, güzergahları binlerce km'ye uzanabilir, ömürleri bir hafta kadardır.
Alçak basınç noktası civarında, hızı saatte 300 km'yi bulabilen çok kuvvetli rüzgarlar oluşur ve bunlar güney yarıküresinde saat ibresi istikametinde, kuzey yarıküresinde ise ters istikamette dönerek ilerlerler; emdikleri nem yüksek irtifada yoğunlaşarak şiddetli yağmurlar olarak yeryüzüne düşer.
Kasırga, enerjisini denizlerden yayılan sıcaktan aldığı için, kasırga bitince deniz suyu soğumuş olur. Tayfun, böylece dev bir ”vana” gibi görev yapar ve okyanusların tropikal bölgelerde biriktirdiği enerji fazlasının tahliye edilmesini sağlar.
Kasırga karaya ulaştığında giderek hız kaybetse de şiddetli rüzgarlar ve yağışlarla büyük hasar verebilir. Dahası deniz seviyesi birkaç metre yükselir, bu da su baskınlarına yol açar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/garip-ama-gercek-olaylar/68178-kasirga-olusumu.html#post132573
Bir de tornado olarak adlandırılan, kasırgadan çok küçük ve dar bir alanda kalan hortum gibi dönerek hareket eden rüzgarlar var. Bunlar da çok yıkıcı sonuçlara yol açabilir.