Orman Ekosistemi Nedir?

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki ağaçlar, çalı, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar ve çeşitli hayvanlarla, toprağın meydana getirdiği, aynı zamanda topluma çeşitli faydalar sağlayan bir ekosistemdir.
orman-manzarasi.jpg

Yağmur ormanları, yağışın ve sıcaklığın çok yüksek ve değişmez olduğu bölgelerde bulunur. Ormanlar, doğal kaynaklar yönünden zengindir ve dünya ikliminin dengede kalmasını sağlar. Canlılara beslenme, barınma, korunma ve üremesinde en ideal ortamı sağlayan ekosistem ormanlardır. Bu nedenle en fazla tür ve canlıyı bulunduran ortamlar ormanlardır. Dünyada yaşayan canlıların büyük bir kısmı ekvator kuşağı çevresindeki ormanlarda bulunur. Orman ekosisteminde mikroskobik canlılar, toprak solucanı, salyangoz, karınca, yılan, daha birçok hayvan türü ve bitki türleri bulunur. Orman ekosistemlerinden en büyüğü Amazon Ormanları ekosistemidir. -

.Yaprak Döken Ağaç Ormanları (*) : Kışın soğuk, yazın sıcak ve yağışlı olduğu yerlerdir.
Tundralar (*) : İğne yapraklı ağaç ormanlarına yakın olan, kışların soğuk ve uzun, yazların kısa ve serin olduğu yerlerdir.
Yağmur Ormanları (*) : Yıl boyunca yeşil kalan, ılık iklimli ve bol yağışlı yerlerdir. Ormanların % 10' unu oluşturur ve canlı sayısının % 70' ini barındırır.
• İğne Yapraklı Ağaç Ormanları (*) : Her mevsim yeşil kalan, kışların uzun ve soğuk olduğu yerlerdir.