İçeceklerimizin içerisine attığımız buzun suda yüzdüğünü görürüz. Bunun sebebi buzun yoğunluğunun sudan daha küçük olmasıdır.

Bir pet şişeyi ağzına kadar suyla doldurup buzluğa attığımızda şişenin genişlediğini görürüz. Su donduğunda hacmi artan tek sıvıdır. Hacmi arttığı için de buzun yoğunluğu daha azdır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/fen-ve-teknoloji-dersi/66143-buz-suda-batar-mi.html#post130344

Bir bardak suyu buzluğa koyup belirli aralıklarla gözlemlediğimizde suyun önce üst tarafının donduğunu görürüz. O halde su üst taraftan başlayarak aşağı doğru donar. Bu olay suda yaşayan canlılar için çok önemlidir. Buz haline gelen su denizlerde yüzdüğü için suyun alt kısımlarında yaşayan canlılar soğuk havadan korunmuş olur. Eğer su alttan donmaya başlasaydı denizdeki canlılar yaşayamazdı, çünkü yaşadıkları ortam donmuş olurdu. Yüzeydeki buz çok soğuk olan havaya rağmen suyun alt kısımlarını ılık tutar. Böylece suda yaşayan canlıların yaşaması için uygun ortam hazırlanmış olur.

Not: Su +4 derecede en küçük hacmine sahiptir. +4 derecenin üstündeki ve altındaki sıcaklılarda suyun hacmi hep artar. Suyun hacmi arttığı için yoğunluğu azalır.

alıntıdır