FOSİLLER VE YAŞ BELİRLEME



Evrimsel incelemeler yalnızca, bugün ki yaşayan canlıların benzerliklerine bakılarak yapılmaz. Dünya tarihinde, canlıların değişimi farklı çağlarda yaşamış organizmaların karşılaştırılması ile gösterilir. Kaya tabakalarında farklı jeolojik katmanlar ve tabakalar da, o katman ve tabakanın oluştuğu döneme ait hayvan ve bitki kalıntıları bulunur. Bu tür canlı kalıntıları FOSİL olarak adlandırılır. Fosil yapısı organizmaların yalnızca sert bölümlerinin kristalleşmesi ile oluşur. Yumuşak bölümler, örneğin iç organlar, ancak uygun şartlar ve belirli koşullar gerçekleştiğinde bozulmadan kalabilir. Bu fosil yapıları günümüz canlılarının biçim ve yapısı ile karşılaştırılır.

Karşılaştırmalı anatomi denilen bu işlemle işlemi ile fosilin sistematik deki yeri belirlenir. Fosiller bulunduğu çevrenin koşullarında korunurlar, örneğin midye fosilleri çökelmiş deniz tortularında bulunur. Çökelmiş tabakalarda, genellikle en aşağıda en yaşlı ve en yukarıda en genç fosil bulunur.Tabakalar üzerinden yaş belirlemek mümkündür.Canlının yaşını doğru belirleme yalnızca kısa jeolojik zaman aralıklarıyla yapılabilir. Fosil kalıntısının yaşı, bu kısa zaman aralıkları içinde oluşmuş tabakalarda açıkça belirlenir.

Geç jeolojik zamanlar için polen taneciklerinin türe özgü olan yüzeysel yapısı fosiller için önemlidir. Fosillerin Birkaç katman içindeki kendi orantılı frekansı araştırılmış ve bunun için tabakanın oluşumu sırasındaki Vejatasyondan faydalanılmıştır. Bu polen analizi üzerinden orta Avrupa ormanları ağaç türlerinin dağılımını erken dönemlere kadar tam olarak tespit edilmiştir.

Bir tabakanın kesin yaşını belirleyebilmek için karbon 14 gibi radyoaktiv elementlerin yarılanma süresinden faydalanılır. Karbon bozunmasında karbon atamu elektron vererek azota dönüşür.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/fen-ve-teknoloji-dersi/49857-fosiller-ve-yas-belirleme.html#post101169

Karbon 14, serbest halde çok nadir bulunur, havada ki da oranı co2 şeklindedir ve çok azdır.Karbon 14, azot atomunun reaksiyona girerek nötron yayması ile oluşur.

Fotosentez esnasında C14 atomu çok az bir miktarda bitkiye oradan bitkisel besinlere ve oradan da hayvan vücuduna geçer. Karbon 14 atomunun yarılanma süresi 5700 yıldır. Eğer bitki ya da hayvan kalıntısında, C14 atomu ağırlığının ¼’ünü kaybetmişse,bu atomun iki kere yarılandığı anlamına gelir ve yaş, 11 400 yıl olarak ölçülür. Bu yöntemle yaş kolaylıkla belirlenir.