Köpeğinizin Banyo Rehberi


Köpeğin banyosu özetle aşağıdaki adımlardan oluşur?
Gerekli malzemenin hazırlanması.
Köpeğinizin kulağının korumaya alınması.
Köpeğinizin gözünün korumaya alınması.
Köpeğinizin uygun biçimde kaldırılıp banyoya yerleştirilmesi.
Tüylerin ıslatılması.
Tüylere şampuan uygulama.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/evcil-hayvanlar/65147-kopeginizin-banyo-rehberi.html#post129257
Özel önem gerektiren bölgelerin yıkanması.
İyice durulama.
Gerekliyse, nemlendirici uygulanması.
Köpeğinizin kurulanması.
1. Gerekli malzemelerin hazırlanıp ulaşılabilecek bir noktaya konulması
İhtiyaç duyacağınız tüm malzemeler hazırlanıp, küvet ya da banyo yapılacak yerin yakınında kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir noktaya yerleştirilmesi gerekmektedir. Küvetin tabanına köpeğinizin ayaklarının kaymaması ve kolay kontrol edilebilmesi için kaymaz bir lastik mat yerleştirilmesi iyi olacaktır. Köpekler yer ile ayak temasları kesilince huysuzlanırlar ve sıçrama eğilimi gösterirler.
2. Köpeğinizin Kulağının Korumaya Alınması
Köpeğinizin kulağına su kaçma ihtimaline önlem olarak bir ya da ikişer pamul parçasını tampon olarak koymanız uygundur. Eğer kulakları sarkık ise yıkama sırasında bir elinizle kulak derilerini kulak deliğini kapayacak şekilde bastırmalısınız. Eğer köpeğinizin kulakları dik ise ıslatma ve durulama sırasında elinizin avuç kısımları ile kulak deliklerini kapamalısınız.
3. Köpeğinizin Gözlerinin Korumaya Alınması
Yıkamadan önce köpeğinizin gözlerine uygulayacağınız birer damla madeni göz yağı gözbebeği üzerinde ince bir tabaka oluşturarak sabun ve kimyasalların tahriş etmesinden koruyabilir. Gözün köşesine damlatılacak minik birer damla yeterli olacaktır. Madeni yağlar kedi ve köpeklerin gözleri için zararlı değildir.
4. Köpeğinizin Uygun Biçimde Kaldırılıp Banyoya Yerleştirilmesi
Köpeğinizi küvete koyarken hem onun hem sizin olası kazalardan korunmanız için uygun teknikle kaldırılıp , yerleştirilmesi gerekir. Bir kolunuzu ön ayakların ön tarafında göğüs altına yerleştirirken diğer kolunuzu arka ayakların gerisine kuyruğun altına konumlandırın. Vücudunuzun üst kısmını dik tutarak , ağırlığı belinize değil bacaklarınıza verin.
Eğer köpeğiniz oldukça ağır ise bir diğer kişiden yardım almayı tercih edin. Önde duran kişi bir elini göğüs altına ön ayakların hemen önüne diğer kolunu ise göğüsün altına ön ayakların hemen arkasına yerleştirirken, diğer kişi bir kolunu arka ayakların hemen ardına kuyruğun altına diğer kolunu da göğüsün altına hemen arka ayakların önüne yerleştirmelidir. İki kişi de hazır olunca aynı anda kaldırmalıdırlar.
5. Tüylerin Islatılması
Köpeğinizin tüylerini ıslatmaya başlamadan önce suyu yavaşça açıp ısı ve tazyiki ayarlayınız. Isı kesinlikle ılık olmalıdır, ne çok sıcak ne de soğuk.
Duş armatürünü köpeğinizin tüyüne mümkün olduğunca yakın (1 cm kadar) tutun, böylece hem köpeğiniz suyun basıncından korkup, huysuzlanmaz hem de suyun tüylerin alt kısımlarına en iyi şekilde nüfuz etmesi sağlanır. Bu şekilde köpeğinizin tüylerini derinlemesine, deriye kadar ıslatın.Completely soak the pet`s coat to the skin. Islatma işlemi sırasında köpeğin arka taraflarından başlayıp ön taraflarına doğru ilerleyin.
Baş kısmı en son ıslatılacak bölge olmalıdır. Suyun tazyiki hafif olmalı ve doğrudan köpeğinizin yüzüne tutulmamalıdır. Hafifçe başını kaldırın ki su göz ve buruna doğru ineceğine başın ardından aşağı doğru aksın. Elinizle göz, burun ve ağız çevresindeki suyu uzaklaştırın.
6. Tüylere Şampuan Uygulama
Gerekli miktarda şampuanı uyguladıktan sonra sistematik bir şekilde köpürterek köpeğin tüm bölgelerine yaymalısnız. Arka bölgelerden başlayarak önlere doğru gelin. Yüz bölgesi için göz yakmayan bir şampuan kullanılmalıdır.
Şampuanın tüylerin içerisine dek nüfuz edip, deriye kadar ulaşmasını sağlayın. Lastik bir yassı el fırçası özellikle kısa tüylü ırklarda bu konuda yardımcı olacaktır. Uzun tüylü ırklarda, tüylerin karışmaması için masaj tüylerin uzama yönüne uyumlu bir şekilde yapılmalıdır.I
7. Her Yeri İyice Temizleyin
Genellikle alt kısımlar, bacakların arkaları, karnın alt bölgesi, kuyruk alt bölgesi gibi yerler yıkama sırasında unutulmaya ya da özen konusunda ihmal edilmeye müsaittirler. Bu konunun bilincinde olarak bu bölgelere özen gösterilmesi gerekir.
8. Durulama
Su sıcaklığını yeniden kontrol edin. Durulamaya yüz bölgesinden başlayın. Serbest olan elinizle köpeğin geri kalan kısmını durulamaya devam edin ve tüylerde şampuan kalmayıncaya kadar iyice durulayın. Tüyler üzerinde kalacak az miktarda şampuan bile mat görüntüye ve deride tahrişlere sebeiyet verebilecektir.
9. Gerekiyorsa Nemlendirici Uygulayın
Nemlendirici kremler derinin kendi nemini açığa çıkarmak üzere üretilmişlerdir. Bunlar kurumaya eğimli deriye sahip köpekler için belirli periyodlarda kullanılabilirler.
10. Kurulama
Durulama işlemi bittikten sonra kalan suyu tüylerden ellerinizle iyice süzün. Daha sonra temiz bir havluyla kurulama işlemi başlayabilir.