Kristof Kolomb ve Amerika'nın Keşfi
Kristof Kolomb, en ünlü kaşiflerden biridir. Kolomb’un en büyük keşfi Amerika’yı bulmaktı ama bu keşif tamamen bir yanlışlık nedeni ile olmuştu.

1451’de İtalya da Cenova kentinde doğdu ve ilk kez küçük bir çocukken denize açıldı. Daha sonra Lizbon’a yerleşti ve Portekizli bir soylunun kızıyla evlendi. Lizbon’daki çeşitli deniz maceraları ona birçok beceri kazandırdı.

Kolomb, Uzakdoğu’ya gitmeyi çok istiyordu. Bunun bazı nedenleri vardı tabi ki ve kısaca şöyle açıklıyordu. “Altın, Tanrı ve Hitay”. Altın sayesinde Çin ve Japonya:’dan baharatlar ve ipek getirerek zengin olmayı hayal ediyordu.

Kolomb bir Hıristiyan dı ve bu inancı yaymayı çok istiyordu. Tanrı onun için bu anlamı taşıyordu. Bu o zamanlar yaygın bir amaçtı ve çok değerli bir amaçtı. Birçok kaşif Hıristiyan ülkelerle dış ticaretin kolaylaşacağını umut ediyordu.

O zamanlar Kuzey Çin’e Hitay adı veriliyordu. Kolomb’un Uzakdoğu’ya gitme isteği artık bir saplantı haline gelmişti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/dunya-buyukleri/48210-kristof-kolomb-ve-amerikanin-kesfi.html#post98152

15. yüzyılda, insanların çok büyük bir kısmı dünyanın düz olduğuna inanıyordu. Kolomb ise yuvarlak olduğunu düşünenler arasındaydı. Uzakdoğu’ya ulaşmak için Avrupa’dan Afrika şeridinden doğuya giden bilindik bir yol vardı. Kolomb bunu kullanmak yerine batıya doğru giderek bu düşüncesini kanıtlamayı umuyordu.

Bu düşüncenin gerçekleşeceğine pek fazla kimse inanmıyordu. İşte bu yüzden Kolomb para konusunda sıkıntı çekti ve yola çıkamadı. Yıllar sonra 1492’de İspanya Kraliçesi Isabella ve Kral Ferdinand ona gerekli parayı verdiler.

Kolomb, 3 Ağustos’ta 3 gemi ile birlikte yola koyuldu. 9 Eylül’de Kanarya Adaları’ndan açık denizlere doğru yol aldılar. O dönemlerde gemiler kıyıdan çok fazla uzaklaşmazlardı ve kara görünür bir şekilde ilerlerlerdi. Fakat Kolomb ve tayfası uzun süre karadan yoksun bir şekilde ilerledi. Bu durum tayfaların canını sıkmaya başladı ve artık geri dönmek için can atar hale geldiler. Kolomb adamlarına birkaç gün daha kara görünmediği takdirde eve dönme sözü verdi. Fakat günlüğüne yazdığı yazılarda bunun hiçte böyle olmadığı Kolomb’un ne kadar kararlı olduğu açıkça görülüyordu.

12 Ekim’de Pinta adlı geminin gözcüsü karayı gördü. Gördüğü aslında Amerika açıklarındaki Bahamalar’ın Watling Adası’ydı. Ancak Kolomb Hitay’a vardığını düşünmeye devam ediyordu. Uzakdoğu’ya varacağı tarihi inanılmaz bir ölçüde yanlış hesaplamış olması nedeniyle karanın görünmesi onu şaşırtmadı. Yaşadığı sürece bu yanlışlığı kabul edemedi ve yaptığı keşfin önemini bir türlü kavrayamadı.

Kolomb bu adaya San Salvador adını verdi.Orada yaşayan yerli halk son derece misafirperverdi ve ticaret yapmaya isteklilerdi. Kolomb ise Doğu’nun zenginlikleri hakkında çok az kanıt bulabilmişti. Yerli halk yardımıyla Hitay’ı bulmak için tekrar yola koyuldular.Bu yolculuk sırasında Küba ve La Espanola adını verdiği adalara uğradı ve biran önce eve dönüp bulduklarını anlatmak için sabırsızlanıyordu.

1492 yılının Noel’inde Santa Maria isimli gemi La Espanola yakınlarında kayalıklara çarparak battı. Diğer gemilerde batan geminin mürettebatı için yer olmadığından adamları geride bırakarak İspanya’ya döndüler. Burada adeta kahraman gibi karşılandılar.Bulunan yerler Hin adaları olarak anılmaya başlandı.

İkinci bir sefer için hazırlanan Kolomb 1493’te yeni bir filoyla yola koyuldu. Geride bıraktığı adamları alamaya giden Kolomb adamların yerliler tarafından öldürüldüğünü öğrendi. Kurdukları yerleşim yerinde ise gerek yerlilere gerekse İspanyollara pekte iyi davranmadı.

1496’ Kolomb İspanya’ya geri döndüğünde kötü davranışlarının haberleri çoktan İspanya’ya ulaşmış ve Kral ile Kraliçe bu duruma çok kızmışlardı. Yine de 1498’de Kolomb’un tekrar gitmesine izin verdiler ancak huzursuzluktaki artış yüzünden yeni bir vali atadılar.

La Espanola’da çıkan bir isyanı bastıramayan Kolomb Küba’ya döndüğü anda Vali tarafından tutuklandı ve İspanya’ya zincire vurulu bir şekilde geri gönderildi. Isabella Kolomb’u affetti fakat onuru çok zedelenmişti. Bu yüzden öldüğünde zincirlerle gömülmek istedi. Gördüğü kötü muameleyi anımsatması için.