[HIDE]
[hide]
....................EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI

………………………… İLKÖĞRETİM OKULU

N KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

2. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR.
Toplantı No[/hide][hide]
: 2
Toplantının Öğretim Yılı
: 2007 – 2008
Toplantının Dönemi
: II. DÖNEM
Toplantının Tarihi
: 12.02.2008 – 13:30
Toplantıya Katılanlar
: Okul Müdürü
Murat GÖNÜL
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Ahmet ÖNCÜ




GÜNDEM

Açılış ve yoklama, yeni gelen emir, genelge ve tebliğlerin incelenmesi
Türk Milli Eğitiminin Temel Amaçlarının okunması,
Atatürk ilke ve inkılaplarının plan ve programlarda yer alması.
Dersin amaç ve ilkelerinin incelenmesi,
2517 Sayılı Yeni Müfredat programının gözden geçirilmesi
Derslerde uygulanacak yöntem ve metotların tespiti.
Yazılı ve sözlü imtihan ve ölçme-değerlendirme metotlarının tespiti.
Kaynak, araç- gereçlerinin seçimindeki uygunluk ve aksaklıkların tespiti.

9. Öğrenci başarısını arttırıcı tedbirler.

10. Ünitelendirilmiş yıllık plana yazılan gözlem, deney ve uygulamaların yapılıp yapılamadığı.

11. Diğer zümre ve ders öğretmenleri ile yapılması kararlaştırılan işbirliğinin yararlı ve uygun olacağı, görülen aksaklıkların neler olduğu ve giderilmesi için yapılacak değişikliklerin ilgili öğretmenlerle birlikte belirlenerek Ünitelendirilmiş yıllık plana kaydedilmesi.

12. Dilek, temenniler ve kapanış.





GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/din-kulturu-ve-ahlak-bilgisi-dersi/50811-din-kulturu-ve-ahlak-bilgisi-2-donem-zumre-ornegi.html#post104079

1- Belirtilen gün ve saatte toplanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Zümre öğretmenler kurulu Zümre Başkanı Murat GÖNÜL başkanlığında, yukarıda belirtilen gündem maddeleriyle toplantıya başladı.


2- 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun genel ve özel amaçları okundu; Buna göre ;
Öğrencilerimizi Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, vatanını ve milletini seven, Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen, bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek.
Öğrencilerimizi beden, zihin, ruh ve duygu bakımından sağlıklı bir kişilik sahibi yapmak, karakterli, hür düşünceli, yapıcı ve yaratıcı kişiler olarak yetiştirmek.
Kabiliyetleri doğrultusunda bilgi ve beceri kazandırmak, toplum mutluluğuna katkıda bulunabilecek meslek sahibi yapmak.
Ayrıca Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri okunarak eğitim-öğretim süresince, öğretmenlerimizce her zaman göz önünde tutulması zümre başkanı tarafından hatırlatıldı.


3- Atatürkçülükle ilgili konuların günlük ve yıllık planlarda belirtilip derslerimizde işlenmesi ve 2504 sayılı tebliğler dergisindeki amaç ve ilkeler doğrultusunda I. Dönemde olduğu gibi devam edileceği bildirildi.


4- Zümre başkanı dersin bu ilke amaçlar doğrultusunda öğrencilerimizin ahlaklı, dürüst, vatan ve milletini seven çevresine duyarlı, gerektiği zaman bu ülke ve mukaddesatı için her türlü fedakarlığı yapabilecek anlayış ve şuurla yetiştirmeli, kendini her türlü konuda yetiştirmiş kültürlü, düşünce ve çalışmalarıyla topluma faydalı birer fert olarak yetiştirmek için gerekli özen ve itinanın gösterilmesini belirtti.


5- Ekim 2000 tarihli 2517 sayılı Tebliğler Dergisindeki müfredat programı incelendi. I. Kanaat döneminde hazırlanan yıllık planlara göre bir aksaklığın olmadığı aynı şekilde işlenmeye devam edileceği, kaynak olarak eski ders kitaplarından yararlanılacağı, örnek işlenişlerden yararlanılacağı kararlaştırıldı.


6- Derslerde uygulanacak yöntem ve teknikler konusunda; Zümre başkanı dersimizin genel amaçları ışığında öğrencilerimize dersimizi sevdirmenin birinci temel hedef olması gerektiğini bu hedef doğrultusunda konuların öğrenciye anlaşılır hale getirilmesinin önemine dikkat çekti. Dersi anlatırken derse hazırlıklı gelmenin önemini belirtip ders için her türlü araçtan faydalanılmasını belirtti. Konuların öğrenci seviyesine indirgenerek günlük hayatından da örnek verilerek hikayelerle süslemek suretiyle anlatılmasının önemini belirtti.


Ahmet ÖNCÜ; Öğrencilerin öğretmeniyle karşılıklı rahat konuşmasına imkan vererek, kendilerine güvenmelerini sağlamak maksadıyla sık sık soru-cevap metodunun kullanılması ve özellikle öğrencilerimizin ergenlik ve gençlik çağı psikolojik durumlarını iyi tetkik edip onlara daha özen ve şefkatle yaklaşılması gerektiğini belirtti. Zümre başkanı derslerin işlenmesinde, sözlü anlatım, soru cevap, örnekleme, öyküleme, gözlemleme, dikte, tümevarım, tümdengelim metotlarının kullanılması gerektiğini belirtti.

7- Yazılı yoklama metotları konusunda ise dersimiz için en az iki yazılı iki sözlü notu verilmesine yazılı sorularının kısa cevaplı ve çok sorulu olmasına ve mümkünse birer tanesinin test halinde hazırlanmanın önemli ve gerekli olduğu belirtildi.


8- Ahmet ÖNCÜders araç ve gereçlerle yardımcı kaynaklar konusunda dersimizi mümkün olduğu ölçüler içerisinde araç- gereç ve yardımcı kaynaklara işlemeli, özellikle Tebliğler Dergisinde Milli Eğitim Bakanlığınca tavsiye edilen kaynaklardan yararlanılması gerektiğini belirtti. Ayrıca zümre öğretmeni çevremizde veya okulda bulunabilecek dersimizle ilgili her türlü araç ve gereçlerden en uygun bir şekilde faydalanılmalı ders akıcı ve anlaşılır hale getirilmeli dedi.


9- Öğrenci başarısını artırıcı ve başarısızlığını giderici hususlardaki tedbirler konusunda, zümre başkanı Murat GÖNÜL öğrencilerimize ders çalışma tekniklerinin öğretilmesini, öğrencilerimizin sorunlarını çözücü yaklaşımların başarıyı arttırıcı etkenler olduğunu belirti.

Öğrenci başarısını artırmak için aile ve okul işbirliğinin öğrencilerin sorunlarını çözme yolunda önemli bir çalışma olduğunu , sorunlu öğrencilerin velisinin mutlaka okula çağırılarak ortak çözüm yolları bulunmasının önemine değindi.


10- Ünitelendirilmiş yıllık plana yazılan gözlem, ve uygulamalarda herhangi bir aksaklığın olmayarak zamanında yerine getirildiği tespit edilmiştir.


11- Diğer zümre ve ders öğretmenleri ile yapılması kararlaştırılan işbirliğinin yararlı ve uygun olacağı belirtilmiştir.



12- Zümre başkanı ilçemizdeki diğer branş öğretmenleriyle işbirliği yapılmasının dersin başarısını artıracağını hatırlattı ve II. Kanaat döneminde başarılar dileyerek toplantımızı bitirmiştir.
Murat GÖNÜL
Okul Müdürü
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Ahmet ÖNCÜ





[/hide]
[/HIDE]